Obre al públic el pis-museu de la Casa Bloc de Barcelona després de la seva restauració : Servei de Premsa

Obre al públic el pis-museu de la Casa Bloc de Barcelona després de la seva restauració

09/03/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Casa Bloc (1932-1939) és un edifici d´habitatges per a obrers impulsat per l´administració catalana en l´època de la Segona República (1931-1939), que va ser dissenyat pel grup d´arquitectes d´avantguarda GATCPAC (Grup d´Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l´Arquitectura
Contemporània). Considerat avui un símbol de l´arquitectura racionalista a Barcelona, va representar una nova forma de pensar l´habitatge per als més
necessitats, i també d´entendre en clau local els plantejaments que aleshores, a nivell internacional, estaven trencant amb la vella tradició i apostaven per noves solucions. La Casa Bloc, paradigma de l´habitatge obrer, va materialitzar idees com la practicitat, l´economia d´espais i de materials, la socialització o l´atenció envers la comunitat.

La primera pedra del conjunt la varen posar, el 12 de març de 1933, fa gairebé 80 anys, el president de la Generalitat, Francesc Macià, i l´alcalde de Barcelona, Jaume Aiguader.

El pis-museu Habitatge 1/11
El gener de 2010, l´Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l´Institut de Cultura de
Barcelona (ICUB) van signar un conveni per a museïtzar l´habitatge situat a la planta 1, número 11 de la Casa Bloc que durant el procés de rehabilitació del conjunt havia quedat sense llogaters. La iniciativa tenia per objectiu retornar-li l´estructura i l´aspecte original que havia perdut amb el temps i obrir-lo al públic per tal d´explicar la novetat que va suposar el seu plantejament ara fa vuitanta anys.

L´INCASÒL i l´ICUB, a través del Disseny Hub de Barcelona (DHUB) han
treballat conjuntament en aquest projecte, el primer en la part arquitectònica i el segon en la documental i museogràfica. Les obres de restauració i museïtzació del pis han tingut un cost total de prop de 35.000 euros.

El treball ha tingut dos vessants: per una banda, un de reparador, consistent a retirar de l´Habitatge 1/11 tot allò que els seus estadants hi havien afegit durant anys i que desvirtuava la idea original, i a restituir allò que realment hi havia quan l´edifici va ser construït. Per altra banda, un vessant explicatiu, que dóna a conèixer les seves característiques (des dels materials fins als usos) i el que va significar l´immoble en l´arquitectura i la societat de la seva època.

Així, s´han retitrat els elements afegits, restaurant tot l´interior fins a retornar-li l´aspecte que tenia ara fa vuitanta anys. Entre d´altres, s´ha col·locat una cuina de l´època, el lavabo, el safareig, la dutxa, el paviment hidràulic o les portes plegables del menjador, tot extret d´altres habitatges de la mateixa Casa Bloc.

Altres elements han estat adquirits segons els models identificats de l´època, com les aixetes o els interruptors, tots originaris dels anys 30. A més, per tal d´explicar els espais, s´hi ha col·locat mobiliari, tant al menjador com a les habitacions.

Ara, el pis-museu de la Casa Bloc s´obre a la ciutadania a través de visites
guiades, amb reserva prèvia, que organitza el DHUB. Per a més informació i
reserves: 93 256 34 63. dhub@bcn.cat

La rehabilitació de la Casa Bloc
Amb el restabliment de la democràcia, la Casa Bloc va retornar a la Generalitat, que l´any 1992 la va declarar bé d´interès cultural en la categoria de monument. El 1997, l´INCASÒL, la Diputació de Barcelona i l´Ajuntament de Barcelona van signar un conveni per rehabilitar-la.

El conjunt dissenyat pels arquitectes del GATCPAC havia patit nombroses
transformacions d´ençà que va acabar la Guerra Civil. Hi va haver canvis tan importants com la privatització d´espais lliures, la transformació de tota l´ala sud en residència de vídues i orfes de militars i la construcció de l´anomenat bloc fantasma per allotjar les famílies de policies nacionals. I, pel que fa als habitatges, també s´havien canviat els banys i les cuines, i es van tancar les terrasses per ampliar menjadors. Els espais comuns de la planta baixa no van ser mai com s´havien dissenyat, perquè la guerra va impedir l´acabament de l´obra i, quan el conflicte va finalitzar, no es van tenir en compte les propostes del projecte.

L´INCASÒL va encarregar el projecte de rehabilitació i restauració de tot el
conjunt als arquitectes Víctor Seguí i Marc Seguí, amb la voluntat de recuperar l´arquitectura i l´esperit original i, de l´altra, adaptar la Casa Bloc a la normativa actual. Aquestes obres de remodelació han comptat amb una inversió de 5,7 MEUR i s´han dut a terme per fases.

En conjunt, han permès la restauració dels blocs 2 i 3, de la ludoteca, de
façanes, del centre sanitari, de la residència de vídues i la recuperació de
l´accés als jardins interiors amb l´eliminació d´un local del passeig Torres i
Bages. L´enderroc del bloc fantasma el juliol de 2008 va culminar aquesta
etapa del procés de rehabilitació. Actualment, queda pendent d´iniciar una altra fase que permetria urbanitzar l´espai deixat pel bloc fantasma, recuperar una paret mitgera i reconstruir el vestíbul d´accés.

Per descarregar altres documents

Imatge històrica de la Casa Bloc
http://dl.dropbox.com/u/29075550/Casa%20Bloc/Imatge%20Hist%C3%B2rica%20Casa%2
0Bloc.jpg
Presentació del pis-museu de la Casa Bloc_CATALÀ (Doc. Power Point)
http://dl.dropbox.com/u/29075550/Casa%20Bloc/Presentacio_Casa%20Bloc%20definitiuC
AT.ppt
Trailer explicatiu de la Casa Bloc





Paraules clau