L´Ajuntament de Barcelona manté activat el Pla d´Emergència Municipal per Neu i Gel en fase d´alerta : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona manté activat el Pla d´Emergència Municipal per Neu i Gel en fase d´alerta

01/02/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha activat a les 12.18 hores el Pla d´Emergència Municipal per Neu i Gel en fase d´alerta davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de possibles nevades i d´una baixada de temperatures i a les 17:45 hores manté activada la mateixa fase. Aquesta tarda el govern municipal ha dut a terme una reunió amb els responsables de tots els serveis municipals implicats per coordinar la resposta en cas que al llarg de les properes hores es produeixin nevades o gelades a la ciutat. Demà tornarà a realitzar-se una nova reunió a primera hora del matí per analitzar com ha anat la nit.

El portaveu del govern municipal, Joaquim Forn, ha comparegut aquesta tarda per explicar que ?els serveis municipals s´estan coordinant per fer front a aquest episodi de fred?, i ha afegit ?que la ciutat estarà preparada?. Forn també ha demanat també la col·laboració dels ciutadans i ha apel·lat ?a la prudència i al sentit comú? per minimitzar les afectacions en cas d´una possible nevada.

Sal als barris de muntanya

A primera hora de la tarda, l´àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans ha fet sortir 10 vehicles amb pales llevaneu i escampadors de sal per començar a repartir sal pels barris de muntanya de la ciutat (fent especial atenció als hospitals situats a la part alta, com la Vall Hebrón o Sant Joan de Déu).

El consistori té repartits 101 contenidors amb un total de 25 tones de sal principalment pels Districtes de Les Corts, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris i al voltant dels centres mèdics de la ciutat. L´Ajuntament també compta amb 14 vehicles llevaneu. En cas de necessitat tots els equips de baldeig i fins i tot alguns d´escombrada es poden reconvertir en equips manuals per escampar la sal. L´Àrea de Medi Ambient també té preparades 6 retroexcavadores (pales) d´actuació immediata, amb capacitat de resposta en 45 minuts per fer front a una possible nevada. Així mateix disposen de 420 tones de sal emmagatzemades per a ús dels professionals municipals.

Se suspèn el reg de carrers

S´ha suspès el reg dels carrers de la ciutat i Parcs i Jardins ha apagat els aspersors situats en les diferents zones verdes de Barcelona i ha tancat els sortidors de les diferents fonts ornamentals de la ciutat amb l´objectiu d´evitar la formació de plaques de gel.

Cossos de seguretat i d´emergència preparats

La Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona mantenen preparats els seus protocols d´actuació per si es produeixen afectacions en cas d´una possible nevada o gelada. L´objectiu es reforçar els operatius per tal de minimitzar les incidències que puguin produir-se a la ciutat com a conseqüència de les condicions meteorològiques per neu i gel i col·laborar amb els diferents serveis implicats assegurant la coordinació davant la resposta a les situacions de risc. Els agents de la Guàrdia Urbana prioritzaran les actuacions en relació a la seguretat viària i mobilitat.

Bombers de Barcelona té preparades tres màquines llevaneu per garantir la seva actuació durant una possible nevada en cas que es produeixin incendis o altres emergències a la ciutat.

Activada l´Operació Fred

Des d´avui a les 07:00 hores, l´Ajuntament de Barcelona manté activada l´operació fred per atendre a les persones que dormen al carrer, davant la baixada de temperatures generalitzada. Els Serveis Socials de l´Ajuntament de Barcelona han reforçat els equips d´emergència i han ampliat les places dels centres d´acolliment nocturn per allotjar a totes les persones sense sostre que ho necessitin. El servei ofereix places per acollir a tothom que en tingui necessitat.

El dispositiu d´atenció es realitza amb la col·laboració de Creu Roja Barcelona i enguany està format per 8 vehicles; 6 equips formats per 1 treballador social o psicòleg i un tècnic del CUESB i 2 voluntaris de Creu Roja; i 2 equips de desplaçament per atendre avisos de Guàrdia Urbana, ciutadans, etc.

Teleassistència

Els serveis de telassistència de l´Ajuntament estan reforçant les trucades als usuaris per prevenir-los davant l´arribada d´aquest episodi de neu i gel i de baixes temperatures. L´Ajuntament de Barcelona també posa a disposició dels ciutadans amb situació vulnerable un telèfon d´atenció: 900 70 30 30 per oferir ajuda o assitència a les persones que ho necessitin.

Recomanacions en cas de nevada

L´Ajuntament de Barcelona farà un seguiment exhaustiu de l´operació Fred a través de les xarxes socials, concretament, amb els perfils de twitter @barcelona_cat i @barcelona_010. L´objectiu és donar informació de servei en temps real de talls de trànsit, actuacions i tot allò que pugui ser d´interès pels ciutadans.

Els ciutadans podran també trucar al 010 que oferirà informació actualitzada permanentment sobre incidències rellevants.

Recordeu els consells d´autoprotecció davant onades de fred i el consells d´autoprotecció per nevades.

Moure´s per la ciutat

En cas que es confirmin els pronòstics de neu o gel, l´Ajuntament de Barcelona demana als ciutadans que no utilitzin el cotxe privat i que es desplacin per Barcelona preferentment amb metro i altres sistemes de ferrocarril subterrani (FGC), donat que la xarxa d´autobusos també pot patir afectacions o modificacions del servei.

Transports Metropolitans de Barcelona procurarà garantir l´accessibilitat a les estacions situades a la part alta de la ciutat i en cas de glaçada demana prudència a les escales i als passadissos del suburbà.





Paraules clau