Gràcia elabora un pla integral per garantir la convivència a les places : Servei de Premsa

Gràcia elabora un pla integral per garantir la convivència a les places

02/05/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El districte de Gràcia engegarà un pla integral d´intervenció a les places del districte per a abordar els diferents fenòmens que es produeixen a l´espai públic, per a garantir la convivència entre veïns, col·lectius que utilitzen les places i els comerços que hi desenvolupen la seva activitat.

Aquest pla es basa en un diagnòstic previ, que ha elaborat el grup de mediadors que formen part del grup de Gestió de Conflictes de l´àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, un equip que actua a l´espai públic allà on es detecta un conflicte de naturalesa social i d´origen multifactorial.

Des del servei de Gestió de Conflictes s´ha realitzat una descripció general dels usos dels espais i un anàlisi de les dinàmiques que són inapropiades. L´estudi es complementa amb el contacte directe de tots els usuaris, grups estables i propietaris i treballadors dels establiments comercials. El diagnòstic s´ha centrat en les places de la Revolució, Plaça del Diamant, Plaça de la Virreina i Plaça del Sol.

L´actuació busca aconseguir el restabliment de les condicions de convivència existents abans de l´inici del conflicte, articulant el conjunt de serveis disponibles, tant els propis del districte com aquells que estan centralitzats, per a garantir el manteniment del resultat assolit una vegada finalitzi el programa específic.

L´objectiu principal de la intervenció dels mediadors és afavorir discursos i actituds per a la correcta convivència i ús compartit de l´espai públic.

El pla d´intervenció es farà des del mes de maig fins al mes de setembre, els mesos amb més afluència d´usuaris de l´espai públic de les places de la Vila. La tasca dels mediadors es farà amb la seva intervenció directa al territori, amb un equip de dos gestors de conflictes, que es distribuiran en quatre franges horàries diferents: matí, tarda, nit i matinada.
El diagnòstic dels mediadors ha inclòs la prospecció continuada a les places de presència d´usuaris, grups estables i dinàmiques, a més de la detecció d´incidències en l´àmbit del manteniment, neteja i mobiliari urbà.

La intervenció sobre el conflicte concret es basa en la mediació entre parts i limitació de dinàmiques que poden generar queixes.

En tot l´operatiu, s´hi establirà la coordinació dels tècnics de prevenció del servei de Gestió de Conflictes; els Centres de Serveis Socials i Servei d´Inserció Social; la Guàrdia Urbana i Mossos d´Esquadra; els serveis de neteja de l´ajuntament, i els serveis de Llicències i Inspecció del districte.





Paraules clau