L´alcalde de Barcelona anuncia la signatura d´un conveni de col·laboració amb la ciutat de Gènova en matèria d´infraestructures, mercats i cultura : Servei de Premsa

L´alcalde de Barcelona anuncia la signatura d´un conveni de col·laboració amb la ciutat de Gènova en matèria d´infraestructures, mercats i cultura

03/11/2011



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L´alcalde Xavier Trias ha intervingut aquest matí al XXV Congrés- Assemblea General de la xarxa Eurocities a Gènova. La conferència d´ enguany duu per títol Planning for people i gira a l´entorn de diferents aspectes de la regeneració urbana. L´alcalde de Barcelona ha participat a la conferència inaugural i ha pres part en el debat d´alcaldes, juntament amb els alcaldes d´Anvers, Gènova, Rotterdam, Estocolm i Varsòvia.

En acabar el debat l´alcalde de Barcelona s´ha reunit amb l´alcaldessa de Gènova, Marta Vincenzi, per tractar de diversos temes d´interès per a les dues ciutats, com el Corredor Mediterrani. Tots dos alcaldes han qualificat aquesta infraestructura de vital per a garantir el desenvolupament econòmic de futur de la gran megaregió econòmica del litoral mediterrani.

Com ha dit Trias el corredor, que el passat mes d´octubre la Comissió Europea va decidir incloure entre les prioritats de la xarxes de transport transeuropees, ?és un eix fonamental i una aposta per fer un salt endavant, crear riquesa i tirar el país endavant. És l´espina dorsal d´un gran eix econòmic europeu que connecta la Mediterrània occidental i el nord d´Àfrica amb els països del nord d´Europa? i ha afegit que ?des de Barcelona estem compromesos per liderar aquest projecte?.

L´alcalde Trias ha convidat a la ciutat de Gènova a formar part de la Xarxa de ciutats FERRMED, una associació internacional que agrupi les principals ciutats europees que es troben a l´àrea d´influència d´aquest Gran Eix Ferroviari que enllaça els Països Escandinaus amb l´Europa Central i la Mediterrània occidental. L´alcaldessa de Gènova, Marta Vincenzi, que ha acceptat la invitació, ha qualificat de molt important aquesta col·laboració per impulsar aquest eix que ha de connectar i impulsar importants regions econòmiques.

Els dos alcaldes també han anunciat l´establiment de convenis de col·laboració, a més de les infraestructures, en mercats de barri i proximitat i també en l´àmbit de cultura.

Xavier Trias ha intervingut en el debat d´alcaldes, fent una primera intervenció i després presentant tres projectes representatius: la capital logística de la Mediterrània, la Regeneració de sòl i habitatge i les Portes de Collserola. En la primera part del debat l´alcalde Trias ha parlat de la vocació de Barcelona i de la seva Àrea Metropolitana ?d´esdevenir una capital global, que ha d´estendre encara més la seva influència per tot el món. Una ciutat capital de Catalunya i de la catalanitat. Una ciutat de gairebé 1.600.000 persones, dins d´una Àrea Metropolitana de 3.225.000 habitants.

L´alcalde ha explicat que Barcelona, una ciutat que ha estat olímpica i que té una marca de prestigi arreu del món, és una ciutat profundament europea que aspira a ser capital econòmica del sud d´Europa i de la Mediterrània, mantenint vincles estratègics amb països, ciutats i regions d´Àsia i Amèrica Llatina.

?Tenim un bagatge històric i cultural molt ric i divers del qual estem orgullosos. Però, si hi ha una senyal d´identitat que defineix a Barcelona, és la passió pel futur. Barcelona sempre ha mirat endavant?, ha dit l´alcalde Trias afegint que ?segurament per això Barcelona sempre ha apostat pel talent, la innovació i la creació de coneixement. Això és visible en tots els àmbits de la ciutat, des de l´economia a l´urbanisme?.

Xavier Trias ha exposat que a Barcelona hi ha un teixit econòmic i productiu molt diversificat, on les indústries més tradicionals conviuen amb les empreses més innovadores de tecnologia, disseny, logística o biomedicina. També de les energies netes, i a més, ?tenim un caràcter clarament emprenedor?.

L´alcalde de Barcelona ha explicat que en els darrers anys Barcelona ha fet una gran aposta pels centres de recerca, la producció científica i la innovació tecnològica. ?Tenim una economia amb potencial de futur, i sobretot una economia molt oberta al món? però per mantenir tota aquesta potencialitat econòmica de futur, l´alcalde ha apostat per ?continuar treballant?.

Per a l´alcalde de Barcelona, sobretot, i especialment en temps de crisi i dificultat a tota Europa, cal apostar per les polítiques socials. ?Aquest és un dels meus gran eixos com Alcalde? afirmant que cal transformar Barcelona veritablement en una ?ciutat de i per a les persones?.

?Aquesta és la Barcelona que vull. La Barcelona que mira el seu passat amb respecte i orgull però que mai deixa de somiar en el seu futur. La Barcelona il·lusionada que torna a donar protagonisme a les persones?, ha conclòs l´alcalde la seva primera intervenció.

En el debat amb alcaldes, cada ciutat ha escollit tres projectes representatius, en el cas de Barcelona han estat: la capital logística de la Mediterrània, la Regeneració de sòl i habitatge i les Portes de Collserola; que l´alcalde ha situat en tres àmbits d´actuació: econòmic, social i medi ambiental respectivament.

Referent a la Capital logística de la Mediterrània, l´alcalde Trias ha afirmat que Barcelona necessita impulsar un procés de regeneració de la zona logística portuària per crear un gran pol productiu i de serveis, que no exclogui la idea de ciutat. Connectat a la trama urbana per garantir la gran projecció que té aquesta àrea estratègica des de l´Aeroport, el Port, la Zona Franca, la Fira, Mercabarna, fins el front litoral urbà consolidat. Aquest procés, ha explicat, és un procés de regeneració industrial a mig i llarg termini.

En quant a la Regeneració de sòl i habitatge ha explicat que la construcció de la ciutat és un procés en el qual els ciutadans, les institucions i les empreses afegeixen valor al territori. Així va fer-se en transformar un territori agrícola en un territori urbà, amb la construcció de l´Eixample de Barcelona a mitjans del segle XIX. ?La Barcelona d´inici del segle XXI, en un context d´acusada crisi econòmica i social, necessita generar sòl per construir nous habitatges. El sòl és un dels bens més escassos a Barcelona, una ciutat on la demanda d´habitatge ja supera a l´oferta?, ha afirmat Xavier Trias.

L´alcalde ha explicat que l´Ajuntament ha iniciat una aposta estratègica en matèria d´habitatge injectant 200 milions d´euros els propers quatre anys per regenerar solars i permetre la construcció d´11.000 habitatges nous (4.000 d´ells de protecció oficial).

El tercer dels projectes exposat per Trias ha estat el de les Portes de Collserola. La ciutat de Barcelona està limitada per quatre elements geogràfics clarament definits: els rius Llobregat i Besòs, el mar Mediterrani i la serra de Collserola. Barcelona va fer un esforç molt important per obrir-se al mar, regenerant les platges, ordenant infraestructures com depuradores i plantes de residus, així com la neteja i regeneració dels dos rius. En els propers anys Barcelona s´obrirà a la seva muntanya.

Podeu consultar i descarregar-vos fotografies de l´acte en el següent enllaç:
http://www.flickr.com/photos/xaviertrias





Paraules clau