Trias: ?L´urbanisme intel·ligent ha de facilitar el dia a dia de les persones? : Servei de Premsa

Trias: ?L´urbanisme intel·ligent ha de facilitar el dia a dia de les persones?

21/02/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat avui que ?l´aposta que ha fet Barcelona per convertir-se en una Smart City de referència mundials´emmarca en la voluntat de fer la vida més fàcil als ciutadans?. Segons l´alcalde, ?els Ajuntaments estem obligats a oferir serveis que facilitin el dia a dia de les persones. I l´urbanisme intel·ligent ens ofereix precisament aquesta capacitat de posar les tecnologies al servei de les persones?.

Durant el Fòrum de Ciutats Intel·ligents celebrat a Santander, l´alcalde ha convidat la ciutat amfitriona i la de Vitòria a ?col·laborar i compartir experiències? en aquesta línia. ?Barcelona, Vitòria i Santander compartim objectius com l´urbanisme intel·ligent, la innovació i la sostenibilitat, i la vocació de treballar a favor de les persones per millorar el seu benestar i qualitat de vida?. I ha posat com exemple el cas de la capital basca, que ha estat reconeguda com a Capital Verda Europea del 2012.

?Urbanisme més sostenibilitat més tecnologia al servei de les persones. Aquest és el meu projecte per Barcelona i cap aquí estem avançant?, ha sentenciat l´alcalde, que ha posat com exemples d´aquesta aposta les primeres illes autosuficients que s´han posat en marxa, la implantació de les infraestructures necessàries per a la circulació del vehicle elèctric, especialment la moto, o la futura xarxa ortogonal d´autobusos que permetrà al sistema ser més eficient i sostenible. I ha subratllat com a repte immediat de la ciutat l´impuls d´un nou pla d´il·luminació que haurà de permetre conjugar ?eficiència en l´ús i eficiència energètica?.

Durant la seva intervenció, l´alcalde ha subratllat que l´impuls de les smartcities ?Barcelona el fa des d´un nou enfoc, de col·laboració públic-privada que, en un context de crisi econòmica com el que vivim, permet aprofitar sinergies i buscar noves oportunitats de negoci?. I ha posat com exemples els acords a que està arribant l´Ajuntament amb empreses multinacionals com Telefónica, Schneider-Telvent, entre d´altres, que volen establir les seves línies de negoci sobre smartcitiesa Barcelona. Trias ha anunciat la voluntat de Barcelona d´impulsar amb el sector privat la tecnologia NFC (Near Field Communication, tecnologia de comunicació inalàmbrica) per fer compres i accedir als serveis municipals des del mòbil.

L´alcalde Trias ha destacat que Barcelona confia que ?l´aposta per les smartcities sigui un nou element dinamitzador de l´activitat econòmica i de creació de riquesa?, que se sumi a la Capitalitat de la Tecnologia Mòbil que ostenta Barcelona fins al 2018. ?La complicada situació de crisi econòmica que vivim ens planteja la necessitat de buscar nous models productius de futur, a reorientar les economies urbanes i a apostar per models de promoció econòmica metropolitana que permetin competir a escala global?.

Trias ha destacat la voluntat ?d´exercir un lideratge integrador en el camp de les ciutats intel·ligents i ha recordat la seva visita la setmana passada a Brussel·les on va compartir amb el comissari europeu d´Energia l´interès per impulsar polítiques que generin nova economia en sectors emergents i de futur com l´urbanisme intel·ligent. ?Barcelona vol generar projectes, idees i solucions que serveixin no només a Barcelona sinó a les ciutats de tot el mon que vulguin implementar-les?. Per això, ha assegurat, ?impulsarà el Smart City Campus, com a clúster de pensament i innovació urbana al districte 22@Barcelona, i crearà, de la mà d´altres ciutats, empreses i institucions, un Protocol Internacional de Ciutats Intel·ligents que defineixi els estàndards de com han de ser les ciutats del futur per tenir major qualitat de vida. ?Us animo a participar al Smart City Protocol i us proposo que treballem estretament perquè hi ha moltes coses que podem aprendre unes ciutats de les altres?, ha afirmat Trias. Precisament aquesta voluntat de “treball conjunt, de cooperació i de no duplicar esforços alhora d´innovar en serveis que millorin la vida dels ciutadans” és el que també han destacat els alcaldes de Vitòria, Javier Maroto, i de Santander, Iñigo de la Serna, durant la seva intervenció.





Paraules clau