La pista esportiva de la Maquinista, a la Barceloneta, estrena cobertura, un nou accés i millores en l´entorn : Servei de Premsa

La pista esportiva de la Maquinista, a la Barceloneta, estrena cobertura, un nou accés i millores en l´entorn

20/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La pista esportiva de la Maquinista, situada al barri de la Barceloneta, estrena cobertura de fusta, un nou accés i millores en l´entorn. En el marc del Pla de Barris de la Barceloneta, s´ha desenvolupat un projecte de remodelació i cobertura d´aquesta instal·lació esportiva, molt utilitzada en el barri, que ha suposat una inversió d´un milió d´euros. El projecte ha afectat una àrea de 3.500 m2 i per tant, ha implicat també la millora en els accessos del parc escolar que hi ha a tocar de la pista esportiva, i que també en fa ús. Durant les reformes s´ha tingut en compte elements de patrimoni existents, que han quedat integrats en el conjunt. També s´ha aprofitat la intervenció per fer una millora en el clavegueram.
Les intervencions més significatives del projecte són la cobertura i adequació de la pista a les mides reglamentàries, la creació d´una nova zona d´accés a tot el conjunt, l´eixamplament dels vestidors existents amb la construcció d´un cos afegit als antics que incorpora una zona de recepció i dos serveis públics més, i la separació dels instituts Narcís Monturiol, Salvat Papasseit i l´escola Alexandre Galí de les instal·lacions esportives a través de la reordenació dels seus accessos i de la mobilitat interior.
La cobertura de la pista està construïda per ser lleugera i d´exterior. La constitueix una estructura principal amb pòrtics de fusta laminada, i unes corretges de fusta microlaminada. El sostre està rematat amb una làmina de PVC de colors, fet que el fa impermeable i a la vegada agradable a les visualitats del veïnat proper.
La utilització de la fusta com a material de construcció de la cobertura ha estat escollida perquè el ferro i altres materials metàl·lics es deterioren i s´oxiden amb més rapidesa al ser un espai molt proper al mar. A més a més, és un material que aporta al barri un component extra de confort tàctil i visual.

Si bé la instal·lació d´un sostre a la pista esportiva és l´actuació principal, el projecte global consistia a millorar el conjunt de tota la zona, que el formen els 3 centres educatius més els mòduls prefabricats de l´escola Mediterrània. S´hi han col·locat unes noves tanques metàl·liques i transparents. La nova distribució dels espai aporta una continuïtat visual amb i en la traça urbana amb el carrer de la Maquinista. El projecte ha millorat els espais verds i la il·luminació.
El projecte ha donat molta importància a la creació del nou accés al conjunt escolar i esportiu, dotant-lo de gran dimensió i incorporant els elements patrimonials existents, com l´antiga xemeneia i el pont grua de l´antiga fàbrica Maquinista Terrestre i Marítima. En aquest espai, que antigament es feia servir d´aparcament, s´incorpora també la caseta de control i el porxo de recepció i de distribució.

Les reformes faciliten el manteniment de les instal·lacions i han estat pensades per crear connexions internes i directes amb les escoles, i connexions externes i amb el barri, tant físiques com visuals, tot col·locant tres grans vidres transparents com a final visual de l´eix del carrer de la Maquinista.
D´aquesta manera, tant les escoles com el veïnat, poden fer ús indistint de l´espai. Això permet augmentar les prestacions de la infraestructura i introduir activitats noves, com la dansa i el voleibol, per acollir altres perfils d´usuaris.

Una instal·lació que permetrà nous usos
Actualment, la pista esportiva de la Maquinista està gestionada per l´Associació Esportiva de Ciutat Vella (AECV). Un total de 180 nens menors de 16 anys fan ús de les pistes esportives de 17:00h a 22:00h. De cara a la propera temporada, s´està estudiant la possibilitat d´ampliar l´activitat esportiva, atès que la instal·lació ha incorporat, a la pista de futbol de sala, diverses pistes amb les mides reglamentàries de bàsquet.

De moment se seguirà amb el procediment habitual: les entitats hauran de dirigir la seva sol·licitud inicial entre el juny i el juliol de 2012 directament a l´Associació Esportiva de Ciutat Vella (AECV), i finalment la confirmació final del dia 1 al 15 de setembre. Els grups del barri de la Barceloneta tindran preferència d´inscripció, en segon lloc els del districte de Ciutat Vella i posteriorment altres entitats i usuaris que vulguin fer-les servir.





Paraules clau