L´Ajuntament aposta per la col·laboració amb el poble gitano per continuar treballant en polítiques que continuïn fent de Barcelona un model integrador : Servei de Premsa

L´Ajuntament aposta per la col·laboració amb el poble gitano per continuar treballant en polítiques que continuïn fent de Barcelona un model integrador

27/03/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha rebut avui els representants de la comunitat gitana en motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano el proper 8 d´Abril. L´acte ha estat presidit per la tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, i la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila.

Durant l´acte, el president de la Unió Romaní, Juan de Dios Ramírez-Heredia, ha realitzat la conferència ?El Poble Gitano i la seva cultura: un miracle de supervivència?.

Aquest ha estat el tret de sortida de tot un seguit d´actes que acollirà la ciutat de Barcelona per celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano. Els actes han estat organitzats per les entitats que conformen el Consell Municipal del Poble Gitano, amb la col·laboració de la regidoria de Dona i Drets Civils de l´Ajuntament, per donar a conèixer a tothom la realitat i la cultura del poble gitano i compartir amb tota la ciutadania la commemoració d´aquest dia internacional.

Maite Fandos ha recordat que ?hi ha molts motius per celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano, i un d´ells és el de recordar a les persones que han lluitat per arribar on estem avui dia per tal que la seva tasca no s´oblidi. Hem avançat molt en els últims anys, i encara hem d´avançar més. Volem reivindicar també el paper de les dones gitanes. Cal reconèixer la seva vàlua en la participació i el desenvolupament de la comunitat gitana i per això creiem que han d´estar implicades en la participació directa dels òrgans de gestió i decisió?.

Per Francina Vila és essencial que ?els joves i les joves d´aquesta comunitat formin part de la dinàmica del Consell Municipal del Poble Gitano. Catalunya, i sobretot Barcelona, som referent de cohesió social amb el poble gitano i només amb la implicació de les noves generacions continuarem sent aquest model integrador. Heu de crear nous projectes, noves polítiques, per continuar generant igualtat d´oportunitats?.

En aquesta línia l´Ajuntament, a través de la regidoria de Dona i Drets Civils, està elaborant el nou pla del Consell Municipal del Poble Gitano 2012-2015 en el marc establert pel Marc Europeu d´Estratègies Nacionals d´Integració dels Gitanos, que marca com a principals objectius el vetllar perquè tots els nens i nenes finalitzin com a mínim l´ensenyament primari; reduir la disparitat d´ocupació entre aquesta comunitat i la resta de ciutadans; disminuir també la disparitat sanitària; i eliminar les diferències d´accés a l´habitatge i a serveis públics com l´aigua i l´electricitat.

Fandos ha remarcat que ?l´objectiu que ens proposem és una Barcelona, una Catalunya i una Europa millor per a tots i totes?. Maite Fandos ha agraït la implicació de les entitats a l´hora d´elaborar tot el seguit d´activitats que culminaran el 8 d´abril i ha recordat que ?és una bona oportunitat per fer partícips a tots els ciutadans i ciutadanes de la cultura gitana . Només des del coneixement mutu podem comprendre les cultures amb les quals compartim els espais de ciutat, i enriquir-nos. Els gitanos han fet i fan una gran aportació a la societat i la cultura contemporània de Catalunya i de Barcelona?.





Paraules clau