Primera sessió de control a l´alcalde Trias : Servei de Premsa

Primera sessió de control a l´alcalde Trias

30/09/2011



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s´ha sotmès avui a la primera sessió de control en el Plenari del Consell Municipal. En el marc dels canvis introduïts pel Govern municipal per avançar en l´aprofundiment democràtic i la transparència, l´alcalde de Barcelona està obligat ara a respondre preguntes i precs formulats pels grups de l´oposició, sense la possibilitat de derivar aquesta responsabilitat en algun altre membre del Govern.

En aquesta primera sessió de control, l´alcalde s´ha posicionat sobre les següents qüestions, a partir de les preguntes o precs dels grups de l´oposició:

Pregunta del PSC sobre la política tarifària del transport pública. L´alcalde ha manifestat que caldrà buscar solucions al dèficit que arrossega el transport públic, ?no podem anar fent un dèficit de 80 milions d´euros i no prendre decisions? i ha afegit que aquestes decisions caldrà prendre-les ?entre tots?. ?El Govern té 14 regidors, i per tant la decisió l´haurem de prendre entre tots?, ha insistit. L´alcalde també ha apostat per revisar els títols transport per tal d´ ajudar a la gent que té més dificultat.

Pregunta del PP sobre quines polítiques promogudes per l´anterior alcalde que seran modificades per l´actual alcalde. L´alcalde Xavier Trias ha explicat que els canvis són de fons i de forma. Per exemple, el fet que l´alcalde no presideixi el Plenari o que l´alcalde respongui directament les preguntes o precs de l´oposició. L´alcalde ha dit que treballarà amb transparència i amb mà estesa a tots els grups, i que respectarà els acords que prengui el Plenari. Les seves prioritats són la lluita contra l´atur, les polítiques socials i la prevenció i la seguretat, com ja s´ha notat clarament aquest estiu.

Pregunta d´ICV-EUiA sobre l´anunci de la direcció de l´Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de reduir els serveis que presta. L´alcalde en la seva resposta ha afirmat que aquest és un tema que ?m´afecta personalment, com ens afecta a tots?. La situació que viu Sant Pau ha explicat Trias ?és una situació que no és d´ara? i ha emplaçat l´anterior govern per saber què havien fet perquè l´any passat és va arribar als 8 milions de dèficit, ?si no es prenen mesures aquest any arribarem als 34 milions?. Trias ha apostat per ?examinar com es distribueixen els recursos? i ?per exigir a la Generalitat els diners que ens corresponen? i també per explicar la veritat, i és que la sanitat té a l´estat té un dèficit acumulat de 15.000 milions d´euros, no es pot seguir així?. L´alcalde ha reclamat un nou sistema de finançament i ha demanat buscar solucions ?des de la responsabilitat i no la demagògia?.

Prec d´Unitat per Barcelona per sol·licitar una proposta concreta per compensar el saldo deutor de la liquidació del fons complementari de finançament i la cessió de tributs de l´Estat. L´alcalde Xavier Trias ha expressat el seu suport al plantejament fet per Unitat per Barcelona. ?Jo no vull anar a pidolar a Madrid?, ha manifestat Trias que ha lamentat que els anys 2008 i 2009, quan alguns negaven la crisi, es van fer unes previsions d´ingressos a l´alça que no s´han complert, i això fa que ara Barcelona hagi de tornar a l´Estat més de 400 milions. L´alcalde ha exigit un finançament just i clar, tant per l´Ajuntament de Barcelona com la resta d´Ajuntaments, i ha dit que aquests diners o bé s´han de condonar o bé s´han de tornar en un termini més llarg de temps.

Proposicions aprovades en el Plenari

– Proposició del grup municipal del PSC. Ratificar els acords presos per l´Ajuntament i pel Parlament i instar a la Generalitat a complir els mateixos; Instar el Govern municipal a treballar perquè les relacions entre Ajuntament i Generalitat siguin de cooperació franca i col·laboració eficaç, i no de subordinació de la ciutat al Govern de la Generalitat; Instar a l´alcalde a tenir davant el President de la Generalitat el capteniment propi del màxim representant dels barcelonins i barcelonines i no l´exhibit en la reunió del dia 25 de juliol; Rebutjar l´actitud de l´alcalde de defugir les seves responsabilitats no assumint que Barcelona i els seus ciutadans estan sent afectats en la prestació de serveis socials, educatius i sanitaris per les decisions pressupostàries de la Generalitat. Aprovada amb els vots a favor del PSC, PP, ICV-EUiA, l´abstenció d´Unitat per Barcelona i el vot contrari de CiU.

– Proposició del grup municipal del PP. Constatar que el Govern de la Generalitat perjudica a Barcelona en no promoure el finançament, els serveis i les inversions que la ciutat precisa, fet que repercuteix greument en la qualitat i intensitat dels serveis públics prestats als barcelonins, i reclamar un actitud lleial, efectiva i compromesa amb la ciutat; Reclamar a l´alcalde un canvi d´actitud envers la Generalitat, i que defensi els interessos de Barcelona amb fermesa. Aprovada amb els vots a favor del PSC i el PP, l´abstenció d´ICV-EUiA i el vot contrari de CiU i Unitat per Barcelona.

– Proposició del grup municipal d´Unitat per Barcelona. Donar suport i promocionar la candidatura de BioCat per liderar la comunitat de coneixement i innovació sobre ciències de la vida de l´Institut Europeu d´Innovació i Tecnologia (IET) i esdevenir-ne la seu europea. Aprovada per unanimitat.

Exigència, lleialtat institucional i respecte al Plenari

L´alcalde Xavier Trias, ha expressat que l´Ajuntament respectarà tots els acords aprovats majoritàriament pel Plenari del Consell Municipal, tinguin o no el suport del Govern. En aquest sentit, Trias ha explicat que les proposicions dels grups municipals del PSC i el PP, que s´han aprovat sense el suport del Govern, es faran arribar avui mateix a la Generalitat.

Per la seva part, el portaveu municipal, Joaquim Forn, ha reiterat que el Govern municipal seguirà treballant amb una alta exigència cap al Govern de la Generalitat, a qui ha demanat que compleixi amb els compromisos que té amb la capital catalana. De la mateixa manera ha expressat també el compromís de l´Ajuntament de treballar amb lleialtat i coordinació institucional.





Paraules clau