Trias: ?Demano unitat política per afrontar reptes bàsics pel futur de la ciutat? : Servei de Premsa

Trias: ?Demano unitat política per afrontar reptes bàsics pel futur de la ciutat?

24/02/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Plenari del Consell Municipal ha celebrat avui per primer cop un debat sobre la situació actual de la ciutat i els reptes de futur de la capital catalana. El debat s´ha fet a partir de l´Informe ?Barcelona ?2012. Reactivació econòmica, benestar i qualitat de vida?, que ha presentat l´alcalde, Xavier Trias. La celebració d´aquest debat, que a partir d´ara es farà cada any, ha estat per decisió de l´alcalde, que d´aquesta manera vol ?escolar propostes i, a ser possible, consensuar línies d´actuació?.

En la seva exposició inicial, l´alcalde ha detallat els eixos prioritaris del Govern municipal, basats en el progrés econòmic i el benestar i la qualitat de vida de les persones. En aquest sentit, Xavier Trias ha reivindicat l´aposta social que està desenvolupant la capital catalana per garantir una correcta atenció de les persones, especialment aquelles més vulnerables en una situació de crisi com l´actual. Un treball que es fa conjuntament amb les entitats del Tercer sector. Alguns exemples d´aquesta aposta:

 Increment d´un 8% dels recursos globals en polítiques socials
 Increment en més d´un milió de la partida destinada a menjadors socials, per atendre tota la demanda
 Creació d´una partida de dos milions per atendre qualsevol necessitat no prevista, fruit de la crisi econòmica
 Increment d´un 12% dels recursos a l´atenció domiciliària i la teleassistència
 Creació d´un nou espai per al Centre d´Urgències i Emergències Socials
 Creació, properament, d´un Centre Temporal d´Allotjament Familiar, per a famílies desnonades, sense recursos i amb risc d´exclusió

De la mateixa manera, també ha marcat el rumb de la lluita contra l´atur i l´aposta de Barcelona per accelerar la reactivació econòmica. Una aposta a partir de la Taula Barcelona Creixement, que en breu presentarà noves mesures que s´afegiran a les que ja s´han desplegat fins ara, com per exemple:

 Projecte ?Joves amb futur?, gràcies al qual les empreses que contracten joves en atur poden recuperar el 70% del salari mínim durant sis mesos
 Creació d´una Oficina d´Atenció a l´Empresa
 Impulsar Barcelona Activa com una agència metropolitana de promoció econòmica
 Apostant per sector estratègics de futur com la indústria química, l´energia, la biotecnologia, l´agroalimentari, el media, el disseny, la gastronomia, l´educació superior, les indústries culturals, entre altres
 Apostant per les Smart Cities
 Impulsant el funcionament coordinat de les grans infraestructures logístiques
 Garantint el desenvolupament de l´estació de la Sagrera i la remodelació de l´estació de Sants

Xavier Trias ha reiterat el seu oferiment de ?mà estesa? a tots els grups municipals i ha citat les qüestions on vol que es mantingui un ampli acord polític. L´alcalde ha proposat a tots els grups renovar el pacte polític en matèria d´immigració, amb noves polítiques adreçades a la integració dels nouvinguts, a la convivència i a la construcció d´un projecte comú. I també ha defensat mantenir, renovar i impulsar l´actual acord polític a l´entorn del Pla d´Acció de Drogues.

Durant la seva intervenció, l´alcalde, ha defensat, també com a prioritat, ?fer que la ciutat funcioni?. ?Necessitem equipaments de primer nivell, però també uns serveis urbans i un manteniment de qualitat?. En aquest sentit, ha citat alguns reptes:

 Mantenir l´operatiu de seguretat al metro
 Ampliar en alguns districtes l´horari de les oficines de la Guàrdia Urbana les 24 hores del dia
 Posada en marxa del registre de faltes que disposa l´última modificació del Codi Penal
 Seguir amb la millora de la neteja, desplegant el pla aprovat
 Impulsar la nova aposta per millorar la il·luminació de la ciutat
 Implantar la nova xarxa d´autobusos, més ordenada i racional
 Desenvolupar projectes urbanístics bàsics: Sagrera, Glòries, Can Batlló, presó Model, Casernes de Sant Andreu, Can Ricart, Tres Turons, Canòdrom, Portes de Collserola, Centre d´Acollida d´Animals de Companyia…
 Impuls del Pla Empenta, per augmentar l´oferta d´habitatge assequible

L´alcalde també ha afirmat que hi ha reptes i prioritats de la capital que només es podran afrontar si hi ha unitat de tots els grups polítics, com ara:

 Un nou sistema de finançament, imprescindible per una capital, que rep molt de turisme, que és el centre d´una àrea metropolitana i que acull una gran quantitat de població flotant.
 La gestió de les infraestructures. ?Hem de participar-hi de forma activa i determinant?.
 La realitat metropolitana. ?No em tornin a dir que no hi crec. Hi crec absolutament i ho estem demostrant?.





Paraules clau