Barcelona homenatja a l´alcalde Dr Robert amb motiu del 110 aniversari de la seva mort : Servei de Premsa

Barcelona homenatja a l´alcalde Dr Robert amb motiu del 110 aniversari de la seva mort

14/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest matí ha tingut lloc una ofrena floral en homenatge al Dr. Bartomeu Robert i Yarzábal (Tampico, Mèxic, 20 d´octubre de 1842), alcalde de Barcelona (1899) i prohom català, amb motiu dels 110 anys de la mort, davant del seu monument a la Plaça Tetuan. El Dr Robert, mexicà de naixement i català d´esperit, resumeix de forma notable l´estima per aquestes dues terres, l´oportunitat que fou Mèxic per a molts catalans i l´acolliment de Catalunya als nouvinguts.

L´acte ha estat presidit pel tinent d´alcalde Jaume Ciurana que ha explicat que el Dr Robert, malgrat ser alcalde poc temps va ?impacte profundament en la ciutadania?. Robert va ser alcalde només uns mesos a les acaballes del segle XIX però va deixar en la memòria dues accions importants: va depurar el cens electoral, on hi havia moltes irregularitats amb motiu d´eleccions; i va ser al costat dels botiguers en el moviment que s´anomenà Tancament de Caixes, i pel qual acabà dimitint per les pressions del govern. Després d´aquell episodi les forces econòmiques catalanes visitaren el president del Govern i la reina Regent a Madrid, i demanaren el concert econòmic per a Catalunya. Un concert econòmic que no s´acabà aconseguint. ?El paral·lelisme amb la situació actual és prou evident?, ha dit Ciurana, destacant el compromís de Dr Robert com a metge i com a polític.

El tinent d´alcalde ha volgut també remarcar la importància de la vinculació ?que com a catalans tenim amb Mèxic. Tots dos hem estat països d´acollida?, i ha recordat el paper que va jugar Mèxic acollint exiliats catalans en uns ?anys foscos de la nostra història?

Ciurana ha recordat que enguany se celebra el centenari del naixement de tres grans escriptors: Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís Gener, Tísner; que en un moment o altre de l´ exili que van viure van estar a Mèxic. ?Cal doncs?, ha afirmat Ciurana, ?renovar la nostra gratitud amb aquest país?. Robert, ha explicat el tinent d´alcalde, va morir poc després de visitar un altre català il·lustre, Mossèn Jacint Verdaguer.

Jaume Ciurana ha explicat la trajectòria del monument al Dr Robert. El monument, obra de Josep Llimona s´inaugurà l´any 1910 amb una gran assistència ciutadana a la Plaça Universitat. En acabar la Guerra Civil, les autoritats franquistes van considerar que calia suprimir-la i l´any 1940 es va desmuntar. Amb la recuperació de la democràcia, el FAD va encapçalar una campanya per recuperar-lo, que culminà en la seva segona inauguració l´any 1985 a la plaça Tetuan.

Ciurana s´ha preguntat ?quin impacte devia tenir la figura de Robert que 40 anys després de la seva mort les autoritats franquistes van fer retirar el seu monument??. Finalment ha afegit que ?esperem que aquest acte serveixi per mantenir viva la memòria del Dr Robert?.

L´acte ha comptat també amb l´assistència de Gerard Ardanuy, regidor del Dte. de l´Eixample; César Cárdenas, president de l´Associació Cultural Mexicano Catalana (MEXCAT); Fernando Perpinyà Robert, ambaixador i besnét del Dr. Bartomeu Robert, que en nom de la família ha agraït la iniciativa d´ homenatjar el Dr Robert; Norma Ang, cònsol en funcions de Mèxic a Barcelona; Federico Bernades, rebesnét del Dr. Bartomeu Robert; Albert Torras, Associació Cultural Mexicano Catalana (MEXCAT); Núria Feliu, cantant, que ha recitat un poema; i la coral Societat Coral la Floresta, que ha interpretat dues peces musicals





Paraules clau