Xavier Trias: ?Hem de ser absolutament estrictes en condemnar i rebutjar la violència? : Servei de Premsa

Xavier Trias: ?Hem de ser absolutament estrictes en condemnar i rebutjar la violència?

29/03/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha condemnat aquest vespre amb duresa, en una compareixença institucional des de l´Ajuntament, els incidents que aquesta tarda s´han produït al centre de la ciutat coincidint amb les manifestacions convocades en el marc de la vaga general i ha assegurat que ?hem de ser absolutament estrictes en condemnar i rebutjar la violència?. La Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) ha detingut fins al moment 20 persones per desordres públics, per provocar incendis i danys i per atemptar contra els agents de l´autoritat. Per la seva banda, els Mossos d´Esquadra han fet, fins al moment, 21 detencions. A més, la Guàrdia Urbana també ha dut a terme, fins ara, 10 imputacions més per pintades, danys i vandalisme sobre el mobiliari urbà.

L´alcalde ha assegurat que grups de persones han actuat aquesta tarda de forma organitzada i coordinada amb l´únic objectiu de provocar aldarulls i actuar de forma violenta, posant en perill els ciutadans que participaven a les manifestacions convocades i també a les persones que han format part dels dispositius de serveis, de prevenció i de seguretat. Xavier Trias ha alertat que l´Ajuntament de Barcelona es personarà contra totes les persones que han estat detingudes i imputades. A més, ha afirmat que els cossos policials seguiran treballant en les properes hores en la identificació i, si és possible, la detenció de totes persones que hagin pogut intervenir en els aldarulls violents que s´han produït al centre de la ciutat.

?Tenim el màxim de respecte per la vaga general, però el que ha passat no són reivindicacions legítimes. Com a alcalde de Barcelona no puc admetre que a la nostra ciutat passin aquestes coses. Ho hem d´eradicar?, ha dit l´Alcalde Trias, que també ha demanat ?iniciar un procés de reflexió per part de les principals entitats i agents econòmics i socials de la ciutat per rebutjar i aïllar aquells sota l´aparença de propòsits legítims només cerquen la violència.
Fins a dos quarts de nou del vespre, el Servei d´Emergències Mèdiques ha fet un total de 44 assistències, una de les quals a un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que ha resultat ferit lleu en rebre l´impacte d´una pedra mentre procedia a la detenció d´una persona. Un altre agent de la Guàrdia Urbana també ha patit una lesió al genoll mentre procedia a la detenció d´una persona.

Els Bombers de Barcelona han realitzat fins a les nou del vespre un total de 186 actuacions en incidències relacionades amb els incidents que han succeït a l´entorn de les manifestacions convocades per la vaga general. Al llarg de la jornada d´avui, fins al moment, s´han registrat un total de 225 contenidors cremats. Els Bombers també han hagut d´intervenir en incendis provocats en dos establiments comercials al carrer Fontanella i a la Ronda Sant Pere.

Text de la declaració que ha llegit l´Alcalde Xavier Trias:
Avui Barcelona acollia com moltes altres ciutats una jornada reivindicativa legítima emparada en el dret de vaga.
Una vaga general convocada pels sindicats majoritaris UGT i CCOO, que ha tingut un seguiment i un desenvolupament important a la ciutat de Barcelona, i dintre d´un ordre gairebé absolut.
Malauradament aquest dret legítim s´ha vist una vegada més malmès per l´actuació de grups violents.
Grups que aprofiten qualsevol convocatòria massiva per infiltrar-se, provocar aldarulls i posar en perill la seguretat de persones i establiments comercials de la nostra ciutat, així com també el patrimoni públic.
Grups de persones que han actuat aquesta tarda de manera organitzada i coordinada, amb l´únic objectiu de provocar el màxim d´aldarulls i actuar de forma extremadament violenta. Posant en perill els ciutadans que participaven en les manifestacions i les persones que participaven dels dispositius de protecció (policia, bombers, sanitaris). Dos agents de la GUB han resultat ferits lleus.
Hores d´ara, la Guàrdia Urbana ha detingut 20 persones, 2 d´elles menors, i 10 persones han estat imputades. Per la seva banda, els Mossos d´Esquadra han detingut, fins ara, 21 persones.
Aquestes són dades provisionals. Els cossos policials seguiran treballant les properes hores per identificar i, si cal, detenir les persones que hagin intervingut en els incidents violents que hem viscut aquesta tarda
A l´espera de tenir una xifra definitiva estem parlant a l´entorn de 225 contenidors cremats i molts establiments que han patit destrosses i actes vandàlics. Hem vist com cremaven comerços sencers.
La Guàrdia Urbana i el Mossos d´Esquadra tenen el meu suport absolut. I tots hem d´actuar així.
Tenim el màxim de respecte per la vaga general, però el que ha passat no són reivindicacions legítimes. Com a alcalde de Barcelona no puc admetre que a la nostra ciutat passin aquestes coses. Ho hem d´eradicar.
La Guàrdia Urbana, i el cos de Mossos d´Esquadra, s´han d´equipar amb el número suficient de professionals i els equips per poder respondre a aquestes situacions. Hem d´exigir normes legals clares per poder actuar contra aquestes persones. No és tolerable, i penso parlar d´¡això en una pròxima reunió amb el ministre. Sí que és poca gent, però afecten a tota la ciutat i malmeten la seva imatge.
Com a Ajuntament ens personarem contra totes les persones que han estat detingudes i imputades. A més a més he demanat als cossos policials perquè segueixin treballant en les properes hores identificant i, si cal, detenint totes les persones que hagin pogut intervenir en aquests aldarulls violents.
Com a alcalde demano des d´aquí la complicitat de tots els grups polítics de l´Ajuntament per donar aquesta resposta ferma que la majoria ciutadana ens demana.
Demano també iniciar un procés de reflexió per part de les principals entitats i agents econòmics i socials de la ciutat per rebutjar i aïllar aquells sota l´aparença de propòsits legítims només cerquen la violència.
Hem de compartir entre tots un missatge clar i contundent de rebuig a aquestes actituds violentes.
Confio que els mitjans de comunicació se´n faran ressò, per difondre aquest missatge clar i ferm adreçat a la gran majoria de ciutadans.
Aquesta ciutat no pot ser una ciutat de por. Volem ser una ciutat oberta, tolerant, respectuosa amb la capacitat de protesta, però hem de ser absolutament estrictes en ser capaços de condemnar la violència. És inadmissible.





Paraules clau