L´Ajuntament de Barcelona atorgarà la Medalla d´Or al Mèrit Cultural al Conservatori del Liceu i la Medalla d´Or al Mèrit Cívic al Saló de l´Automòbil : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona atorgarà la Medalla d´Or al Mèrit Cultural al Conservatori del Liceu i la Medalla d´Or al Mèrit Cívic al Saló de l´Automòbil

27/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El plenari del Consell Municipal de l´Ajuntament de Barcelona ha decidit atorgar la Medalla d´Or al Mèrit Cultural al Conservatori Superior de Música del Liceu pels seus cent setanta-cinc anys de valuosa labor en l´ensenyament, la promoció i la difusió de la cultura musical del nostre país. En el mateix plenari també s´ha acordat atorgar la Medalla d´Or al Mèrit Cívic al Saló Internacional de l´Automòbil de Barcelona com a reconeixement a la seva tasca de promoció de les Fires de Mostres i més concretament del sector automobilístic i per col·laborar amb la nostra ciutat i els seus entorns a ser referents mundials en l´àmbit de l´automoció.

En el cas de la Medalla d´Or al Conservatori del Liceu, el tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, ha expressat la seva satisfacció per l´atorgament de la medalla a aquesta institució a la que ha definit com ?una institució modèlica i puntal al cor del Raval? i ha afegit que ?sempre ha estat molt vinculada a la ciutat, a la cultura i a la música de la ciutat?. Per Ciurana ?la música de Barcelona i del nostre país seria diferent si no hagués existit el Conservatori Superior de Música del Liceu?.

Pel que fa a la Medalla d´Or al Mèrit Cívic al Saló Internacional de l´Automòbil de Barcelona ha estat la tinenta d´alcalde d´Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, la que ha destacat l´important paper que ha jugat aquest Saló en el desenvolupament de la ciutat de Barcelona. Per Recasens, el Saló ha estat ?una plataforma activa del món del motor i un gran punt de trobada del sector que ha dotat de potencialitat el creixement de la nostra ciutat?. La tinenta d´alcalde ha afegit que aquesta és una fira ?reconeguda internacionalment, com la quarta fira més important d´Europa en el seu sector i posant a la nostra ciutat com a capdavantera de la indústria automobilística?.

Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona
El Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona es va fundar el 1837 i des dels seus inicis ha ofert ensenyaments musicals en tots els nivells, des de la iniciació fins al grau superior, d´acord amb tots els plans d´estudis que s´han anat succeint en funció de la legislació vigent.

Entre els professors que han passat per les aules del Centre es poden esmentar Jaime Pahissa, Pau Casals, Pere Tintorer, Engelbert Humperdinck, Salvador Pueyo, Joaquim Zamacois, Antoni Ros-Marbà, Higini Anglès o Joan Lamote de Grignon. l entre els milers d´estudiants que s´hi ha format, es poden recordar els ja esmentats Zamacois o Lamote de Grignon, i també Francesc Viñas, Frederic Mompou, Josep Carreras, Victòria dels Àngels, Montserrat Caballé, Joan Guinjoan o Joan Albert Amargós.

El 1932 es creen les primeres filials del Conservatori a Sabadell, Olot i Tarragona, posteriorment, el 1992 s´amplia el projecte d´escoles filials amb la creació de la Xarxa d´escoles vinculades al Conservatori. El 2008 es torna a ampliar el projecte amb la Xarxa d´Escoles de Música del Conservatori del Liceu, que inclou les escoles pròpies, la gestió d´escoles municipals i les escoles vinculades al seu projecte educatiu, arreu del territori català i Andorra. Des de 2010 els ensenyaments del Conservatori estan plenament integrats en l´Espai Europeu d´Educació Superior i actualment s´imparteixen classes a 4000 alumnes.

Saló de l´Automòbil
La primera exposició barcelonina d´automòbil es celebra el 1913 i la estrella del certamen és el model ?T? de Ford però no és fins el 1919 que no se celebra el primer Saló de l´Automòbil oficial, al Palau de les Belles Arts de la Ciutadella, per iniciativa de la Cambra Sindical de l´Automòbil de Barcelona, que agrupa les societats i empreses del sector.

L´any 1966, l´antic Sector de l´Automòbil de la Fira de Mostres s´independitza i es converteix en saló pròpiament dit. La primera edició se celebra del 14 al 24 d´abril amb sorprenent èxit. El primer Saló de l´Automòbil introdueix ja un simposi i un programa de conferències, de manera que no es limita a exhibir models i marques sinó que és un punt de referència pels problemes i aspiracions del sector.

En l´any 1968 el Saló es converteix en Internacional i el 1977 passa a ser biennal. El 2009 el Saló Internacional de l´Automòbil de Barcelona celebra el seu 90è aniversari, motiu pel qual és declarat esdeveniment d´excepcional interès públic pel Congrés dels Diputats. La resposta del públic torna a confirmar l´arrelament del Saló de l´Automòbil a Barcelona, que es converteix en un dinamitzador del sector en un entorn de crisi.





Paraules clau