L´Ajuntament impulsa una xarxa per a potenciar la cultura popular i tradicional a la ciutat de Barcelona : Servei de Premsa

L´Ajuntament impulsa una xarxa per a potenciar la cultura popular i tradicional a la ciutat de Barcelona

17/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona, a través de l´Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), i seguint la línia d´apostar per donar la màxima difusió a la cultura popular i tradicional a la ciutat, impulsarà la creació d´una xarxa de Cases de la Festa de Barcelona per tal de poder projectar la contribució de la cultura d´arrel tradicional al projecte de capitalitat cultural de la ciutat i optimitzar la inversió realitzada per l´Ajuntament al llarg dels darrers anys en aquest àmbit.

La Xarxa de les Cases de la Festa serà un centre cultural de caire descentralitzat que permeti visibilitzar i enfortir la cultura popular i tradicional com un fet singular de la cultura a la ciutat, tot compartint serveis comuns. Es tracta d´un equipament cultural destinat a la conservació dels elements identitaris de la Festa, la seva explicació pedagògica i la seva difusió turística.

El govern municipal vol fomentar la coordinació i el treball en xarxa dels diferents equipaments de cultura populars dels districtes, amb la voluntat que s´hi vagin incorporant els de nova creació previstos. L´ICUB convidarà a tots aquells equipaments que realitzen la funcio de Casa de la Festa a formar part d´aquesta xarxa.

Amb aquesta nova proposta s´està creant un nou Centre de Cultura Popular a Barcelona que donarà nous serveis a les entitats que hi resideixen i alhora incrementarà notablement la visibilitat de les activitats que produeixen. A més, la voluntat municipal és teixir complicitats amb el món de la cultura popular i tradicional per estendre la xarxa amb uns centres i locals associats.

L´Ajuntament aposta per connectar la cultura popular amb el món educatiu

Un dels principals objectius d´aquesta nova xarxa és la de poder connectar, no tan sols de manera teòrica, el món de la cultura popular amb l´escola. Així, des de l´ICUB i l´Institut d´Educació de Barcelona (IMEB) estan elaborant conjuntament una proposta que es preveu posar en marxa al llarg del curs 2012-2013.

D´aquesta manera, s´apropa el món de la cultura popular catalana a l´alumnat de les escoles, amb la relació de visites pedagògiques als centres culturals existents a la ciutat, donant-la a conèixer a través de tècniques de joc, de participació o eines audiovisuals. L´alumnat podrà conèixer de prop i en primera persona totes les activitats i preparacions que generen les activitats festivo-populars.

A més de treballar els continguts teòrics, els alumnes podran copsar mitjançant la pròpia experiència alguns dels elements que formen part del desenvolupament d´aquestes activitats, vestuari, locals d´assaig, organització, preparació, història, etc. Els programes escolars inclouran:

? Quadern per a l´alumne: publicació divulgativa adreçada als alumnes que recull els continguts més genèrics del projecte.

? Guia pel professorat: descriu el programa educatiu amb les informacions, orientacions necessàries per portar a terme el seu desenvolupament al centre educatiu.

? Fitxes de les activitats: descripció de les diferents activitats a partir d´una fitxa tècnica que inclou informacions rellevants sobre els diferents àmbits.

De cara al curs següent, estan previstos els següents programes:

? Els falcons i els castellers.

? Les danses: la sardana, el ball de bastons.

? Fabulari: els gegants, els capgrossos.

? El món del foc: bèsties, diables.

? La música: grallers i tabalers.

? La cobla: els instruments Catalans Compota de cobla.

? Dotze per onze.

? El flamenK: nascut a Catalunya.

? Maleta de tonades: cançons tradicionals catalanes.

Potenciar la presència a les xarxes socials

L´Ajuntament de Barcelona també aposta per la potenciació de la difusió de la cultura popular i tradicional a la ciutat a través de les xarxes socials. Es proposarà la presència de la marca CULTURAPOPULARBCN, com un espai per a l´intercanvi i la difusió del sector de la cultura popular i tradicional a la ciutat a través del web.

Les diverses aportacions de les Cases de la Festa faran possible la producció d´un programa web-ràdio: FES TA FESTA. Aquest serà un espai divulgatiu per a donar a conèixer l´agenda d´activitats i la innovació al voltant d´aquest sector.

Una altra especificitat d´aquestes Cases de la Festa seran les exposicions itinerants produïdes conjuntament amb el Museu Etnològic de Barcelona. Actualment, ja hi ha tres exposicions itinerants que són: ?La Patum i els altres patrimonis? que actualment està a Sant Andreu; ?Gent de festa? i ?Calendari dels Pagesos?. D´altra banda, es troben en preparació les exposicions ?La Tarota?, ?Sant Joan: Festa de Barcelona? i ?Joan Amades?.





Paraules clau