Barcelona impulsa una xarxa de grans ciutats del gran eix ferroviari FERRMED : Servei de Premsa

Barcelona impulsa una xarxa de grans ciutats del gran eix ferroviari FERRMED

21/09/2011



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha anunciat avui a Brussel·les que Barcelona impulsarà el 2012 un clúster de ciutats FERRMED, una associació internacional que agrupi les principals ciutats europees que es troben a l´àrea d´influència d´aquest gran eix ferroviari que enllaça els països escandinaus amb l´Europa central i la Mediterrània occidental.

L´alcalde ha fet aquest anunci en el transcurs de la cimera europea a favor del Corredor Mediterrani organitzada per FERRMED on han participat un gran nombre d´institucions públiques i privades, i que ha encapçalat el president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat dels seus homòlegs del País Valencià, Múrcia i Andalusia. Un acte reivindicatiu i de suport que ha tingut lloc abans que el proper 19 d´octubre la Comissió Europea es pronunciï sobre la inclusió de l´eix mediterrani com a infraestructura prioritària de la Xarxa Trans-europea de Transport fins al 2030.

L´alcalde ha volgut subratllar la necessitat d´establir una coordinació estratègica i d´enfortir les relacions entre les ciutats europees més importants que configuren l´espina dorsal d´aquest gran eix i fer un seguiment coordinat del desenvolupament dels plans d´inversions i de reforçar els vincles socioeconòmics i culturals d´aquesta gran àrea.

L´alcalde ha afirmat que ?volem consolidar un potent clúster de ciutats FERRMED, que actuïn de lobby davant de les institucions europees, i les dels seus respectius països, defensant els interessos per a la planificació i desenvolupament d´aquest gran corredor transeuropeu de transport ferroviari de mercaderies?.

Acompanyat d´alcaldes i representants de les ciutats de Gènova, Lió, Estocolm, Rotterdam, Màlaga i Castelló, Xavier Trias ha anunciat que Barcelona organitzarà l´any vinent una conferència internacional que tindrà com a objectiu la constitució formal d´aquest clúster de ciutats FERRMED, que naixerà amb una clara vocació de coordinació transfronterera.?Les ciutats allà representades ?de 13 estats europeus-personificaran el grau d´interrelació i cohesió d´aquesta gran eix ferroviari, a partir dels governs, institucions i empreses que desenvolupen la seva activitat principal en aquests territoris?, ha conclòs Trias.

En la seva intervenció en aquesta Cimera Europea a favor del Corredor del Mediterrani, Xavier Trias ha recordat que la xarxa del gran eix ferroviari FERRMED connecta els principals ports marítims i fluvials del continent europeu, així com les seves regions econòmiques més importants. Aquesta gran àrea econòmica orienta els principals eixos de comunicació i transport est-oest de la Unió Europea, estenent-se per més de 3.500 kilòmetres des de Sant Petersburg, Hèlsinki i Estocolm, fins a Algecires i Gènova al sud d´Europa. 13 estats europeus, que justifiquen la promoció d´aquest clúster de ciutats de coordinació transfronterera.

Així mateix i per fer realitat aquets gran eix europeu, Trias s´ha sumat a les múltiples veus que han exigit avui al govern espanyol que ?defensi davant de la Comissió Europea, l´eix mediterrani enfront d´altres alternatives. No pot ser que, a hores d´ara, el govern espanyol no sigui capaç de parlar clar sobre la prioritat d´enllaçar tot el litoral mediterrani amb una potent línia de ferrocarril de mercaderies que uneixi els seus principals ports. A aquestes alçades ja no es poden permetre posicions ambivalents, i el ministre Blanco, hauria de deixar fixada una posició clara i de suport del govern espanyol a la totalitat del Corredor del Mediterrani, des d´Algecires fins a la frontera francesa?, ha afirmat Trias.





Paraules clau