Barcelona i Bilbao cooperaran en matèria de promoció econòmica i turística, innovació urbana i foment de la cultura : Servei de Premsa

Barcelona i Bilbao cooperaran en matèria de promoció econòmica i turística, innovació urbana i foment de la cultura

16/03/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Bilbao.- Els Ajuntaments de Barcelona i Bilbao han subscrit avui un conveni per intensificar les relacions de col·laboració i d´intercanvi entre les dues ciutats, que s´estendran a actuacions relacionades amb la promoció turística, la cooperació econòmica, la projecció internacional, l´ecologia i les noves tecnologies. Amb aquesta finalitat, el conveni de col·laboració firmat avui per l´Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i l´Alcalde de Bilbao, Iñaki Azkuna, preveu la creació d´un grup de treball que vetllarà pel desenvolupament del conveni marc, que també aprofundirà en el foment de les indústries culturals i creatives, i del coneixement i utilització de les llengües catalana i basca.

L´Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat que ?la crisi econòmica ens obliga a fer un nou impuls a les nostres ciutats? que són ?motors de dinamisme i de creixement econòmic?. L´Alcalde està convençut que ?Barcelona i Bilbao són dues ciutats que necessiten col·laborar per recuperar el camí del creixement i la reactivació econòmica de Catalunya i Euskadi?. Xavier Trias ha recordat que les dues ciutats han fet ?una aposta clau per modernitzar el seu teixit industrial, apostant per la internacionalització, el turisme i les noves tecnologies? i que són un ?paradigma de transformació urbana a nivell internacional?.

En el context actual, l´Alcalde ha remarcat que ?Barcelona i Bilbao han de ser capaces d´exercir el lideratge com a motors econòmics i d´atracció de projectes i inversions de futur?. Xavier Trias també ha deixat clar que ?comptem amb Bilbao per formar part de l´estratègia per potenciar un urbanisme intel·ligent al servei de la qualitat de vida, el medi ambient i el benestar de les persones?.

L´Alcalde Trias ha posat èmfasi especial en el fet que el conveni que ha firmat amb l´Alcalde de Bilbao, Iñaki Azkuna, ?és fruit dels lligams d´amistat i col·laboració que uneixen les nostres ciutats? i de ?l´amistat que ens uneix també a nivell personal”.

Per la seva banda, l´Alcalde de Bilbao, Iñaki Azkuna, ha manifestat que les dues ciutats han firmat el conveni “per gust, per amistat i perquè Barcelona és la gran ciutat peninsular, la ciutat més europea i una de les ciutats més importants del món”. Azkuna ha afegit que “pretenem treure tot el suc possible d´aquestes relacions i que s´ampliïn en el futur perquè això serà beneficiós per les dues ciutats en una època difícil”.

Promoció econòmica i turística

La promoció turística i la cooperació econòmica són dos dels eixos prioritaris de la cooperació entre les dues ciutats. Bilbao i Barcelona col·laboraran en programes relacionats amb el desenvolupament turístic, afavorint l´intercanvi d´experiències i la col·laboració de diferents institucions que treballen en aquest àmbit. Així mateix, conscients del repte que representa l´actual conjuntura econòmica, Barcelona i Bilbao acorden propiciar la cooperació entre institucions econòmiques de les dues ciutats i impulsar la relació entre Barcelona Activa i Bilbao Ekintza. També compartiran el desenvolupament de sistemes i models de gestió per fer més eficient l´administració pública.

Nova economia de la innovació urbana

Barcelona i Bilbao reforçaran la cooperació municipal en tots els àmbits considerats estratègics o d´especial interès per a ambdues ciutats, principalment en matèria d´eco-tecnologia, solucions urbanes i smart cities. Un altre dels aspectes del conveni és l´intercanvi d´experiències per fomentar conjuntament el posicionament i la imatge de Barcelona i Bilbao en l´àmbit internacional, col·laborant en el treball a les diferents xarxes internacionals en què participen les dues ciutats.

Potenciar intercanvis culturals i l´ús del català i el basc

Les dues capitals intercanviaran experiències en l´àmbit de les polítiques culturals, amb especial atenció a la internacionalització dels seus creadors i a la producció cultural local, així com en els àmbits de la gestió del patrimoni, les indústries culturals i creatives, i el foment del coneixement i la utilització de les llengües catalana i basca.

Les bandes municipals de les dues ciutats programaran intercanvis i es promourà la col·laboració entre les festes de la Mercè i la Aste Nagusia de Bilbao. En l´àmbit de la cultura popular i tradicional ja s´ha concretat que una àmplia representació d´agrupacions de cultura popular de la capital de Catalunya (gegants, diables, bastoners, castellers …) es desplaçarà el mes d´octubre al barri bilbaí de Basurto i que l´any que ve tornaran la visita al barri de Sants.

Grup de Treball per avançar en els acords

El grup de treball que es constituirà per desenvolupar el conveni el coordinaran el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, per part de l´Ajuntament de Barcelona, i la regidora delegada d´Economia i Hisenda, Marta Ajuria, per part del consistori de Bilbao.





Paraules clau