Barcelona acollirà el XIIIè Congrés de Ciutats Educadores l´any 2014 : Servei de Premsa

Barcelona acollirà el XIIIè Congrés de Ciutats Educadores l´any 2014

25/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La ciutat de Barcelona acollirà el XIIIè Congrés Internacional de Ciutats Educadores que tindrà lloc l´any 2014. Així s´ha decidit en el Congrés que està tenint lloc a Changwon a Corea del Sud després que el regidor d´Educació i Universitats, Gerard Ardanuy, hagi presentat la candidatura de Barcelona a les ciutats membres de l´Assamblea Internacional de Ciutats Educadores (AICE).

Ardanuy ha expressat la seva satisfacció per poder acollir el proper congrés i ha afirmat que ?aquesta és una gran oportunitat per a la nostra ciutat, ja que aprofitarem aquest congrés per posar en valor la capacitat innovadora de Barcelona en l´àmbit de l´educació i treballarem per desenvolupar projectes vinculats a les polítiques socials d´inclusió per tal que esdevinguin una referència mundial?.

?Barcelona és una ciutat que sempre li ha donat molta importància a l´impuls de polítiques educatives d´èxit per afavorir el desenvolupament de la ciutat i millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans? ha expressat el regidor, que ha afegit que ?aquest és un dels millors reconeixements que es podia fer al compromís que ha establert el govern municipal amb l´educació?.

Aquest Congrés té com a principal objectiu dialogar, intercanviar i reflexionar respecte al potencial educador de les ciutats i de les noves responsabilitats d´aquestes i dels seus governs, en un món canviant. A més de Barcelona, també havien presentat candidatures les ciutats de Toulouse (França), Porto Alegre (Brasil), Medellín (Colòmbia) i Telde (Espanya).

Barcelona ha triat com a tema del Congrés del 2014 ?La ciutat educadora és una ciutat que inclou?, ja que per Barcelona aquest és un tema essencial en la situació de crisi que s´està vivint. Després d´una anàlisi de la realitat, s´ha posat de manifest el risc de l´aparició i consolidació de noves formes d´exclusió. Però, a la vegada, també ha servit per demostrar que un projecte local capaç de fer transversal l´educació, implicant a l´administració i a la societat civil, pot ser una de les millors estratègies per als processos d´integració als barris i a la ciutat.

Així, el Congrés està previst que se celebri entre els dies 21 i 25 de maig del 2014 al Centre de Convencions Internacional de Catalunya. La previsió municipal és que puguin assistir entre 800 i 1.000 persones i es facilitaria que 1.000 persones més poguessin fer un seguiment on line. D´aquesta manera es facilita la participació d´aquelles ciutats que tenen especials dificultats econòmiques mitjançant la retransmissió dels plenaris en streaming i la participació virtual a través de les xarxes socials. A més, es comptarà amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Mobile World Capital.

La ciutat ja va acollir la primera trobada de l´AICE al 1990
Barcelona ja té tradició en organitzar el Congrés de Ciutats Educadores, ja que a l´any 1990 va acollir la primera edició. D´aquella trobada va sortir la Carta de Ciutats Educadores també coneguda com a Declaració de Barcelona. Aquest manifest marcava 20 principis que suggerien diferents àmbits i línies d´actuació en els que anar avançant.

Des d´aleshores, Barcelona ha estat una de les principals impulsores d´aquest grup de ciutats. L´any 1994 va impulsar la creació de l´Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) per tal de reunir totes les ciutats compromeses amb els principis de la Carta un una organització que afavorís i estimulés el diàleg, l´intercanvi i la construcció conjunta d´un discurs que proclamés l´educació com a eix estructurador de progrés personal i col·lectiu de convivència i de solidaritat. En total, l´Associació Internacional de Ciutats Educadores compta amb la cooperació de 440 ciutats de 33 països.

A més, també ha presidit l´AICE des de la seva creació, lideratge que es va veure refermat a la reunió de l´Assemblea General reunida l´any 2006 a Lió on es va acordar la continuïtat de Barcelona al capdavant de l´AICE. També assumeix la Secretaria General amb caràcter permanent.

Aquesta candidatura compta amb el recolzament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consell Interuniversitari, les 473 entitats que van signar l´acord per una Barcelona Inclusiva, unes 250 entitats que donen suport al Projecte Educatiu de Ciutat i les 138 institucions que formen el Consell de Coordinació Pedagògica, entre d´altres.

Barcelona ja va acollir el 2011 el Comitè Executiu de l´AICE, de manera que els seus membres ja han pogut conèixer de primera mà les possibilitats de la ciutat per a la organització de la pròxima assemblea.

A més, Barcelona és la ciutat que més experiències ha presentat al Banc Internacional de Documents de Ciutats Educadores (BICDE). De les 1077 experiències recollides a nivell mundial, la ciutat n´ha aportat 97 projectes dirigides a diferents edats i grups socials.





Paraules clau