L´alcalde de Barcelona demana una reglamentació europea exigent, però més flexible : Servei de Premsa

L´alcalde de Barcelona demana una reglamentació europea exigent, però més flexible

16/02/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, participa en la primera edició de l´Urban Forum, un espai de debat entre els governs locals i les institucions europees. Xavier Trias ha intervingut en el debat sobre com fomentar la dimensió urbana de la política de cohesió, on també han intervingut, entre altres, el Comissari Europeu de Política Regional, la Comissaria Europea d´Acció per al Clima, el ministre danès d´Habitatge i Assumptes Urbans i Rurals, i els alcaldes d´Amsterdam, Sofía, Varsòvia, Dunkerque, Lisboa, Stuttgart, Manchester, Nàpols, Bratislava, Leipzig, Turín, Lodz i Roubaix.

L´alcalde, en la seva intervenció, ha celebrat la presència dels alcaldes en el debat. ?És un punt d´inflexió. Les grans ciutats, poc a poc, estem guanyat l´espai que ens correspon en la taula de decisió?. En paraules de l´alcalde Trias, s´està reconeixent a les ciutats com el que són en realitat, ?no només com a entitats prestadores de serveis, sinó com a centres de coneixement i innovació, com a actors clau en el desenvolupament i com a agents de futur?.
Per l´alcalde de Barcelona, en aquests moments incerts de profunda crisi econòmica, ?fa falta, més que mai, de la suma de tots per avançar en l´agenda de l´Europa del 2020, pròspera, cohesionada i inclusiva?. I ha afegit que ?tenim que trobar mecanismes que permetin un major diàleg i afavoreixin un major coneixement mutu?.
Trias ha qualificat de ?molt positiva? la proposta que ha fet la Comissió per reforçar la dimensió urbana de la Política Regional de la Unió Europea i, tanmateix, ha valorat els esforços que s´estan portant a terme per establir mecanismes més flexibles, més pràctics i més eficients. Trias ha dit que els Fons Estructurals han sigut instruments molt útils per al desenvolupament urbà europeu, tot i que ?els condicionants que requerien no sempre han estat fàcils de portar a la pràctica, ni d´assumir per part de les administracions locals, i ha posat l´exemple del districte tecnològic 22@ a Barcelona.

Barcelona ha participat en diferents operacions dels Fons Estructurals: en el Fons de Cohesió, en el FEDER i en el Fons Social Europeu. Un dels més destacats va ser el projecte de renovació urbana i econòmica del districte 22@, escollit en el Programa Operatiu FEDER Catalunya 2006-2013. Un programa de 8 milions d´euros, dels quals la Unió Europea en va finançar la meitat, 4 milions.

En paraules de Trias, el 22@ és un exemple clar de ?com les ciutats podem realment liderar el camí del creixement sostenible i durador, a través d´inversions de futur?. És un espai de 200 hectàrees que abans ocupaven fàbriques abandonades i que s´ha convertit en un nou districte tecnològic que ajunta empreses, amb centres d´innovació i investigació, habitatge i moderns equipaments. Un espai que ara acull a 4.500 empreses, la meitat d´elles de nova creació, i un terç del total centrades en activitats intensives en coneixement, que donen feina a 56.000 persones i que, progressivament, generaran fins a 150.000 llocs de treball. És, a més, un espai que ha posat les últimes tecnologies al servei de les persones i que ha permès introduir mesures molt importants de sostenibilitat energètica.

?Unes mesures que han permès que Barcelona avanci en el seu objectiu de liderar a les smart cities, les ciutats intel·ligents del futur?, ha afegit l´alcalde, que ha explicat que va ser en la introducció de mesures tecnològiques punteres on els Fons FEDER ?van ser crucials? i van permetre oferir serveis de gran qualitat a la ciutadania i, al mateix temps, avançar en un model de ciutat de zero emissions, energèticament sostenible i autosuficient.
?A nivell de resultats, aquest projecte va ser tot un èxit, però hi ha aspectes millorables, com la dificultat a l´hora de gestionar aquesta mena de projectes europeus?, ha afirmat l´alcalde. En opinió de Trias, els criteris europeus han de ser exigents i han de reclamar el màxim de rigor, amb totes les garanties possibles per demostrar que els Fons s´han aplicat d´acord amb el marc normatiu. Però, al mateix temps, ?hem de ser capaços de generar un reglament que sigui de fàcil aplicació?. Trias ha afegit que ?sobretot, ha de ser més permeable a la realitat de les administracions locals, s´ha d´ajustat millor a les característiques pròpies del territori on s´ha d´actuar?.

L´alcalde ha apostat perquè la nova reglamentació que s´està treballant per a les operacions del període 2014-2020 ?sigui igual d´exigent en el fons, però més flexible en les formes. Que s´ajusti a la realitat del territori, que permeti abordar les iniciatives des d´una òptica global i, sobretot, que pugui ser assumible per part de les ciutats?.

Smart Cities, una aposta de Barcelona

L´alcalde aprofitarà la jornada de treball que està dedicant a Brussel·les per entrevistar-se aquesta tarda amb el Comissari Europeu d´Energia, Günter Oettinger, a qui exposarà els projectes que impulsa la ciutat de Barcelona per convertir-se en líder a Europa de les ciutats intel·ligents. Entre altres punts, Trias tractarà amb el Comissari sobre la constitució de la City Protocol Society, entitat que la capital catalana vol liderar per donar cobertura informativa mundial al desenvolupament del City Protocol, el sistema de certificació que ha d´avaluar les ciutats intel·ligents i que, sense ànim de lucre, estarà formada per ciutats, empreses i centres de I+D.





Paraules clau