Barcelona ha realitzat més de 8.000 inspeccions sanitàries en establiments alimentaris al 2011 : Servei de Premsa

Barcelona ha realitzat més de 8.000 inspeccions sanitàries en establiments alimentaris al 2011

05/04/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha realitzat, durant l´any 2011, un total de 8.455 inspeccions en establiments alimentaris, de les quals 3.048 a establiments de venda a l´engròs. Aquestes inspeccions se sumen a les 679 mostres alimentàries analitzades per l´Agència durant l´any passat. Aquest control global va comportar 133 retirades de productes i es van ordenar 17 suspensions d´activitat.

D´aquesta manera, l´ASPB vetlla perquè els operadors alimentaris compleixin la normativa vigent i així garanteixin la innocuïtat i salubritat dels aliments elaborats o comercialitzats a la ciutat. A més, s´assegura el compliment de les normes alimentàries per part dels operadors i es referma la responsabilitat d´autocontrol dels propis establiments.

El grup de l´ASPB especialitzat en aquest àmbit, l´Institut de Seguretat Alimentària (ISAL), és l´encarregat d´exercir la vigilància i el control dels riscos per a la salut en l´àmbit dels aliments i establiments alimentaris. Les inspeccions de l´ISAL a establiments alimentaris inclouen, a més de les revisions la venda a l´engròs, inspeccions a establiments minoristes (969), a restaurants (3.181), i a d´altres establiments de restauració col·lectiva (1.361). D´aquesta manera, el control alimentari s´estén, des dels grans mercats centrals fins a bars i restaurants, o escoles, hospitals i geriàtrics.

L´ISAL ha realitzat, a més, un total de 431.600 inspeccions d´animals als escorxadors. Segons l´informe anual, també s´han realitzat 182 investigacions per a la detecció de l´Encefalopatia Espongiforme Bovina, amb resultat negatiu en totes elles.

L´ISAL és el grup responsable, dins de Barcelona, de gestionar el Registre Sanitari d´Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya. També realitza el Certificat Sanitari per a l´exportació de productes des d´indústries autoritzades de la ciutat.

A més, l´ISAL compta amb un programa d´investigació de la qualitat sanitària dels aliments (programa IQSA), que controla el nivell de contaminants microbiològics i químics i d´additius dels aliments comercialitzats, amb més de 600 mostres.

L´ISAL també intervé en casos d´alertes alimentàries, toxiinfeccions alimentàries i quan hi ha denúncies dels ciutadans, tant de productes com d´establiments alimentaris.





Paraules clau