Barcelona obre una nova etapa per reforçar la capital euromediterrània : Servei de Premsa

Barcelona obre una nova etapa per reforçar la capital euromediterrània

14/12/2011



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´Ajuntament de Barcelona obre una nova etapa i posa en marxa una Mesura de Govern d´ampli abast que busca reforçar la capital de Catalunya com a capital de l´euromediterrània. La mesura presentada a la Comissió de Presidència i Règim Interior busca fer un nou salt en múltiples direccions amb una estratègia dirigida a potenciar la capital institucional i econòmica de Barcelona, referent dels poders locals en l´àrea de la Mediterrània.

Aquesta nova etapa busca consolidar la capitalitat de Barcelona, enfortir la cooperació bilateral i en xarxa, contribuir a la consolidació democràtica de la regió i impulsar la presència de nous organismes internacionals a Barcelona, entre altres.

L´objectiu és posar en marxa noves accions euromediterrànies, en especial les que contribueixin a posicionar Barcelona com a capital econòmica de la regió, i adaptar-les als canvis produïts a la zona.

Barcelona, referent dels poders locals

Barcelona aporta la seva solvència i l´experiència de lideratge per impulsar nous projectes que donin una nova visibilitat al paper dels ens locals a l´espai mediterrani i que reforci el rol que hi juguen les ciutats, no només a com a prestadores de serveis bàsics, sinó com a elements de canvi i actors actius en àmbits com el desenvolupament urbà, els nous models econòmics, la cultura i les polítiques de cohesió social i territorial, entre altres.

En aquest sentit, Barcelona reforçarà les relacions bilaterals, a partir dels fruits que ja han donat els protocols d´agermanaments o convenis d´amistat i cooperació amb ciutats mediterrànies, i es desenvoluparan projectes de cooperació a partir de nous acords o la renovació dels actuals, que s´adaptaran a la nova realitat dels canvis que s´estan produïnt en determinats països de la regió.

Barcelona vol acompanyar a les ciutats de la riba sud en els processos de canvi que la seva ciutadania està impulsant. Per aquest motiu, els projectes de cooperació directe de Barcelona se centraran prioritàriament en l´acompanyament a la consolidació democràtica. Arrel de les revolucions àrabs, la Comissió Europea ha post en marxa per l´any 2012 la iniciativa SPRING. Barcelona, quan es facin públiques les bases de la convocatòria, es presentarà per desenvolupar un projecte emblemàtic en l´àmbit de la governança i la democratització. Igualment, es potenciarà el paper de mediació en conflictes, recolzant la creació i instal·lació a la ciutat d´entitats de prestigi internacional en aquest terreny.

D´altra banda, la Unió Europea té dos programes que incideixen en la Mediterrània: el programa MED (cooperació territorial entre regions i ciutats de la ribera nord) i el programa ENPI CBC MED (cooperació transfronterera entre països de la conca mediterrània). Aquests programes tenen unes secretaries de gestió que es renoven cada sis anys (el proper període serà de 2014 a 2020). Barcelona apostarà per acollir un d´aquests dos programes, preferentment el ENPI CBC MED, més interessant per la Unió pel Mediterrani.

Barcelona, capital i motor econòmic

Un dels eixos de la Unió pel Mediterrani és el desenvolupament econòmic i, més concretament, la promoció de la petita i mitjana empresa. Amb l´objectiu de maximitzar la capitalitat de Barcelona a la Mediterrània, el passat juliol l´Ajuntament, l´OCDE i la UPM van organitzar al Palau de Pedralbes el seminari ?Estratègies locals d´Ocupació, Competències i Emprenadoria a la Mediterrània?. Barcelona apostarà per la creació d´un ?Expert Board? permanent amb seu a Barcelona format per l´OCDE, la UPM, Barcelona Activa, la Fundació Europea de Formació i el Business Development Center of Jordan per mpromocionar el creixement econòmic i millorar estratègies a les riberes Nord i Sud de la Mediterrània.

Igualment, es recolzarà els esforços de les entitats jurídiques catalanes per aconseguir la creació d´un tribunal d´arbitratge mediterrani, i que Barcelona en sigui la seu.

En paral·lel a les actuacions que està desenvolupant el Port de Barcelona per consolidar-lo com un hub de referència a la Mediterrània, també cal posar de relleu l´esforç que estan realitzant ciutats catalanes i franceses per impulsar el corredor ferroviari mediterrani, amb el lideratge de Barcelona. Per potenciar i consolidar la importància estratègica d´aquest corredor, s´impulsarà la creació d´un clúster de les principals ciutats que formen part de l´eix que enllaçarà el nord d´Europa amb la Mediterrània Occidental.

Barcelona, capital institucional del Mediterrani

Barcelona ha esdevingut el vèrtex institucional de la Mediterrània, acollint la seu del Secretariat permanent de la Unió per la Mediterrània, que està en procés de consolidació. Barcelona vol rellançar la confiança i el compromís de la ciutat amb el futur de la regió. A través de la Taula de Coordinació Internacional, s´afavoriran les accions encaminades a reforçar el vincle de Barcelona amb el secretariat de la UPM, impulsant iniciatives de la societat civil. L´objectiu és millorar la coordinació, fent-la més àgil i eficient, per sumar estratègies i proposar accions comunes sobre l´euromediterrània.

Barcelona ja acull actualment molts organismes i institucions que treballen en la regió des de diferents àmbits. Barcelona vol atraure organismes internacionals que treballin en la regió mediterrània i potenciar els que ja tenen seu a Barcelona, afavorint així la creació de sinergies amb el secretariat de la UPM. El recinte de Sant Pau, serà, en aquest sentit, un observatori, un centre de formació, de pensament i anàlisi dels problemes socials del Mediterrani, però també una factoria de projectes internacionals.

D´altra banda, s´impulsarà que les entitats i institucions ciutadanes organitzin activitats de debat, reflexió, intercanvi i dinamització que contribueixin a les finalitats de la UPM. En aquest sentit, s´aposta per consolidar Barcelona com a seu mediterrània de congressos, seminaris i esdeveniments que organitzin les principals organitzacions internacionals que treballen a la regió, comptant de forma més intensa amb el prestigi i capacitat de treball de l´Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED), consorci format per l´Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri d´Afers Exteriors i Cooperació.

Una ciutat mediterrània a les festes de la Mercè del 2013

Igualment, es garantirà que la mediterrània estigui present en determinades activitats organitzades pel propi Ajuntament, en especial les que tenen un major impacte i visibilitat. En aquesta línia, una ciutat mediterrània serà la convidada a les festes de la Mercè de l´any 2013.





Paraules clau