Els serveis socials de l´Ajuntament de Barcelona actuaran de forma preventiva en tots els desnonaments de famílies amb menors o amb situacions d´especial vulnerabilitat : Servei de Premsa

Els serveis socials de l´Ajuntament de Barcelona actuaran de forma preventiva en tots els desnonaments de famílies amb menors o amb situacions d´especial vulnerabilitat

16/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l´Ajuntament de Barcelona establirà un protocol amb el Col·legi de Procuradors de Barcelona perquè els desnonaments que s´hagin de produir a la ciutat siguin comunicats amb antelació als serveis socials del consistori amb l´objectiu que aquests puguin actuar amb previsió en tots els casos en què es vegin afectades famílies amb una greu situació de vulnerabilitat, bé perquè són persones grans, hi ha membres discapacitats o bé perquè tenen al seu càrrec menors d´edat.

Aquesta comunicació permetrà conèixer la situació familiar de les persones que seran desnonades, i facilitarà la tasca dels serveis socials a l´hora de preveure si se´ls ha de cercar allotjament, magatzem de mobiliari o altres serveis de manera eficient per poder contribuir, així, a que la situació d´estrès patit per les persones afectades sigui la menys perjudicial possible.

Els desnonaments ?per manca de pagament de les rendes del lloguer– són processos judicials ràpids que poden durar de tres a quatre mesos des de la interposició de la demanda fins al llançament. Les execucions hipotecàries són processos més llargs i complexes, que poden durar de dos a tres anys des de la interposició de la demanda.

En les situacions de pèrdua d´habitatge d´usuaris amb una situació d´especial vulnerabilitat és especialment adient l´atenció prèvia a la situació del llançament del domicili.

En aquest sentit, l´Ajuntament de Barcelona ja intervé en desnonaments ?a través del Centre d´Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB )– quan en té coneixement, bé a través de la xarxa de Serveis Socials Bàsics o a petició d´algun Centre de Serveis Socials.

En un context de llançament, la presència dels serveis socials, a través del CUESB, és bàsica per poder oferir una primera solució residencial de caràcter temporal que permetrà disposar d´un termini més ampli per cercar una solució i per poder preparar el dispositiu més adequat en cada cas.

L´objectiu d´aquest nou acord és coordinar l´acció dels procuradors i l´Ajuntament de Barcelona perquè aquests puguin facilitar la informació necessària sobre les famílies o persones en situacions de vulnerabilitat pendents d´una diligència de llançament d´un procediment de desnonament o d´execució hipotecària.

Amb aquest conveni, els procuradors es comprometen a comunicar la diligència de llançament perquè les dades dels afectats arribin a la direcció de Família i Serveis Socials de l´Ajuntament prèvia autorització de l´interessat. Aquesta direcció serà l´organisme que coordinarà les actuacions que puguin ajudar a millorar la situació d´aquestes famílies.

El Col·legi de Procuradors comptarà amb un enllaç a la seva pròpia web, on el professional podrà omplir una fitxa amb el nom d´?Informe per a serveis socials relatiu a procediment de desnonament d´habitatge per manca de pagament?. Aquesta informació arribarà únicament al personal de l´Ajuntament de Barcelona degudament autoritzat.

Un treball conjunt

L´acord amb el Col·legi de Procuradors de Barcelona forma part d´una bateria de mesures que ha emprès l´àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, per poder oferir una atenció més eficaç i personalitzada a les persones que es troben en aquestes situacions.

Fins ara, aquesta acció s´ha concretat en:

— Línies d´actuació amb els cossos de segureta per garantir la presència dels serveis socials en els desnonaments de famílies vulnerables.
— Treball amb els organismes judicials per tenir informació estadística sobre llançaments a la ciutat diferenciant les dades per tipologia
— Constitució de la Comissió Mixta sobre Llançaments d´Habitatges a la ciutat de Barcelona, de la que en formen part representants d´entitats bancàries, de la Plataforma d´Afectats per la Hipoteca, membres dels Col·legis d´Advocats i de Procuradors de Barcelona i d´entitats del Tercer Sector, i les àrees de Qualitat de Vida, Hàbitat Urbà i Participació del consistori, així com de la Generalitat. També en formen part tots els grups municipals i les entitats de la Xarxa d´Habitatges d´Inclusió.





Paraules clau