Francina Vila demana que la conciliació laboral i familiar deixi de ser percebuda com un aspecte inherent a les dones i que passi a ser assumida per tota la societat : Servei de Premsa

Francina Vila demana que la conciliació laboral i familiar deixi de ser percebuda com un aspecte inherent a les dones i que passi a ser assumida per tota la societat

07/03/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils, ha presidit aquesta tarda el lliurament dels XXVI Premis 8 de Març- Maria Aurèlia Capmany, emmarcats enguany en el concepte de la coresponsabilitat, és a dir, en la conciliació i la responsabilitat compartida entre ambdós sexes per aconseguir una igualtat real. A través d´aquest concepte, l´Ajuntament de Barcelona vol avançar vers l´equilibri entre homes i dones, eliminar les discriminacions relatives a les responsabilitats domèstiques i de cura i promoure, socialment, el desenvolupament d´un nou model de relacions laborals

Francina Vila ha remarcat que ?els premis que lliurem avui volen posar de manifest la necessitat de repensar el nostre dia a dia i de gestionar-lo d´una manera diferent, de construir un model de societat més equitatiu, de fer de la nostra ciutat un lloc on homes i dones assumeixin de la mateixa manera les seves responsabilitats i puguin millorar la seva qualitat de vida en igualtat de condicions?.

Durant l´acte s´ha homenatjat la il·lustradora catalana Roser Capdevila, autora de ?Les Tres Bessones?, per la seva promoció de la coeducació entre els infants i la coresponsabilitat entre homes i dones, temes centrals de la convocatòria 2012 del Premi.

El Premi 8 de Març 2012 dotat amb 15.000 euros ha estat pel projecte Temps de Canviar. Flexibilitat a les empreses, conciliació a les persones i coresponsabilitat a la llar, realitzat per Jordi Ojeda, Jordi Romero i Elena Sintes. Aquest és un projecte de divulgació i sensibilització dels avantatges d´una gestió flexible del temps de treball, a nivell empresarial i personal. El jurat ha valorat la proposta de diverses solucions per tractar de forma individualitzada la jornada laboral de tal manera que una gestió més racional permeti incrementar la capacitat de conciliar i actuar de forma coresponsable.

La menció especial ha estat pel projecte de l´Associació Trama, Serveis Culturals amb el títol Educa & Co. Programa per al foment de la corresponsabilitat a partir de l´educació per a la igualtat. Aquest projecte pretén fomentar la igualtat en les tasques domèstiques i de cura a partir de tallers i activitats culturals a desenvolupar en el marc de la perspectiva de la coeducació i l´educció per a la igualtat.

A l´inici els assistents a l´acte han introduït una butlleta per escollit el guanyador el guanyador del Premi del Públic, dotat amb 1.000 euros i que ha recaigut en el projecte A Roquetes fem pinya per la coresponsabilitat de la Plataforma d´Entitats de Roquetes. Aquest projecte està destinat a diferents sectors de la població d´aquest barri del districte de Nou Barris a través de dues línies de treball: la sensibilització, divulgació i presa de consciència per una banda, i accions concretes i propostes que facilitin la conciliació a tots els nivells.

Per finalitzar l´acte, Francina Vila ha demanat als assistents que col·laborin a fer que la nostra ciutat sigui un referent en les polítiques i, sobretot, en les pràctiques d´igualtat i no discriminació. Vila també ha volgut remarcar que la conciliació laboral i familiar ha de deixar de ser percebuda com un aspecte inherent a les dones i ?ha de ser assumida per tota la societat, les administracions i per les empreses?.

Les empreses, com moltes ja ho estan fent, han de veure que aquesta conciliació és una necessitat indispensable per fidelitzar els seus treballadors i treballadores, per motivar-los a la seva feina i, per tant, millorar la seva productivitat. Les dificultats a l´hora de conciliar comporta que moltes dones es vegin abocades a feines de categories inferiors a la seva formació. Francina Vila ha remarcat que actualment ?tenim la millor generació de dones formades, i aquest talent no en el podem permetre perdre, i menys en moments de crisi com l´actual?.

L´Ajuntament de Barcelona comença una tasca de sensibilització que es potenciarà en els pròxims mesos a fi de promoure un canvi cultural en la concepció del temps que afavoreixi la igualtat d´oportunitats entre homes i dones.





Paraules clau