La promoció de 77 habitatges per a gent gran de Via Favència guanya el premi d´Arquitectura i Urbanisme Ciutat de Barcelona 2011 : Servei de Premsa

La promoció de 77 habitatges per a gent gran de Via Favència guanya el premi d´Arquitectura i Urbanisme Ciutat de Barcelona 2011

03/02/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La promoció de 77 habitatges amb serveis per a gent gran que el Patronat Municipal de l´Habitatge ha promogut a Via Favència, 348, al districte de Nou Barris, ha guanyat el premi Ciutat de Barcelona 2011 en la modalitat Arquitectura i Urbanisme. L´obra, projectada i dirigida pels arquitectes Ricard Galiana, Sergi Pons i Pau Vidal, té 17 plantes d´alçada i inclou un local per a un equipament i dues plantes soterrani d´aparcament.

La també anomenada Torre Júlia, de 8.400 m2 de superfície i un pressupost total de 8.000.000 euros, forma part de la urbanització d´un dels solars residuals resultats de la construcció de la Ronda de Barcelona. Els passadissos amples amb vistes a la ciutat, les escales recorrent l´exterior, els dobles espais i la coberta assolellada configuren, segons els arquitectes, ?un edifici pensat perquè la gent gran tingui la possibilitat de socialitzar i gaudir de les activitats en comunitat?. ?Les escales exteriors sectoritzades i els passadissos ?descriuen els arquitectes- s´han concebut com a carrers per a passejar?. En l´edifici destaca també la coberta, un espai comunitari enjardinat des d´on es pot gaudir d´unes vistes extraordinàries de la ciutat.

La majoria de les plantes consten de sis habitatges per replà, dos ascensors i un muntacàrregues. Els habitatges tenen uns 40 m2 de superfície, i incorporen un dormitori, una sala d´estar-menjador-cuina i bany. A més, estan adaptats a les necessitats de la gent gran (banys equipats amb una dutxa arran de paviment, alarma centralitzada al bany i el dormitori, cuines equipades amb plaques elèctriques, endolls a una alçada còmoda, etc). La promoció té també diferents sales polivalents i serveis complementaris, com ara consergeria i teleassistència.

Els destinataris d´aquests habitatges són persones de més de 65 anys autònomes, que compleixen amb els requisits establerts i que s´han inscrit al Registre de Sol·licitants d´Habitatge amb Protecció Oficial de Barcelona.

El jurat dels premis Ciutat de Barcelona, format per diferents experts en el món de l´Arquitectura i Urbanisme (Carme Pinós, Llàtzer Moix, Josep Bohigas, Albert Ferré i Fernando Marzà) va acordar donar el premi a la Torre Júlia, ?per la seva recerca en un tipus d´habitatges per a gent gran en alçada i el seu treball al convertir els espais de comunicació en àmbits de relació i en elements de composició arquitectònica?.

Una B en certificació energètic

La promoció, que ha obtingut una B en certificació energètica, incorpora un eficient sistema de climatització a través d´un motor de cogeneració suplementat amb dues calderes de gas. El motor de cogeneració permet generar aigua calenta sanitària i calefacció i, a la vegada, produir energia elèctrica per vendre-la a una central. A més, l´edifici incorpora un sistema de ventilació de doble flux que consisteix en l´extracció, recuperació i impulsió d´aire calent a l´habitatge, el que fa que l´edifici sigui energèticament més eficient.





Paraules clau