El projecte de construcció del Centre de Serveis Socials del carrer d´Arimón inclou mesures de protecció de l´exemplar de ginjoler : Servei de Premsa

El projecte de construcció del Centre de Serveis Socials del carrer d´Arimón inclou mesures de protecció de l´exemplar de ginjoler

06/07/2011



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El projecte de construcció del nou Centre de Serveis Socials El Putxet i Farró, al carrer d´Arimon 7-9, inclou en tot el seu procés, des de la redacció del projecte fins a l´execució i la finalització de l´obra, mesures de protecció de l´exemplar de ginjoler ubicat al solar, inclòs l´any 2007 al Catàleg d´Arbres d´Interès Local, d´acord amb el què estableix aquest reconeixement segons les Ordenances Generals de Medi Ambient Urbà, així com l´Ordenança sobre obres i instal·lacions i serveis en el domini públic Municipal.

Aquest nou centre de serveis socials és un equipament basic d´atenció social de la zona que atendrà al veïnat més necessitat.

L´arbre és un ginjoler (Ziziphus jujuba) ubicat al número 7 del carrer d´ Arimón, al Districte de Sarrià ? Sant Gervasi, amb el número de catàleg 0148-05-07. El ginjoler té una alçada de 12 metres, un diàmetre de capçada de 10 metres, un tronc de 1,87 m de perímetre, i es calcula que té més de 150 anys.

Algunes de les mesures descrites al projecte de construcció, que inclou un apartat específic dedicat a la preservació del ginjoler, inclouen tanques de protecció, l´obertura d´una rasa de protecció, o tasques de reg i poda, entre d´altres. Les mesures han estat consensuades i completades pels serveis tècnics municipals a fi d´ajustar-se als requeriments de protecció derivats de la inclusió del ginjoler al Catàleg d´Arbres d´Interès Local.

Una de les mesures de protecció que s´ha dut a terme és la col·locació d´una tanca d´1,70 m d´alçada entre el límit de la finca del carrer Arimón fins a la mitgera de la finca adjacent paral·lela a Arimón.

Aquesta tanca està situada a 4,70 m de la base del tronc de l´arbre, i juntament amb la tanca del carrer Arimón, conforma un espai de més de 80 m2 al voltant de l´arbre que queden lliures. Això protegeix d´arbre i l´espai circumdant d´emmagatzematge de materials, circulació d´operaris i qualsevol mena de maquinària, i evita la compactació del terreny.

També s´ha obert una rasa per aïllar l´arbre i propiciar el desenvolupament de noves arrels. La rasa se situa d´entre 1,20 m i 1,50 m de fondària i 10 m de llarg, a una distància de 5,90 m de la base del tronc. Perpendicular des d´Arimón fins a la finca adjacent.

Aquesta rasa s´ha executat amb retroexcavadora i manualment conservant les poques arrels que han aparegut. Aquestes arrels es tallaran curosament de forma manual. La rasa s´aïllarà de la zona d´excavació amb un encofrat de fusta i es reomplirà amb graves (material drenant) en uns 0,7 ? 0,9 m. Els darrers 0,6 m s´ompliran amb terres d´arrelament per propiciar el desenvolupament de noves arrels.

S´ha dut a terme, també, un reg regular de l´exemplar. Durant l´estiu, l´arbre es regarà entre 2 i 3 cops per setmana. A partir de la tardor es realitzarà 1 reg per setmana.

En quant a les tasques de poda, es preveu una esporga suau tan sols de neteja (material sec) i lleu compensació de la copa de l´arbre de la part del carrer d´Arimón, que actualment ocupa tot l´espai del carrer d´Arimón.

El projecte també té previst condicionar l´espai i instal·lar-hi una placa identificativa perquè pugui ser reconegut per la ciutadania.

Supervisió tècnica constant

L´execució d´aquestes mesures està sent supervisada pels serveis tècnics municipals i s´estan duent a terme de manera correcta. El ginjoler actualment presenta un bon estat de vitalitat amb una brotada uniforme i general a tota la capçada. La presència de cert material sec és antiga i es preveu solucionar amb tasques d´esporga suau.

El ginjoler és un arbre de conreu agrícola antiquíssim, originari del sud i est d´Àsia, conegut i cultivat també per grecs, romans i àrabs, que presumiblement l´introduïren a la península Ibèrica. El conreu era per motius fructícoles, però també és valorat per la qualitat de la seva fusta amb diferents utilitats (a casa nostra per fer instruments musicals com ara gralles i tenores). El fruit es menja fresc i assecat i té diferents propietats medicinals. Aquest exemplar evoca el passat agrícola i de jardins privats de l´antic municipi de Sant Gervasi.

La catalogació dels arbres és una competència del Consell Plenari de l´Ajuntament que, a proposta d´una Comissió de Catalogació inicialment formada per tècnics de Medi Ambient i Serveis Urbans, experts en agronomia, biologia, història de la ciutat i gestors dels espais verds, analitza paràmetres com la longevitat, la raresa, o l´interès botànic, emblemàtic i històric.

Donat l´interès públic de la protecció dels arbres d´interès local, a l´any 2008 es van incorporar a la Comissió de Catalogació entitats, institucions, professionals i ciutadans relacionats amb l´entorn acadèmic, tècnic i professional de la jardineria i l´urbanisme. L´Ajuntament de Barcelona registra totes les peticions per a la catalogació d´arbrat. L´origen de les propostes pot ser molt divers: tècnics, ciutadans, associacions de veïns, institucions particulars i públiques, etc.





Paraules clau