383 escoles participen en l´acte d´inici de curs de l´Agenda 21 Escolar i es comprometen a engegar accions concretes per millorar el medi ambient : Servei de Premsa

383 escoles participen en l´acte d´inici de curs de l´Agenda 21 Escolar i es comprometen a engegar accions concretes per millorar el medi ambient

06/10/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´acte d´inici del curs 2011-2012 i de signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat aplega representants de 383 centres educatius, que participen en la xarxa Agenda 21 Escolar. Amb aquesta signatura, des d´ara i fins al juny de 2012, aquestes 383 escoles es comprometen a impulsar programes i accions concretes en l´entorn escolar per promoure la sostenibilitat i el medi ambient, com ara la prevenció de residus, els jardins i horts urbans ecològics, el compostatge, l´ambientalització del currículum i de la gestió del centre, el reciclatge, la mobilitat, els mercats d´intercanvi i el consum responsable o l´estalvi d´aigua. Dins de l´àmbit dels residus pren molta importància el treball vinculat amb la prevenció de residus (compostatge de matèria orgànica, reduir els embolcalls d´un sol ús dels esmorzars amb embolcalls reutilitzables, etc).

Més de 80.000 alumnes i 7.500 professors hi participen

Per al curs 2011-2012 la xarxa Agenda 21 escolar compta amb més de 80.000 alumnes i 7.500 professors implicats en els projectes educatius a desenvolupar. Des del curs 2001-2002, quan hi havia 69 escoles adscrites a la xarxa, aquest programa de participació ciutadana s´ha quintuplicat.

A més, enguany, 36 nous centres educatius se sumen a la xarxa d´escoles adherides a aquest programa. Aquestes 36 noves escoles reben durant l´acte un planter d´olivera per simbolitzar la benvinguda als projectes i accions a desenvolupar i ?fer créixer? durant el curs.

En l´acte de signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de l´Agenda 21 escolar, els centres educatius ratifiquen públicament per al curs 2011-2012 la seva participació en projectes ambientals durant el present curs impulsats des dels mateixos equipaments. L´acte d´inici de curs 2011-2012 s´obrirà amb l´actuació musical de l´alumnat de l´Escola Antoni Brusi que interpretaran un extracte de la cantata Oda a Octània, en motiu de l´Any Internacional dels Boscos.

El paper rellevant de les escoles en la millora del seu entorn

En l´Agenda 21 escolar poden participar tots els centres d´educació infantil, primària, ESO, secundària, cicles formatius, d´educació d´adults, etc, que han de presentar un projecte relacionat amb la millora del medi ambient a desenvolupar en l´entorn escolar. Les escoles integrades a la xarxa Agenda21 Escolar reben suport municipal i atenció personalitzada a càrrec de la Secretaria Agenda 21 Escolar de l´Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans al llarg de tot el curs, en aspectes de formació, assessorament tècnic i pedagògic, per tirar endavant els respectius projectes ambientals.

Com a grans objectius enguany, es valoren especialment els projectes per al reciclatge i recuperació dels materials de rebuig, en la línia d´aconseguir el ?residu zero?, i les accions encaminades a la màxima eficiència energètica, és a dir, consumir l´energia necessària i amb les mínimes emissions contaminants. Tot això sota el concepte de treballar per aconseguir una ciutat amb velocitat humana, on pren importància la relació entre les persones i el treball en xarxa.

A final de curs els centres celebraran la finalització del programa i les accions realitzades al llarg de l´any en un acte conjunt de cloenda del programa educatiu Agenda21 Escolar, que reunirà de nou als representants de la comunitat escolar de la ciutat.

Una iniciativa pionera a l´Estat espanyol

L´Agenda 21 Escolar de Barcelona, iniciativa pionera a l´Estat espanyol que va iniciar la seva implementació l´any 2001, està impulsada per l´Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Fundació AGBAR i l´Institut d´Educació de Barcelona.

A partir de l´experiència de Barcelona, el programa s´ha estès a altres ciutats espanyoles, italianes, portugueses i llatinoamericanes. Homòlogament, amb altres programes com la xarxa d´Escoles Verdes impulsada per la Generalitat de Catalunya, forma part des de l´any 2009 de la XESC (Xarxa d´Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya).

Enguany el programa Agenda 21 Escolar de Barcelona ha estat guardonat amb el Premi Internacional de la municipalitat de Dubai que es convoca sota l´auspici del programa Hàbitat de les Nacional Unides, en reconeixement a les bones pràctiques ambientals per millorar les condicions de vida i la promoció cap a un desenvolupament sostenible de les comunitats humanes sobre la base de la cooperació internacional mútua.





Paraules clau