Xavier Trias i Felip Puig acorden prioritzar la coordinació entre Mossos i Guàrdia Urbana per assolir la seva màxima efectivitat : Servei de Premsa

Xavier Trias i Felip Puig acorden prioritzar la coordinació entre Mossos i Guàrdia Urbana per assolir la seva màxima efectivitat

22/07/2011



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha celebrat avui el començament d´una ?estreta col·laboració entre l´Ajuntament de Barcelona i la Conselleria d´Interior en matèria de seguretat?. L´alcalde, ha presidit avui per primera vegada la reunió de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, el màxim òrgan de coordinació en matèria de seguretat de la ciutat de Barcelona, que ha comptat amb la presència, amb caràcter extraordinari del Conseller d´Interior, Felip Puig. A la Junta hi estan representats els responsables de l´àrea de seguretat de l´Ajuntament de Barcelona, el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, el Jutjat Degà, la Fiscalia, i els màxims responsables dels tres cossos policials: la Guàrdia Urbana de Barcelona, els Mossos d´Esquadra i el Cos Nacional de Policia.

Després de la trobada, Xavier Trias ha manifestat que ?Ajuntament i Conselleria es coordinaran perquè els efectius policials tinguin la màxima efectivitat? i ha afegit que a la trobada d´avui s´han pres decisions d´estreta col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d´Esquadra per treballar conjuntament a la ciutat. L´alcalde ha avançat que s´ha dissenyat una estratègia conjunta per incrementar la seguretat al Transport Públic i ha anunciat que la Guàrdia Urbana de Barcelona passarà a realitzar patrullatge uniformat a l´interior de la xarxa de metro de la capital catalana.

L´alcalde ha manifestat que ?aquesta és la línia de col·laboració que hem de mantenir i hem d´intensificar, i estic convençut que donarà els seus fruits?. Xavier Trias ha afegit que la Junta Local de Seguretat de Barcelona passarà a reunir-se cada tres mesos per analitzar quines coses funcionen i els aspectes que poden ser millorables a la ciutat.

Per la seva part, el conseller d´Interior, Felip Puig, ha destacat la importància de la col·laboració institucional i l´ha qualificat de ?bàsica per tal que funcioni la col·laboració operativa entre els cossos?.

Puig també ha explicat que enguany ? s´han reduït les puntes delictives que es van donar l´any 2009? però s´està treballant intensament ? perquè amb això no en tenim prou?. En aquest sentit, el conseller ha explicat que ?la percepció que els ciutadans tenen de la seguretat no sempre es correspon amb la realitat però que des de l´administració s´han de destinar tots els esforços per a que disminueixi aquesta sensació d´inseguretat?.

Puig ha recordat que ?de la darrera promoció de Mossos d´Esquadra de l´Institut de Seguretat Pública, Interior ha destinat un 23% d´efectius a la ciutat de Barcelona i que en els propers anys es continuarà en aquesta línia?.

DISPOSITIU XARXA

La Policia de la Generalitat- Mossos d´Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona patrullaran coordinadament a les estacions de la xarxa del Metro on es concentra un major nombre d´il·lícits penals. Aquest patrullatge uniformat, coordinat i intensiu dels dos cossos policials forma part d´un Pla Específic més ampli que preveu diferents accions encaminades a intensificar la vigilància al Metro, augmentar la percepció de seguretat ciutadana, garantir la seguretat en la mobilitat del transport urbà, prevenir l´acció de carteristes i detenir els principals autors d´il·lícits penals.

Per dur a terme aquest dispositiu, anomenat Xarxa, els Mossos d´Esquadra destinaran cada dia 86 agents que se sumaran a l´actual plantilla que treballa a l´Àrea Regional de Transport Urbà en la lluita contra la petita delinqüència que actua al suburbà . La Guàrdia Urbana de Barcelona dedicarà efectius de totes les Unitats Territorials de Barcelona a realitzar aquest patrullatge, que es durà a terme amb agents uniformats, realitzant tasques de prevenció, dissuasió i vigilància a les andanes i als combois d´aquest transport públic. Així doncs, el dispositiu Xarxa, preveu les següents accions:

– Patrullatge uniformat i coordinat dels Mossos d´Esquadra i la Guàrdia Urbana. Agents dels dos cossos policials patrullaran durant tot el dia a les estacions amb més incidència delictiva. Aquest patrullatge es farà coordinadament, de manera que els dos cossos policials es combinaran les hores en què baixaran al suburbà. D´aquesta manera, el nou pla contempla un increment policial en totes i cada una de les estacions, andanes i passadissos de les estacions de la xarxa de metro mitjançant el patrullatge uniformat d´efectius de cada una de les 10 comissaries de la ciutat.

– Dispositius diaris d´agents de paisà i d´investigació del CME. Els Mossos d´Esquadra intensificaran la vigilància de paisà, realitzant dispositius diaris encaminats a localitzar i detenir els principals autors de furts. En aquest cas, diferents grups operatius de l´ARTU es distribuiran a les estacions amb més incidència delinqüencial, a les andanes i als combois realitzant recerca i seguiment dels delinqüents habituals i localitzant possibles víctimes per tal de prevenir il·lícits penals. Aquestes actuacions vindran a reforçar les que ja es realitzen al metro per combatre l´acció dels multireincidents que actuen a la xarxa.

– Dispositius diaris de saturació als principals intercanviadors. Cada dia, agents de l´Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), de la Brigada Mòbil (BRIMO) i de l´Àrea Regional de Motos (ARM) s´encarregaran de fer dispositius de saturació a les principals estacions amb enllaços i intercanviadors. Es realitzaran a les estacions de Sants, Plaça Catalunya, Plaça Espanya, Passeig de Gràcia, Diagonal i Sagrera. S´actuarà sobretot a la zona dels vestíbuls, les escales mecàniques i els passadissos de connexió amb l´objectiu d´identificar totes aquelles persones que puguin ser sospitoses.

Durant el primer semestre d´enguany s´han denunciat a la xarxa de Metro, Ferrocarrils de la Generalitat i Renfe, un total de 13.486 infraccions penals, fet que representa un augment del 3 per cent respecte el mateix període de l´any passat. La posada en marxa d´aquest Pla Específic pretén reduir i prevenir fets delictius, així com garantir la seguretat en el transport urbà. Durant l´any 2010, el Metro va registrar més de 381 milions de viatges, la qual cosa significa que cada dia almenys un milió de persones es desplacen per la xarxa. En hores punta circulen al mateix temps un total de 137 combois.
Pel que fa a les detencions, durant el primer semestre del 2011 se n´han realitzat un total de 485 i s´han fet 16.277 identificacions.

Us podeu descarregar les fotos des d´aquest enllaç:

Hem posat en comú la diagnosi i les eines per millorar, plegats, la seguretat a la ciutat





Paraules clau