Primera reunió constitutiva del Consell Consultiu de l´Hàbitat Urbà : Servei de Premsa

Primera reunió constitutiva del Consell Consultiu de l´Hàbitat Urbà

14/12/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Alcalde Xavier Trias ha presidit avui la sessió constitutiva del Consell Consultiu de l´Hàbitat Urbà, l´òrgan assessor i consultiu de l´Ajuntament de Barcelona en relació a les polítiques i estratègies sobre l´hàbitat urbà. L´alcalde Xavier Trias ha agraït al president del Consell, l´arquitecte Oriol Bohigas, i a la resta de membres d´aquest òrgan consultiu la seva aportació a la construcció de la ciutat. ?Davant una crisi econòmica, financera i social com la que vivim és d´una gran i extraordinària utilitat tenir un consell consultiu multidisciplinari que contrasti idees, aconselli al govern i critiqui el que no fem bé?.

En la reunió que ha estat conduïda pel Tinent d´Alcalde d´Hàbitat Urbà, Antoni Vives, s´han establert les regles bàsiques de composició i funcionament d´aquest nou òrgan que pretén oferir una visió integrada i transversal del projecte urbà, assessorant sobre l´urbanisme, el medi ambient, les infraestructures, l´habitatge i les tecnologies de la informació i la comunicació.

El Consell està integrat per 35 notables i experts de l´arquitectura, el disseny, la sostenibilitat, el medi ambient, les infraestructures, l´urbanisme, el paisatge, i les TIC de l´àmbit professional, acadèmic i científic destacats per la seva trajectòria i reconegut prestigi. Un dels objectius d´aquest Consell, creat per decret d´Alcaldia i presentat com a mesura de govern al Plenari del mes de setembre, és recuperar el necessari esperit crític i el debat constructiu sobre la ciutat.

El gerent d´Hàbitat Urbà, Vicent Guallart, ha aprofitat la sessió constitutiva d´avui per explicar els deu projectes estratègics del nou model de ciutat que defensa el nou govern i que aposta, entre d´altres mesures, per impulsar la regeneració de barris, les Smart Cities, les illes autosuficients, l´habitatge protegit, la renaturalització de la ciutat o projectes com el Blau@Ictinea.

L´arquitecte i urbanista Oriol Bohigas presideix aquest òrgan consultiu que té 3 vicepresidents: l´enginyer de camins, canals i ports Albert Serratosa; l´ecòleg i doctor en biologia Ramón Folch i l´enginyer industrial, expert en societat de la informació i actual President del Cercle per al Coneixement CXC-BB, Joan Majó.

També en son membres del Consell el President del FAD, Miquel Espinet, l´arquitecte Beth Galí, Salvador Rueda,de l´Agència d´Ecologia Urbana, el geògraf i doctor en Ciències Ambientals, Martí Boada, l´arquitecte i Premi Europeu d´Urbanisme Carles Llop o la Directora del recinte històric de Sant Pau, Gemma Sendra.

FUNCIONS BÀSIQUES

El Consell Consultiu de l´Hàbitat Urbà té assignades les següents funcions:

? Assessorar el govern municipal sobre les iniciatives, les polítiques i les línies estratègiques de l´acció municipal en l´àmbit de l´arquitectura, el disseny, la sostenibilitat, el medi ambient, el paisatge, les infraestructures i les tecnologies de la informació i la comunicació, que configuren la intervenció sobre l´hàbitat urbà.
? Proposar mesures d´actuació per al foment, l´educació i la recerca referides a l´hàbitat urbà.
? Elaborar estudis o dictàmens sobre temes relatius a les matèries esmentades, a petició de l´alcaldia.
? Elaborar un informe anual sobre la situació de l´hàbitat urbà de la ciutat de Barcelona, on hi figurin les actuacions més destacades que s´hagin realitzat en aquest camp.

REGLES BÀSIQUES DE COMPOSICIÓ I FUNCIONAMENT
a) El Consell Consultiu està integrat per persones expertes de l´àmbit professional, acadèmic i científic designades per decret d´Alcaldia.
b) El Consell Consultiu ha d´aprovar el seu règim de funcionament en la primera sessió.
c) El Consell Consultiu ha de designar un comitè executiu, a proposta del president.
d) Es reuneix com a mínim un cop cada quadrimestre.
e) El president podrà convocar per a temes específics a d´altres persones expertes siguin externes a la organització municipal o a persones vinculades amb aquesta.
f) El Consell Consultiu s´adscriu funcionalment a la Tercera Tinència d´Alcaldia que li dóna suport tècnic i administratiu a través de la Gerència d´Hàbitat Urbà.
g) Els temes sobre els quals el Consell ha d´assessorar són sotmesos al president pel tercer tinent d´alcalde.
h) Poden assistir a les sessions del Consell el tercer tinent d´Alcalde, el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, el gerent d´Hàbitat Urbà i el personal directiu que designi el tercer tinent d´alcalde.





Paraules clau