L´alcalde Trias destaca l´esperit valent i innovador de Casa Amèrica al llarg dels seus cent anys d´història : Servei de Premsa

L´alcalde Trias destaca l´esperit valent i innovador de Casa Amèrica al llarg dels seus cent anys d´història

26/04/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´alcalde Xavier Trias ha presidit aquest tarda al Saló de Cent l´acte de lliurament de la Medalla d´Or al Mèrit Cívic a Casa Amèrica Catalunya. Trias en la seva intervenció ha destacat l´esperit valent i innovador de Casa Amèrica al llarg dels seus cent anys d´història, una institució que treballa per enfortir els lligams entre Catalunya i l´Amèrica Llatina i potenciar-ne el coneixement mutu.

El Plenari del Consell Municipal del passat mes de gener, i a proposta de la Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, va acordar: ?atorgar la Medalla d´Or al Mèrit Cívic a la Casa Amèrica Catalunya, que aquest any celebra el seu centenari, per la seva trajectòria, sempre afermant els vincles que uneixen Amèrica Llatina i Catalunya, entenent la cultura com a lligam i com a una eina per conèixer i apropar les realitats dels diferents pobles de banda i banda de l´Atlàntic?. La Fundació Casa Amèrica Catalunya va celebrar el seu centenari l´abril de 2011 amb la inauguració de l´exposició ?Cent veus per a un centenari?.

El director general de Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria i Celda, ha recollit la medalla en un acte en el que també hi eren presents Joaquim Forn, primer tinent d´alcalde de l´Àrea de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat, que ha explicat el motiu de l´atorgament de la medalla, i Juan Villoro, escriptor, que ha fet la glosa de l´entitat.

Xavier Trias ha dit que avui no només es premia una institució clau per Barcelona com és la Casa Amèrica Catalunya, ?avui premiem sobretot l´esperit valent i innovador de moltes persones que la varen fer possible al llarg dels seus ja 100 anys d´història i a totes aquelles persones que continuen avui en dia treballant per ella?.

L´alcalde ha explicat que Casa Amèrica va néixer per establir ponts amb una realitat llunyana geogràficament, però propera en sentiments, per reforçar les relacions amb Amèrica Llatina, unes relacions basades en el respecte mutu, en el diàleg entre iguals. Una institució, ha afegit, que volia posar en valor les contribucions que molts homes i dones d´Amèrica Llatina van fer a Barcelona i Catalunya i, al mateix temps, de molts catalans que van deixar la seva empremta a l´altra banda de l´Atlàntic. ?Només cal passejar-se una mica per la nostra ciutat?, ha dit l´alcalde, ?per adonar-nos d´aquest bagatge i herència cultural, per posar de valor tota aquesta contribució que ens va arribar de fora però que vàrem saber acceptar com a pròpia. Perquè la nostra ciutat és una ciutat orgullosa de les seves arrels i de la seva pròpia cultura, però està oberta al món?.

Trias ha volgut destacar també que Casa Amèrica Catalunya és un clar exemple de la força, empenta i determinació que té la societat civil a Barcelona, ?una ciutat que es nodreix des de baix, des de la societat civil, que vol fer palesa la intel·ligència de tantes persones. Una ciutat tenaç?.





Paraules clau