Trias aposta per un treball conjunt del nou govern de l´àrea metropolitana i del Pla Estratègic per planificar el futur de la gran Barcelona i així sortir de la crisi : Servei de Premsa

Trias aposta per un treball conjunt del nou govern de l´àrea metropolitana i del Pla Estratègic per planificar el futur de la gran Barcelona i així sortir de la crisi

20/02/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat del tinent d´alcalde d´Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha presidit aquest tarda el 10è Consell General de Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). L´acte ha servit per posar al dia l´Associació del Pla, adaptant-la als canvis que s´han produït d´ençà la darrera reunió: les eleccions, la constitució de l´Àrea Metropolitana de Barcelona i el procés d´adaptació al nou marc existents, amb la modificació d´estatuts. L´alcalde, com a president de l´Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), ha llançat el missatge ?en clau metropolitana- de la necessitat de sumar esforços entre els sectors públic i privat de cara a la generació d´activitat econòmica.

A més dels punts habituals en un Consell General, s´han presentat els projectes estratègics que durant el 2011 està impulsant la seva comissió d´estratègia i que es deriven dels reptes i objectius inclosos en el Pla estratègic metropolità de Barcelona-Visió 2020. Aquesta vintena de projectes, que s´estan treballant a l´àrea metropolitana de Barcelona, estan vinculats a aquells àmbits que poden estimular diferents sectors econòmics (rehabilitació, energia, logística, salut, indústria, etc) a la vegada que poden posicionar Barcelona com una regió de les més interessants per a l´atracció de talent. Carlos Losada, president de la Comissió d´Estratègia del PEMB i professor d´Esade, i els representats de les sis subcomissions, han estat els encarregats de presentar els projectes i Joan Trullén, vicepresident de Planificació Estratègica de l´Àrea Metropolitana ha fet la presentació del Pla de Treball per a l´any 2012.

L´alcalde, en la seva intervenció, ha afirmat ?comencem un nova etapa del Pla Estratègic Metropolità, un punt de trobada i reflexió entre els municipis i les institucions que aporten idees per el desenvolupament econòmic i social metropolità?. En paraules de Xavier Trias l´any 2011 ha estat un ?any clau per a l´Àrea Metropolitana de Barcelona?, any en que s´ha culminat un procés històric que ha comportat la creació d´un nou govern metropolità, un ens de gestió i de govern, fruit de la necessitat d´organitzar i planificar conjuntament el futur.

Els reptes amb els que s´enfronten les grans ciutats europees i, lògicament Barcelona, són grans i Trias ha demanat que a més de les iniciatives dels municipis que conformen l´ÀMB i des de la pròpia institució, ?és cabdal disposar d´una visió de futur compartida que ens marqui l´horitzó de cap a on volem anar?. ?Hem de treballar per tal que les propostes es vagin fent realitat i contribueixin a la generació d´una estructura econòmica metropolitana amb la potenciació de sectors emergents com el disseny, la logística, la salut?, tot això sense oblidar el manteniment i la modernització del teixit industrial.

L´alcalde ha afirmat que Barcelona necessita ?més que mai la col·laboració i de la implicació de tothom per crear noves oportunitats, de present i de futur? amb projectes que s´han de referir al canvi climàtic, als canvis de la societat i, per damunt de tot, a la generació d´activitat, de nova ocupació i a la resolució de problemes socials. ?Aquest és l´objectiu que vàrem marcar a la Comissió Estratègica del Pla i de les 6 subcomissions que han proposat una vintena de projectes concrets?. Uns projectes, ha dit, que ?ens poden ajudar a créixer de nou i impulsar nous sectors? com la construcció per la via de la rehabilitació; que promoguin la innovació en sectors estratègics com l´energia, la salut o la pròpia logística i que ?ens posicionin en el món i potenciïn tot allò que ja tenim, com els importants centres de recerca, el Port, l´Aeroport, els centres de formació i talent?.

En aquest sentit, Trias ha apostat perquè el Pla Estratègic treballi de la mà de l´AMB perquè ?amb apostes com aquestes preparem la ciutat pel futur, amb uns serveis avançats que beneficiaran sens dubte els ciutadans i les empreses de la nostra ciutat?.

L´alcalde ha refermat la seva aposta per Barcelona és clara: desenvolupar un model de creixement econòmic basat en la creació d´ocupació, millorant alhora la competitivitat a nivell internacional. ?En aquests moments tan complexos hem de continuar treballant perquè Barcelona esdevingui un dels principals pols d´inversió en noves tecnologies de futur a nivell internacional. Barcelona és un referent i si volem seguir competint ho hem de fer apostant per la qualitat?. ?Tenim recursos ilimitats, haurem de prioritzar i per això cal tenir un pla estratègic clar?, ha dit l´alcalde afegint que aquests plans s´hauran d´aplicar i tirar-los endavant amb la col·laboració de tothom

L´alcalde ha insistit en que ?si algú ens pot treure de la crisi, aquesta és l´Àrea Metropolitana , tenim actius i potencial. I ara tenim un òrgan de govern amb capacitat d´aplicar polítiques?. ?És una situació nova i l´hem d´aprofitar. Com president de l´AMB ho faré?, ha conclòs l´alcalde Trias.

NOTA: vegeu els projectes que s´han presentat al web www.bcn.cat/media





Paraules clau