L´Ajuntament de Barcelona obrirà tres nous menjadors pel programa Àpats en Companyia : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona obrirà tres nous menjadors pel programa Àpats en Companyia

17/02/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha anunciat l´increment, en un 35%, del pressupost destinat al programa Àpats en Companyia, amb el qual es preveu que durant el 2012 puguin obrir-se tres nous menjadors a la ciutat per oferir aquest servei diürn, destinat a persones més grans de 65 anys que requereixen suport per a cobrir les necessitats d´una alimentació adequada, a més de facilitar-los un espai de relació, creant vincles d´amistat i de connexió amb el seu entorn.

Maite Fandos ha recordat que ?aquesta iniciativa té un impacte molt positiu entre la gent gran, no només per l´aspecte del reforç en la seva alimentació, sinó sobretot perquè els permet tenir una relació amb el seu entorn, que fa que millori molt la seva qualitat de vida i es minimitzi el risc d´aïllament d´aquest col·lectiu, especialment vulnerable?.

Així, el pressupost destinat a aquest servei s´incrementarà fins a arribar als 1,54 milions d´euros. L´any 2011, aquest servei va tenir un cost d´1,13 milions d´euros. Aquesta dotació econòmica permetrà obrir tres nous menjadors en equipaments ja existents de Barcelona. Amb aquesta ampliació, Barcelona incrementarà en 97 places aquest servei per acollir tota la demanda del programa. Així, de 746 places existents a l´actualitat, es passarà a 843 places, repartides pels equipaments de tots els districtes de la ciutat.

Aquest servei va donar un total de 145.430 àpats durant tot l´any passat. La previsió per a 2012 és que se´n puguin servir 175.000. El programa té estipulat un preu públic que varia en funció de la renda de l´usuari, i que va dels 0,50 cèntims per àpat, als 3,90 euros. Hi poden accedir també persones de 60 anys amb discapacitat reconeguda de més del 33%, o en situació de risc i necessitat social diagnosticada pels professionals dels equips d´atenció primària.

El servei consisteix en una oferta d´àpats que se serveixen a diferents centres de la ciutat, tant públics com concertats, destinat a aquelles persones grans que viuen soles o en risc d´aïllament social, o a aquelles que viuen en habitatges sense condicions per cuinar.

L´objectiu del servei, però, va més enllà que dotar-los d´una bona alimentació. La activitat del dinar es complementa amb un treball que afavoreixi la recuperació i el manteniment de l´autonomia personal i social de la persona gran, i prevenir els riscos que suposa per a aquesta població vulnerable mantenir-se en un espai de relació amb d´altres persones durant unes hores al dia.

L´accés als Àpats en Companyia es fa a través dels centres de serveis socials. De fet, són els professionals referents d´atenció qui estableixen el temps de prestació i el preu públic que se li cobrarà a l´usuari.

El servei d´Àpats en Companyia s´ofereix de dilluns a divendres no festius durant 11 mesos l´any, excepte en alguns menjadors, com els del districte de Ciutat Vella, que es presta els 365 dies de l´any.





Paraules clau