Dispositiu especial per la Festa de la Mercè : Servei de Premsa

Dispositiu especial per la Festa de la Mercè

21/09/2011



Temps estimat de lectura: 9 minuts

Entre el 22 i el 25 de setembre la ciutat de Barcelona celebrarà la festa major de la Mercè amb un seguit d´activitats que es desenvoluparan a diferents espais i escenaris de Barcelona com l´Av. Catedral, la Plaça Reial, la Plaça Sant Jaume, la Plaça del Rei, el Fòrum, la Plaça dels Àngels, la Plaça Joan Coromines, la Plaça Catalunya, el c/Rosselló (davant l´antiga fàbrica DAMM), i l´Av. Reina Maria Cristina, el Parc de la Ciutadella i el Castell de Montjuïc, entre d´altres.

Les més de 200 activitats programades en 20 espais diferents comportaran l´afluència massiva de persones en determinats espais públics de la ciutat i per això des de l´Ajuntament de Barcelona s´activa un dispositiu especial amb els diferents serveis municipals implicats, amb l´objectiu de fer compatible la festa amb uns adequats nivells de seguretat i mobilitat als carrers i a les places de la capital catalana, i garantir, com a objectiu prioritari que tots els ciutadans puguin gaudir de la Mercè de manera tranquil·la i segura.

PREVENCIÓ I COORDINACIÓ DES DEL PRIMER DIA

Per tal de possibilitar les millors condicions pel desenvolupament de la festa, des de l´inici de la celebració fins a la seva finalització, l´Ajuntament de Barcelona constituirà un Centre de Coordinació (CECOR) diari format per representants de la Guàrdia Urbana, Protecció Civil, Bombers de Barcelona, el Sistema d´Emergències Mèdiques (SEM), Creu Roja, l´Institut de Cultura (ICUB), Medi Ambient, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Barcelona de Serveis Municipals (BSM) i Participació Ciutadana, juntament amb representants de l´Àrea de Seguretat i Mobilitat, dels diferents districtes on se celebren actes festius i els Mossos d´Esquadra. Aquest Centre de Coordinació realitzarà un treball permanent durant les festes per tal de valorar les mesures més adients que s´hagin d´adoptar durant el decurs de les hores, i en funció de les necessitats que requereixi la pròpia celebració.

Paral·lelament, durant aquesta Mercè també s´han programat Centres de Coordinació Específics durant aquells actes o concerts on hi hagi prevista una important afluència de públic. Aquests Centres de Coordinació reuniran també als responsables de Guàrdia Urbana, Protecció Civil i els membres de l´Institut de Cultura (ICUB) juntament amb els promotors de cada acte i els Mossos d´Esquadra, entre d´altres departaments, per realitzar una tasca de caràcter preventiu i de control davant de qualsevol imprevist que pugui sorgir durant la celebració dels mateixos.

ELS DOS COSSOS POLICIALS COORDINATS

La Guàrdia Urbana i els Mossos d´Esquadra treballaran conjuntament amb un dispositiu específic de prevenció i seguretat ciutadana amb l´objectiu de garantir la convivència l´espai públic durant totes les festes i prevenir qualsevol fet delictiu. De manera coordinada entre els dos cossos policials es reforçarà el servei en tota la zona centre i especialment en aquells indrets on es desenvolupen els diferents actes festius. Pel que fa a la zona Fòrum s´establirà un dispositiu específic i coordinat entre Guàrdia Urbana, Mossos d´Esquadra i la Policia Local de Sant Adrià.

Patrulles mixtes

Durant aquesta Mercè, per primera vegada, els agents de proximitat dels dos cossos policials patrullaran conjuntament mitjançant el patrullatge mixt, tal com ja s´ha fet a les festes de Gràcia i a les festes de Sants. Aquesta fórmula, ha suposat un pas endavant en la cooperació, col·laboració i coordinació policial a la ciutat entre els dos cossos, des de la vessant preventiva. L´actuació d´aquestes patrulles mixtes estarà encaminada a evitar possibles fets delictius, així com controlar comportaments que alterin la convivència, degradin l´espai públic i infringeixin les ordenances municipals. També faran funcions de proximitat, d´assistència als ciutadans i de vigilància dels espais públics.

VETLLAR PEL CIVISME

La Guàrdia Urbana vetllarà perquè les conductes i els comportaments cívics marquin el desenvolupament de la festa, tant durant els actes diürns com durant els actes programats en horari nocturn. La policia de Barcelona posarà especial atenció a mantenir les campanyes iniciades aquest estiu contra aquelles persones que vulguin aprofitar les aglomeracions pròpies de la festa per realitzar accions delictives o que contravenen les ordenances municipals.

En aquest sentit, la Guàrdia Urbana mantindrà el control iniciat aquests darrers mesos sobre la venda ambulant, (principalment la d´aliments i begudes), i seguirà potenciant les actuacions dirigides a localitzar els locals en els quals s´emmagatzemen les begudes per assortir als venedors ambulants. A banda, també es treballarà per evitar actituds que perjudiquen als ciutadans i la seva estada a l´espai públic, com ara orinar al carrer.

Els agents actuaran mitjançant la correcció o la denúncia de les infraccions relacionades amb les accions que puguin alterar el normal desenvolupament dels diferents actes o la degradació de l´espai públic.

CONTROLS D´ALCOHOLÈMIA

Amb motiu de les diferents activitats de Festa Major, alguns carrers veuran afectada la seva mobilitat habitual durant els dies de celebració. La Guàrdia Urbana establirà un important dispositiu de regulació del trànsit i desviaments, per als casos en els quals sigui necessari, alhora que s´adoptaran mesures de regulació per assegurar la seguretat i la fluïdesa de vehicles i vianants.

A banda, la policia barcelonina també establirà controls preventius d´alcoholèmia i drogues en aquells punts que puguin ser més sensibles per a la seguretat del trànsit i on hi hagi una concentració important de vehicles.

REFORÇ D´UN 35% DE LA NETEJA

Els serveis de neteja urbana s´incrementaran una mitjana del 35% respecte els serveis ordinaris, durant el període de la Festa de la Mercè, per actuar de forma específica en els espais públics on està prevista la celebració d´activitats. El dispositiu de neteja habitual, fora de la temporada estival, suposa un desplegament de 780 operaris de mitjana al carrer, distribuïts entre els serveis de neteja viària i de neteja de pintades. En un dispositiu de ciutat com el de les festes de la Mercè, el dispositiu especial implica mobilitzar 201 operaris més.
Aquest reforç es distribueix en funció dels diferents tipus d´activitats programades a l´espai públic, dels càlculs d´afluència i aforament dels espais que acullen activitats i del nombre de treballadors que actuen en aquest espais en una jornada normal. Per franges horàries, es reforça en 37 operaris de mitjana en torn de matí, 53 operaris de tarda i 111 operaris en el torn de nit.
El reforç de neteja es concentra en la franja nocturna amb l´objectiu d´iniciar les tasques de neteja de l´espai públic immediatament després de la finalització dels actes.
Per realitzar aquestes actuacions extraordinàries es mobilitzen: 12 cubes, 15 escombradores, i 44 vehicles auxiliars de caixa oberta, hidronetejadores, etc… En total, la flota operativa de neteja durant les festes de la Mercè es reforçarà amb 71 vehicles.
Els espais que concentraran un major esforç dels serveis de neteja són:

? Pl. Sant Jaume
? Av. Catedral
? Av. Maria Cristina
? Pl. Del Rei
? Pl. Catalunya
? La Rambla
? Pl. Dels Àngels
? Pl. Reial
? Portal de la Pau
? Palau de la Virreina
? Plaça de la Mercè
? Fàbrica Damm (c. Rosselló)
? Fòrum
? Parc de la Ciutadella
? Rambla Raval
? Teatre Grec
? Castell de Montjuïc

Més de 2.000 papereres i 376 WC´s

Medi Ambient distribuirà més de 2.000 papereres de cartró per als diferents escenaris de la festa, i s´instal·laran 376 cabines sanitàries de WC, 56 de les quals estaran adaptades a persones amb mobilitat reduïda, amb l´objectiu d´evitar actes incívics com embrutar el terra o orinar al carrer.
A més, els serveis municipals vinculats al mateniment de l´espai públic, les instal·lacions i els equipaments de la ciutat com l´enllumenat, les fonts, senyalització, etc, dispensen una atenció especial al bon funcionament d´aquests elements durant els dies de Festa Major, atès l´increment d´afluència de ciutadans i l´ús que es realitza dels carrers i places de la ciutat.
Limitadors de so per a una millor acústica dels concerts de festa major
Enguany, també s´instal·len limitadors acústics en actes i activitats musicals a l´aire lliure per les festes de la Mercè 2011, per tal de limitar al màxim l´emissió i l´impacte acústic produït als habitatges més propers, mantenint la qualitat de la música. En aquesta edició s´incorpora a aquesta iniciativa l´escenari de la Fàbrica Damm, al carrer de Rosselló.
En total, durant La Mercè està previst col.locar limitadors acústics en els escenaris que acolliran concerts a:

– Plaça Reial
– Plaça del Rei
– Plaça dels Àngels
– Fàbrica Damm (c. Rosselló)

REFORÇ DE METRO I D´AUTOBÚS

Amb motiu de les Festes, l´Ajuntament de Barcelona recomana la utilització dels transports públics en els desplaçaments als llocs on es portaran a terme les activitats programades. Per això, Transports Metropolitans de Barcelona, (TMB) aporta tota la seva infraestructura de transport públic, i reforça i adapta els horaris de totes les línies de metro i autobús que donen servei als principals escenaris de la festa.

67 hores de metro sense interrupció

A causa de les nombroses activitats programades al carrer, i que poden afectar el trànsit de superfície, TMB recomana especialment l´ús del metro per desplaçar-se fins als diferents emplaçaments de la festa. Us recordem que el metro funcionarà ininterrompudament de les 5 del matí del divendres, 23 de setembre, a la mitjanit del diumenge, 25 de setembre (un total de 67 hores seguides), per tal d´oferir una alternativa per gaudir de les festes i poder desplaçar-se durant les nits amb aquest transport públic.

Igualment es reforçarà la neteja i el servei habitual de metro amb més atenció al públic durant determinades hores del dia en aquelles línies i estacions de la xarxa que, en funció dels actes programats en els diferents escenaris de la ciutat, com ara per al Piromusical, tinguin una més gran afluència d´usuaris. Precisament amb motiu del Piromusical, que tindrà lloc el dia 25, es reforçarà el servei de metro (estació Espanya, línies 1 i 3).

Reforç d´autobusos i serveis de bus llançadora especials

TMB també reforçarà el servei de les línies d´autobús que comuniquen els llocs on es realitzaran els principals actes de les festes de la Mercè.

Bus especial Zona Fòrum

Les nits dels dies 23 i 24 de setembre, d´1 a 6 hores de la matinada, TMB posarà en funcionament un servei de bus llançadora entre el recinte del Fòrum i l´estació de La Sagrera, per enllaçar amb les línies 1, 5 i 9/10 de metro, i també amb la línia 2, a l´estació de Bac de Roda, i amb la línia 4, a l´estació de Selva de Mar, per facilitar els desplaçaments d´aquesta zona amb un gran nombre d´actuacions durant les festes.

Bus especial Castell de Montjuïc

Els dies 24 i 25 funcionarà un servei especial de plaça Espanya fins al Castell de Montjuïc, amb parada davant la sortida del Funicular de Montjuïc (enllaç amb l´estació de metro de Paral·lel des de les línies 2 i 3), entre les 10:30 i les 22:30 hores. A més, per a la jornada de portes obertes al Palauet Albèniz, la línia tindrà una parada extra davant de l´Estadi Olímpic.

Transports públics per accedir als diferents actes de la Mercè

La relació de llocs amb activitats més importants programades durant aquests dies i el servei de transport públic recomanat és el següent:

Recinte Fòrum

Metro: El Maresme-Fòrum (L4)
Bus: línies 7 – 36 – 41 – 43 – 141 i bus llançadora durant les matinades.

Plaça de Catalunya

Metro: Catalunya (L1 i L3), Passeig de Gràcia (L2, L3 i L4), Universitat (L1 i L2) i Urquinaona (L1 i L4)
Bus: línies 7 – 9 – 14 – 16 – 17 – 19 – 22 – 24 – 28 – 40 – 41 – 42 – 45 – 47 – 50 – 54 – 55 – 56 – 58 – 59 – 62 – 63 – 64 – 66 – 67 – 68 – 91 – 141

Plaça Sant Jaume / Av. Catedral / plaça del Rei / plaça Reial

Metro: Urquinaona (L1 i L4), Jaume I (L4) i Liceu (L3)
Bus: línies 14 – 17 – 19 – 40 – 45 – 59

Rambles / plaça dels Àngels

Metro: Catalunya (L1 i L3), Universitat (L1 i L2) i Liceu (L3)
Bus: línies 9 -14 -16 -17 -20 -24 – 37 – 41 – 42 – 55 – 58 – 59 – 64 – 66 – 91 – 141
Moll de la Fusta / Port Vell

Metro: Drassanes (L3) i Barceloneta (L4)
Bus: línies 14 – 17 – 19 – 20 – 36 – 39 – 40 – 45 – 51 – 57 – 59 – 64 -157

Port Olímpic / Platges

Metro: Ciutadella -Vila Olímpica (L4)
Bus: línies 10 – 14 – 36 – 41 – 45 – 57 – 59 – 71 – 92 – 157

Av. Maria Cristina / Montjuïc

Metro: Espanya (L1 i L3)
Bus: línies 9 – 13 – 27 – 30 – 37 – 50 – 55 – 56 – 57 – 65 – 79 – 91 – 109 – 121 – 141 – 157 – 165 – Parc de Montjuïc

Parc de la Ciutadella

Metro: Arc de Triomf (L1), Marina (L1) i Barceloneta (L4)
Bus: 10 -14 -17 -36 – 39 – 40 – 41 – 42 – 45 – 51 – 57 – 59 – 64 – 71 – 92 – 141 ? 157

SERVEI DE TRAMVIA I DE FGC DURANT TOTA LA NIT

Durant aquests dies, el servei del TRAM-Trambaix i Trambesós, funcionarà ininterrompudament des de les 05:00 hores del divendres 23, fins a les 24:00 hores del diumenge 25 de setembre. La freqüència de pas de les línies del Trambesós, entre les 02:00 hores del matí i les 05:00 hores de la matinada serà de 20 minuts, i al tronc comú del Trambaix, de 15 minuts. Fora d´aquestes hores, les freqüències de pas seran les habituals.

També el servei de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), en les línies urbanes Barcelona-Vallès: L6 (Reina Elisenda) L7, (Av.Tibidabo), i la línia Llobregat-Anoia: L8 (Molí Nou), funcionaran ininterrompudament la nit del 23 i del 24 de setembre.

BICING OBERT

El servei del Bicing estarà operatiu sense interrupció des del dijous dia 22 fins el diumenge dia 25 a les 00:00 hores. Així doncs, la nit de dijous el servei en lloc de tancar a les 00:00 hores i tornar a obrir a les 05:00, es mantindrà obert tota la nit. Habitualment, els divendres i dissabtes, el Bicing ja està obert en horari nocturn.

Així mateix, hi haurà algunes estacions que temporalment deixaran d´estar operatives afectades pels diferents actes de la pròpia Mercè, com poden ser les estacions de la plaça de Catalunya (Mostra d´Associacions, concerts…), de la Via Laietana-plaça d´Antonio López (correfoc), Plaça d´Espanya (Piromusical)….Aquestes afectacions s´informaran de forma detallada al mateix web del Bicing (www.bicing.cat).

INFORMACIÓ DE LA MERCÈ AL WEB MUNICIPAL

Tota la informació i el programa complet de les festes es poden consultar a la pàgina web www.bcn.cat/merce, que s´anirà actualitzant durant les festes.També es pot obtenir informació sobre les festes de la Mercè trucant al 010 o adreçant-se a les oficines d´informació del Palau de la Virreina (Rambla, 99), o bé les oficines dels districtes i/o de la Plaça Sant Miquel.





Paraules clau