L´Ajuntament de Barcelona i Schneider Electric signen un acord per crear el primer Centre d´Excel·lència SmartCity al districte 22@Barcelona : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona i Schneider Electric signen un acord per crear el primer Centre d´Excel·lència SmartCity al districte 22@Barcelona

14/02/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Schneider Electric, especialista global en gestió de l´energia i líder en solucions d´eficiència energètica, ha signat avui un acord per crear a la capital catalana el seu primer Centre d´Excel·lència SmartCity al món. El Centre s´ubicarà a l´Smart City Campus que s´habilitarà al districte 22@ de Barcelona, seu del futur clúster d´empreses vinculades al concepte de ?ciutats intel·ligents?.

Schneider Electric, mitjançant Telvent, col·laborarà amb l´Ajuntament en la implementació d´una mobilitat intel·ligent a Barcelona. Dins d´aquest marc, des del centre s´identificaran les necessitats i recursos disponibles, d´acord amb els objectius estratègics de mobilitat, i s´endegaran els projectes pilot que millor s´adaptin a les necessitats de la capital catalana.

Entre les eines per al compliment d´aquests objectius s´utilitzarà una plataforma que permetrà gestionar de manera integrada els diferents elements de mobilitat de la ciutat. Schneider Electric, mitjançant Telvent, ha implementat amb èxit solucions de mobilitat intel·ligent a ciutats com Mumbai, Dallas, Rio de Janeiro i Sao Paulo, entre d´altres.

En una segona etapa, des del Centre d´Excel·lència SmartCity es treballaran aspectes clau, com la gestió intel·ligent de l´aigua i de les xarxes de distribució de l´energia, edificis i vivendes intel·ligents, e-government, a partir de tecnologies que han de permetre d´integrar els diferents sistemes de gestió intel·ligent.

Aquest conveni permet l´Ajuntament de Barcelona d´avançar en alguns dels seus objectius estratègics, com ara la promoció d´un model de ciutat sostenible que impulsi l´eficiència energètica i garanteixi la màxima qualitat en la prestació de serveis públics. Així mateix, mitjançant aquest acord, ambdues parts es comprometen a col·laborar per impulsar la iniciativa del ?City Protocol?, un estàndard global de models de ciutat que permetrà d´avaluar els nivells d´excel·lència.

L´Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat que ?Barcelona fa una aposta claríssima per ser una ciutat intel·ligent i liderar les ciutats que apostin per ser smart city. Però aquest concepte guanya força quan la gent veu que es fa pensant en les persones, per millorar el seu benestar?.

Segons Trias ?el futur de les ciutat està en la creativitat, la innovació, l´aplicació de les noves tecnologies aplicades al servei de les persones. A Barcelona tenim dos reptes: som la capital del mòbil i volem ser la capital de les smart cities, sector que és complementari al dels mòbils, i que per tirar endavant, necessita d´una estreta col·laboració del sector públic amb empreses com Schneider Electric i Telvent que aposten per Barcelona?.

El Centre d´Excel·lència funcionarà com un clúster de coneixement i desenvolupament de tecnologies destinades a la gestió intel·ligent de les ciutats, amb l´objectiu de consolidar i exportar a la resta del món el model de gestió integrada de Barcelona, a més de prestar serveis de valor al ciutadà. Una de les seves prioritats serà fomentar un marc de col·laboració amb centres universitaris, institucions i empreses per activar línies d´investigació aplicada que obrin la participació a experts locals i internacionals i enriquir així la visió global del concepte SmartCity. En aquest sentit, l´Ajuntament i Schneider Electric s´han compromès a impulsar la incorporació de personal universitari altament qualificat al Centre d´Excel·lència; per això, subvencionaran programes d´ajuda i intercanvis que afavoreixin la formació d´especialistes i la seva incorporació al mercat laboral.

S´impulsarà, a més a més, una xarxa d´aliances entre la capital catalana i altres grans ciutats del món que ha de permetre d´establir una dinàmica de col·laboració i intercanvi de solucions d´avançat perfil tecnològic. L´objectiu és doble: d´una banda, identificar les necessitats concretes de cada ciutat en l´àmbit de Smart City, i de l´altra, definir les solucions que maximitzin l´eficiència econòmica i operativa en la prestació de serveis públics que promoguin un model de ciutat sostenible mitjançant la gestió intel·ligent d´infraestructures i recursos.

Schneider Electric va presentar en primícia durant l´Smart City World Expo, celebrada a Barcelona a començaments de desembre, les seves solucions per respondre als grans reptes que viuran les ciutats del món durant els propers anys. Schneider Electric, juntament amb Telvent, ha desenvolupat un conjunt de solucions SmarCity orientades a maximitzar l´eficiència de les infraestructures i la sostenibilitat de les ciutats, per tal de millorar la qualitat dels serveis que reben els ciutadans.





Paraules clau