Barcelona participa en els actes de commemoració dels 20 anys de l´inici de la guerra a Bòsnia : Servei de Premsa

Barcelona participa en els actes de commemoració dels 20 anys de l´inici de la guerra a Bòsnia

04/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona manté forts vincles d´amistat amb Bòsnia i Hercegovina, fruit de tots els anys on la capital catalana va contribuir d´una forma decisiva a la reconstrucció de la ciutat de Sarajevo. Aquests llaços d´amistat es tornen a renovar aquesta setmana i Barcelona serà una de les capitals amigues (conjuntament amb Viena i Istanbul) que participarà en els actes de commemoració dels 20 anys de l´inici de la guerra, així com també en les activitats organitzades pel Dia de Sarajevo.

La tinenta d´alcalde Maite Fandos és l´encarregada de representar a partir d´avui a la ciutat de Barcelona a Sarajevo. Fandos visitarà aquesta tarda el barri de Mojmilo (l´antiga Vila Olímpica dels Jos del 1984), rehabilitada per l´Ajuntament de Barcelona entre els anys 1995 i 1999). La tinenta d´alcalde visitarà la plaça de Barcelona i el conjunt de les instal·lacions olímpiques de Sarajevo 84 (Zetra), destruïdes durant el setge i reconstruïdes per l´Ajuntament de Barcelona amb finançament del Comitè Internacional Olímpic. Posteriorment, visitarà la Fundació de la Democràcia Local Barcelona ? Sarajevo. En el període 1995-1999, es va conèixer com l´Ambaixada de Barcelona a Sarajevo i s´encarregava de la coordinació de totes les actuacions que desenvolupaven de forma coordinada les dues ciutats. La jornada d´avui es completarà amb la inauguració de l´exposició ?Un llarg camí, Bòsnia, la vergonya d´Europa?, del fotoperiodista Miquel Ruiz (Granada, 1954), que ha estat treballant per contribuir a explicar els terribles esdeveniments ocorreguts durant la guerra dels Balcans i que ell mateix va viure i fotografiar. Miquel Ruiz és un dels fundadors i president de Fotògrafs per la Pau.

Demà dijous Maite Fandos visitarà l´Ajuntament de Sarajevo i es reunirà amb el seu alcalde i amb representants d´altres ciutats convidades. Al matí la tinenta d´alcalde de Barcelona intervindrà en la conferència de premsa de presentació del Museu que es dedicarà a recordar el setge. Maite Fandos expressarà el suport de la ciutat i el compromís de la capital catalana per col·laborar en aquest projecte, fruit dels anys en què Barcelona ha col·laborat de forma activa amb Sarajevo. El projecte del Museu, una iniciativa de Suada Kapic, del col·lectiu Farma, també tindrà una presentació pública en els actes organitzats a la tarda.

El divendres 6 se celebra el Dia de Sarajevo. Maite Fandos participarà, en representació de Barcelona, a l´ofrena floral que se celebra per recordar l´entrada el 6 d´abril de 1945 dels partisans que van alliberar la ciutat dels nazis. L´acte es fa a la Flama Eterna que es conserva a l´avinguda del Mariscal Tito, un acte amb una forta càrrega simbòlica. Posteriorment, es farà una segona ofrena floral a les víctimes civils en el setge de Sarajevo. Aquest any l´ofrena floral recordarà que els nens van ser un objectiu prioritari dels franctiradors que assetjaven la ciutat.

L´acte central del Dia de Sarajevo serà a la tarda,, per recordar els 550 anys de la Fundació de la ciutat. Es farà un recorregut històric que finalitzarà amb l´acte ?Sarajevo Red Line? on hi haurà 11.415 cadires vermelles buides, que serviran per recordar els 11.415 morts que es van produir durant el setge. L´acte és un projecte de Haris Pasovic, que combinarà poesia i música, i que comptarà, entre d´altres, amb la participació de 750 e3studiants de Sarajevo d´escoles de primària i secundària. Finalment, Maite Fandos també té previst visitar les Jornades organitzades per Reporters del Món sobre el seguiment informatiu dels mitjans de comunicació en relació als conflictes bèl·lics.

L´Agència Catalana de Cooperació i el Fons Català de Cooperació, així com la Diputació de Lleida i altres ciutadans catalanes també participaran en les activitats organitzades per commemorar els 20 anys de l´inici de la Guerra i en el Dia de Sarajevo.





Paraules clau