L´Ajuntament i el MIT acorden celebrar a Barcelona una cimera anual sobre innovació urbana : Servei de Premsa

L´Ajuntament i el MIT acorden celebrar a Barcelona una cimera anual sobre innovació urbana

19/08/2011

El Tinent d´Alcade d´Hàbitat Urbà de Barcelona ha estat convidat per la arxa de Fab Labs, que organitza The Center for Bits and Atoms del MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts), a presentar en el marc del setè fòrum mundial de Fab Labs que aquesta setmana s´ha celebrat a Lima, la capital del Perú, el nou model de Barcelona que lidera l´Alcalde Xavier Trias per impulsar una ciutat de barris productius basats en un model d´autosuficiència energètica i de nova industrialització avançada.

Aquest fòrum mundial, que s´ha celebrat a Lima aquesta setmana i que es va clausurar ahir divendres, ha reunit representants de més de 30 Fab Labs o laboratoris de fabricació de més de 20 països com els Estats Units d´Amèrica, Xina, Noruega, Sud-àfrica o Espanya. La Xarxa de Fab Lab és una organització creada l´any 2001 per tal d´impulsar un nou model productiu al món basat en la idea de produir localment tot tipus de recursos a través de sistemes de fabricació avançats, compartint coneixement i recursos per mitjà de les xarxes d´informació. Barcelona compta amb el primer Fab Lab de l´Estat espanyol creat a l´Institut d´Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) l´any 2005 i que va ser responsable de la fabricació de la primera casa solar de Barcelona.

Antoni Vives va participar dijous en el marc de la jornada que ha dirigit l físic del MIT Neil Gershenfeld, i en el qual van intervenir experts de tot en món en temes com la fabricació genòmica, la revolució del hardware de codi obert i altres, amb un auditori que superarà les 700 persones. En la seva intervenció, el tercer Tinent d´Alcalde va presentar el nou model de Barcelona basat en barris productius a velocitat humana en el marc d´una ciutat hiperconnectada i d´emissions zero, que inclou illes autosuficients, barreja d´usos productius i residencials a la ciutat, i la socialització de la societat de la informació.

Precisament aquest projecte ha començat ja a generar expectació internacional i atraure l´atenció d´entitats i experts d´arreu del món que busquen poder definir y experimentar sobre un nou model urbà vinculat a la idea de les ciutats autosuficients en xarxa, que se desenvoluparan en el segle XXI.

El Tinent d´Alcalde Antoni Vives ha arribat a l´acord en nom de l´Ajuntament amb la xarxa de Fab Labs i el MIT per a la celebració d´una cimera anual a Barcelona, la primera es celebrarà l´any que ve a començament de juliol, sobre el nou hàbitat urbà, fonamentat en el model de barris productius a escala humana, dins d´una ciutat intel·ligent de zero emissions. ?Un model?, ha dit Vives, ?en el qual les persones són el centre del nou urbanisme, capaç d´acollir activitats productives i crear entorns habitables mixtes. Y per a que això sigui possible fan falta noves tecnologies, relacionades amb la producció energètica en els edificis, la fabricació personalitzada en escala petita i mitjana, nous sistemes de mobilitat o la producció d´aliments ecològics entre altres iniciatives?.

El director del Center for Bits and Atoms del MIT, el físic nord-americà Neil Gershenfeld, un dels científics més prestigiosos dels EUA, ha afirmat que ?Barcelona pot ser un magnífic laboratori per a poder donar un nou impuls a les ciutats a través de noves tecnologies i d´un nou humanisme?.

Per la seva part, Antoni Vives ha exposat que ?si fa 150 anys Ildefons Cerdà va inventar l´urbanisme, a partir del paradigma industrial, ara Barcelona ha de poder impulsar un nou model d´Hàbitat Urbà, a partir de la fusió d´urbanisme, ecologia i tecnologies de la informació?. Aquesta cimera mundial que a partir de l´any que ve es celebrarà a Barcelona es configura com ?un Davos de la nova ciutat del segle XXI?, en la qual els experts de diverses ciutats i disciplines de primer nivell mundial es reuniran anualment a Barcelona amb l´objectiu de tractar sobre la innovació urbana.

El gerent d´Hábitat Urbà i arquitecte en cap de l´Ajuntament, Vicente Guallart, que ha acompanyat Vives a la reunió de Lima, ha afirmat que ?Barcelona, com a ciutat que ha inventat models urbans i ha construït referents arquitectònics globals, ha de saber reinventar el seu model urbà a partir de principis d´autosuficiència i d´ecologia, construint un hàbitat urbà a escala humana?.

Antoni Vives s´ha reunit també amb l´alcaldessa de Lima, Susana Villarán, amb qui ha acordat la cooperació entre els ajuntaments de Barcelona i la capital peruana en àmbits com el del desenvolupament urbà i la transformació de barris en territoris productius amb funcions mixtes i convertits en espais urbans de qualitat.Compartiu aquest contingut