Barcelona impulsa un nou model de carnaval que recupera activitats històriques i aposta per la participació : Servei de Premsa

Barcelona impulsa un nou model de carnaval que recupera activitats històriques i aposta per la participació

18/01/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona impulsa un nou model de Carnaval. És un nou model que recupera el Carnaval històric de Barcelona, amb més activitats al conjunt de la ciutat. El primer tinent d´alcalde, Joaquim Forn, que és el responsable de l´àrea de Participació, i el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, han explicat avui durant la comissió de Presidència i Règim Interior els primers detalls del nou model.

En base a la recuperació dels elements més històrics del Carnaval de Barcelona, l´edició d´aquest any aposta per canviar la ?rua central? per diverses rues que se celebraran als districtes. A més, es recupera el ball de Carnestoltes, l´arribada del Rei Carnestoltes i l´enterro de la sardina. El projecte del Carnaval que es proposta està en la línia del Carnestoltes històric (segles XVI i XVII). S´ha comptat amb la col·laboració dels historiadors Xavier Cordomí i Albert Garcia Espuche.

Els canvis que s´introduiran són fruit d´un ampli procés de diàleg amb les entitats i amb el conjunt d´actors que participen en la celebració del Carnaval a Barcelona. L´objectiu és aconseguir un carnaval més propi, a partir de la pròpia història de la ciutat, i més participatiu, buscant la implicació i la participació dels ciutadans, associacions, escoles i mercats. El primer esbós de la feina que s´està desenvolupant i que s´acabarà de concretar en les propers setmanes és el següent:

Dijous Gras (16 de febrer)
La celebració tindrà el seu punt neuràlgic al Mercat de Santa Caterina, amb la col·laboració de Mercats de Barcelona. S´hi presentaran els 7 ambaixadors i altres elements destacats del Carnaval. Es recolzarà també la difusió de les activitats organitzades per escoles i els mercats.

Arribada del Rei Carnestoltes (16 de febrer)
El Rei Carnestoltes arribarà al Passeig del Born, desfilant amb la seva comitiva i precedit per 7 ambaixadors de nacions imaginàries. El Rei Carnestoltes farà la proclama del seu regnat i de l´imperi del Carnaval i donarà pas al primer Ball de Màscares, de les 17:30 fins les 21:00 hores.

Les rues de Carnaval (18 de febrer)
Se celebraran als barris, organitzades per les entitats. L´Ajuntament recolza la seva difusió i donarà suport logístic i organitzatiu.

Els Balls de Màscares, la Batalla i El gran Sarau (19 de febrer)
Es proposa celebrar l´acte central del Carnaval al barri de la Ribera. L´acte tindrà 3 parts:

– 17:00 hores. Sarau Infantil, amb Ball de Màscares al passeig del Born.
– 18:00 hores. La Desfilada Carnavalesca i la Taronjada (Batalla de Carnaval). Una desfilada del Rei Carnestoltes, els ambaixadors i el conjunt de la comitiva, concentrats al carrer Comerç, es dirigirà a l´Estació de França. Al seu pas pel passeig del Born, el Camp de Batalla, tindrà lloc la batalla de confeti i globus. La desfilada acabarà a l´Estació de França.
– 18:30 hores. Saraus de Carnaval / Balls de Màscares. Un cop acabada la desfilada, el Rei i tota la comitiva obriran el Ball de Màscares populars, que tindran lloc al Pati del Convent de Sant Agustí, el Passeig del Born i el vestíbul de l´Estació de França.

L´enterrament de la sardina (22 de febrer)
Es farà una desfilada infantil al Parc de la Ciutadella, per esmorzar, amb animació i la recuperació de la sardina vestida amb llaç i penjada d´una canya per un fil. Es comptarà amb la participació de les escoles del districte. També es posarà en gira un Taller de construcció de Sardines a les escoles, a partir del dilluns 13 de febrer.

Paral·lelament, també s´està treballant en el disseny d´altres activitats, com són el concurs de disfresses i l´auca del carnaval. En definitiva, un nou model que aposta per la participació i també per la celebració del carnaval en el conjunt de la ciutat, amb activitats pròpies del Carnaval històric de Barcelona.

El programa definitiu s´està acabant d´enllestir i es presentarà properament, quan es doni a conèixer el Cartell que anunciarà aquest any la celebració del Carnaval.





Paraules clau