L´Ajuntament de Barcelona activa el pla d´actuació per onada de calor : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona activa el pla d´actuació per onada de calor

19/08/2011

L´Ajuntament de Barcelona a través de l´Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, ha activat a les XXXXX hores els protocols previstos al Pla d´Actuació per Prevenir els Efectes de l´Onada de Calor sobre la salut de les persones, en la seva fase d´alerta.

Aquests protocols, en la fase d´alerta, activen dos dispositius diferents:

 Un operatiu per a persones vulnerables
 Un operatiu específic que es desenvolupa a la via pública

En el cas de l´operatiu adreçat a persones vulnerables, l´Ajuntament de Barcelona a través dels serveis d´atenció a les persones vulnerables (Teleassistència, Servei d´Atenció Domiciliària, centres de serveis socials, etc) realitza tota una tasca d´informació específica relacionada amb la situació de risc meteorològic. Aquesta tasca informativa va acompanyada d´un seguiment molt atent i un control sistemàtic de les persones considerades fràgils per part del personal que habitualment a través d´aquests serveis ja les atén.
En aquells casos en què es considera molt alta la fragilitat de determinades persones, s´activen tot un seguit de mesures per tal d´evitar que aquestes persones surtin al carrer en les hores del dia de més calor, a través de la concessió puntual d´àpats a domicili, i l´atenció personalitzada a domicili. Per altra banda, i també amb l´objectiu d´evitar l´estada al carrer de les persones fràgils, s´activen mesures de permanència o perllongament de les activitats als centres climatitzats com casals d´avis, centres de dia per a persones grans, i per a persones discapacitades. S´incorpora, si s´escau, el dinar i el sopar.

Pel que fa a l´operatiu en via pública, un dispositiu format per 18 persones (és a dir, 6 equips cadascun d´ells format per un psicòleg o treballador social, un tècnic auxiliar i un voluntari de la Creu Roja) coordinats pel Centre d´Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) surt al carrer per atendre in situ persones vulnerables. Es reparteix aigua a la via pública entre persones sense sostre, també s´informa aquestes persones de la possibilitat d´utilitzar els centres d´acolliment climatitzats, i s´acompanya a aquells que voluntàriament accepten desplaçar-se fins a algun dels centres de la xarxa pública, o en cas que no hi hagi places, en algun dels centres col·laboradors.

En fase preventiva des del mes de juny

L´Ajuntament de Barcelona activa cada estiu tot un seguit de mesures per protegir la població vulnerable de les conseqüències de les temperatures extremes. De fet, des de l´1 de juny i fins al 15 de setembre es manté activada de forma automàtica la fase preventiva dels protocols d´actuació per onada de calor. Aquesta fase posa en marxa tot un seguit d´accions de caire preventiu:

? Informar i formar els col·lectius professionals de serveis socials d´atenció primària municipals, dels centres d´atenció a les persones sense sostre i d´atenció domiciliària.

? Comunicar la població general del que és una onada de calor i difondre recomanacions generals per evitar els seus efectes a través dels fulls informatius dels centres de serveis socials, dels equipaments municipals per a les persones grans, i mitjançant fulletons informatius que es reparteixen a les platges.

? Actualitzar a cada centre de serveis socials i a través del Departament de Salut el cens de persones i famílies en situació de risc, i de les persones vulnerables.

? Actualitzar la llista de recursos assistencials i centres de dia climatitzats.

Per altra banda, entre el 15 de juny i el 31 d´agost queda activada automàticament una segona fase preventiva que consisteix a:

? Divulgar les mesures per prevenir els efectes de la calor a les persones vulnerables dels serveis d´atenció domiciliària.

? Establir un servei telefònic permanent (900 703030) per facilitar la informació a les persones que ho sol·licitin, servei que està coordinat amb els serveis mèdics en cas de detecció de persones amb problemàtiques de salut.

Les recomanacions davant l´onada de calor

Des de l´1 de juny les recomanacions que es fan arribar a la població per evitar els efectes sobre la salut d´una onada de calor són les següents:

A casa

? Controlar la temperatura seguint les instruccions següents:
 Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on hi toca
 Obriu les finestres durant la nit per refrescar la casa
 Resteu a les estances més fresques
 Utilitzeu algun tipus de climatització de refresc (ventiladors, aire condicionat, ventalls…) si no teniu aire condicionat, mirar de passar al menys dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etc.)
 Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles amarades d´aigua…
Al carrer

? Evitar el sol directe
 Porteu una gorra, barret o paraigües.
 Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada
 Procureu caminar per l´ombra, resteu sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats
 Porteu aigua i beveu sovint
 Mulleu-vos una mica la cara i fins i tot la roba
 Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no restar-hi amb les finestres tancades.

? Limiteu l´activitat física a les hores de més calor
 Eviteu sortir de casa a les hores de més calor (al migdia)
 Reduïu les activitats intenses

? Beveu força i vigileu l´alimentació
 Beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot sense tenir set
 No preneu begudes alcohòliques
 Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories

? En cas de febre alta, mal de cap, nàusees, set intensa, telefonar al serveis sanitaris (061)

A on informar-se?

 Informeu-vos sobre els horaris dels centres d´atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances

 Recordeu el número de Sanitat Respon (902-111-444) que us pot atendre diàriament durant les 24 hores. Per mitjà d´aquest telèfon, us indicaran els centres sanitaris oberts i us donaran consells de salut.

 Recordeu que les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre cóm es poden evitar els problemes causats per la calor

 Seguiu les prediccions meteorològiques que us puguin anticipar els dies més calorosos

 Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per a prevenir els possibles problemes per a la vostra salutCompartiu aquest contingut