Gràcia recupera el monument a Pompeu Fabra : Servei de Premsa

Gràcia recupera el monument a Pompeu Fabra

17/02/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La plaça Lesseps ha recuperat el monòlit dedicat a Pompeu Fabra, que va ser aixecat a la plaça Lesseps l´any 1982, que va ser retirat durant les obres de transformació de la plaça, l´any 2003, i que ara ha estat recol·locat al davant de la biblioteca Jaume Fuster, al districte de Gràcia. Durant l´acte institucional, celebrat aquest matí, la regidora de Gràcia, Maite Fandos, ha reivindicat ?els orígens graciencs de Pompeu Fabra?, del qual es compleixen, enguany, els 124 anys del seu naixement.

Fandos ha presidit l´acte juntament amb la presidenta del Consell del districte de Gràcia, Elsa Blasco, i els representants veïnals i d´entitats del districte, com el Club Excursionista de Gràcia, Taller d´Història de Gràcia i Amics de la Pl. Lesseps. La regidora també ha recordat la vinculació de Fabra amb el món esportiu, ja que aquest va ser el primer president de la Unió Catalana de Federacions Esportives constituïda l´any 1933, i precursora de l´actual Unió de Federacions Esportives de Catalunya.

Fandos ha reivindicat l´acte de retorn d´aquest element a l´espai públic com ?una resposta a la petició ciutadana de recuperar-lo i homenatjar la figura de Pompeu Fabra, tan vinculat a la història del nostre territori i país?. El monòlit ha estat restaurat abans de tornar-lo a col·locar a la plaça Lesseps.

A l´acte també han assistit Albert Marco, director del Consell Català de l´esport, Maribel Zamora i Gómez, secretària del Consell Directiu de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya; Jordi Mir, director de l´edició de les Obres Completes de Pompeu Fabra, Isidor Marí, President de la Secció Filològica de l´Institut d´Estudis Catalans.

Les entitats participants a l´acte han llegit un manifest en que han destacat la biografia d´?un dels personatges graciencs més importants de la història de la nostra Vila?. Les entitats han volgut recordar la gran tasca de ?normalitzador de la llengua catalana? de Pompeu Fabra, però també la seva relació amb el món de l´esport. La seva afició a l´excursionisme va fer que ell mateix definís l´activitat, al seu diccionari, no ja com a una activitat d´oci o lleure, sinó com a esport. Pompeu Fabra va ser, també, el primer president de la Unió Catalana de Federacions Esportives, entitat que es convertiria en l´actual Unió de Federacions Esportives de Catalunya.

De fet, el Club Excursionista de Gràcia va ser un dels impulsors dels actes de la Flama de la Llengua Catalana, endegada l´any 1968 amb motiu del centenari de Pompeu Fabra. En el seu manifest, les entitats han recordat que ?és a la nostra vila on més vegades s´ha celebrat aquest acte de renovació gràcies al mateix Club i a la UEC-Gràcia?.

L´autor de Diccionari General de la Llengua Catalana va néixer el 1868 al barri de La Salut, a la Vila de Gràcia. El seu pare, Josep Fabra i Roca, va ser alcalde de la Vila. Degut a la seva tasca de normalitzador de la llengua, després de la Guerra Civil va haver de marxar a l´exili, com molts catalans. En el seu peregrinatge el van acompanyar alguns il·lustres intel·lectuals com Antoni Rovira i Virgili.

En homenatge a la seva figura, l´any 1982 va aixecar-se un monòlit a la plaça Lesseps, que va ser retirat durant les obres de transformació de la plaça. El monòlit, elaborat amb una pedra de Montserrat, conté un medalló de bronze fet per Josep Miret i Llopart amb el rostre de l´escriptor. Al monòlit també hi ha una inscripció que fa referència a les XIV Festes Populars de Cultura de l´any 1982, data d´inauguració de la peça.





Paraules clau