Maite Fandos: ?Barcelona ha d´exercir el lideratge en les polítiques socials? : Servei de Premsa

Maite Fandos: ?Barcelona ha d´exercir el lideratge en les polítiques socials?

17/02/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La tinent d´alcalde de l´Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha realitzat avui la tradicional conferència del Fòrum Social Pere Tarrés sota el títol Els Reptes Socials de Barcelona avui on ha exposat els eixos de les polítiques socials de l´Ajuntament de Barcelona davant de representats de diferents entitats socials.

Fandos ha destacat que ?Barcelona és la capital de Catalunya i ha d´exercir com a tal en totes aquelles polítiques que donin resposta a les necessitats de les persones més vulnerables. Encara més en situacions econòmiques com les que estem vivint que provoquen una necessitat creixent d´atenció social. Per aquest motiu l´Ajuntament ha incrementat notòriament els pressupostos destinats a les polítiques socials ja que entenem que la qualitat de vida de les persones i la reactivació econòmica són els dos objectius bàsics del nostre govern?. Durant la seva intervenció Maite Fandos ha destacat que ?hem de deixar de parlar de despesa social i començar a parlar d´inversió social. Les polítiques socials són generadores de riquesa en si mateixes. També, com a ajuntament, una de les nostres prioritats passa per revisar els processos administratius incrementant els fons de reserva social i aplicant les clàusules socials en la contractació per tal?.

Durant la conferència, Maite Fandos ha desgranat totes aquelles noves polítiques que es portaran a terme per aconseguir una Barcelona ?més justa amb les persones? començant per l´augment del pressupost destinat a les persones vulnerables (menjadors, centres de dia, centres integrals residencials, etc) com per exemple l´increment en un 60% del pressupost destinat als menjadors socials, que ?ens permetrà obrir 473 places noves de menjadors socials per tal de cobrir les necessitats existents?, ha explicat Fandos.

Fandos ha recordat que ?l´Ajuntament de Barcelona vol donar resposta social de la mà de les entitats que treballen en aquest àmbit i no podem parar de reconèixer la gran tasca de les entitats dels tercer sector, la que han fet, la que fan i la que faran?.

Per Maite Fandos, una de les noves partides és ?la que hem dotat amb dos milions d´euros dirigida a qualsevol necessitat emergent derivada de l´actual situació de crisi actual i que hem marcat com a prioritària?. En aquesta línia d´actuació, l´Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports va presentar la creació del nou Centre d´Urgències i Emergències Socials de Barcelona per dotar-lo d´un espai d´acollida i allotjament puntual, espais adaptats per a famílies amb nens i es regularan les actuacions d´aquest servei amb persones d´altres municipis per dotar-lo de projecció metropolitana. Fandos també he explicat el projecte del Centre Temporal d´Acolliment Familiar, un nou equipament a Barcelona que permeti oferir temporal en petits espais unifamiliars a famílies amb menors o a persones soles vulnerables que hagin patit un desnonament o d´altres circumstàncies greus i que no disposin d´una xarxa familiar o social que els puguin facilitar un sostre de manera immediata.

La tinent d´alcalde ha remarcat la importància de l´atenció als adolescents entenent que en aquesta etapa de la vida es poden trobar en situacions que ?requereixen respostes complexes?. Per aquest motiu, l´Àrea de Qualitat de Vida planteja la creació d´un espai destinat a acollir adolescents i el seu entorn familiar on puguin trobar resposta a situacions complexes, per aquest motiu ?ens cal un espai per treballar amb els adolescents i el seu entorn.?

Un altre dels reptes d´aquest govern és augmentar l´atenció totes les persones que viuen soles a través del Servei d´Atenció Domiciliària que ha vist augmentat el seu pressupost en més del 12%, increment que suposa una inversió de 53 milions d´euros, i el de Telassistència, amb un increment del més del 40%. El programa d´Àpats en Companyia ha augmentat la seva partida en un 35%, el que facilitarà la posada en marxa de tres nous menjadors en aquest servei destinat a millorar les condicions d´alimentació i de relació social de la gent gran que viu sola o en risc d´aïllament social.

La pobresa infantil és un altre fenomen que s´ha de combatre. Maite Fandos ha reiterat la importància de potenciar en valor determinats serveis municipals com els serveis de la Xarxa de centres oberts, els casals infantils, els EAISs i el servei de Famílies Col·laboradores, això vol dir ?incrementar aquests serveis per atendre més infants i dedicar més esforços a palliar la pobresa infantil?.

Abans de finalitzar la seva intervenció, Maite Fandos ha demanat que hem de ?reforçar la societat del benestar donant més protagonisme a les persones i a les entitats socials, així com donar més valor al servei a la comunitat per construir una ciutat més cohesionada i solidaria”.





Paraules clau