L´alcalde Trias es mostra optimista que amb l´esforç, el treball i la col·laboració de tothom, Barcelona se´n sortirà de la crisi : Servei de Premsa

L´alcalde Trias es mostra optimista que amb l´esforç, el treball i la col·laboració de tothom, Barcelona se´n sortirà de la crisi

14/05/2012



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es mostra optimista que amb l´esforç, el treball i la col·laboració de tothom, Barcelona se´n sortirà de la crisi. L´Alcalde ha inaugurat aquest migdia el cicle de dinars col·loqui àgor@22network amb la ponència ?Cap a on va Barcelona? Reptes de Futur?, que s´ha centrat en el potencial econòmic i de futur que té la ciutat. El col·loqui s´ha celebrat a un hotel al 22@, segons Trias ?un dels millors llocs per copsar el futur de la nostra ciutat, amb gent que representa el talent, l´esforç i la feina ben feta i que aporta un gran valor afegit?.

A parer de l´alcalde en un moment de crisis, com l´actual, ?és el moment d´assentar les bases d´un nou model de creixement econòmic de la ciutat? perquè ?Barcelona ens traurà de la crisi, hem de deixar que exerceixi d´autèntic motor de la reactivació econòmica com a capital del país. Ningú no està en millors condicions per a fer-ho?. Com ha explicat el vivim en un moment d´incertesa econòmica, de nou en recessió, i amb un problema molt greu de dèficit i per això cal donar respostes, treballant a curt, però també a mig i llarg termini.

L´alcalde ha afirmat ?sóc optimista perquè crec que amb esforç, treball i col·laboració ens en sortirem, Sortir de la crisi és una responsabilitat de tots i tots hem de sumar esforços per aconseguir-ho. Ho aconseguirem, perquè si algú ho pot fer és precisament Barcelona?.

Xavier Trias ha explicat la nova visió per a Barcelona, ?una visió que estem construint a mig i llarg termini assentada en els actius i les potencialitats de la nostra ciutat?. Trias ha afegit que quan va ser escollit Alcalde de Barcelona tenia molt clar què calia canviar i es va fer una aposta per millorar aspectes bàsics del funcionament de la ciutat, com la seguretat, la neteja, la il·luminació. També ha explicat que l´Ajuntament de Barcelona té una bona situació financera, però calia un nou esforç col·lectiu per dissenyar conjuntament una estratègia de futur sòlida i compartida i que per això es van prendre dues decisions: posar ordre als números, posant fi a despeses innecessàries, establint prioritats, adaptant la comptabilitat al sistema europeu; i crear la taula Barcelona Creixement per explorar i consensuar unes mesures d´impuls del creixement econòmic, amb els principals actors econòmics i socials de la ciutat.

L´alcalde ha afirmat que aquest any l´Ajuntament no farà dèficit i està en condicions de pagar proveïdors a 30 dies. ?Aquesta és la nostra millor targeta de visita al món, qui vingui a invertir es trobarà amb una ciutat solvent i punta de llança de la recuperació econòmica al nostre país. Barcelona és una ciutat amb credibilitat i qui vingui veurà que som seriosos, i això no ho pot dir tothom?.

Barcelona, ha dit Trias, té actius molt importants, una economia diversificada, indústria, comerç, serveis, i també, el turisme. Els turistes, ha afirmat Trias, venen atrets pel clima, el patrimoni històric i cultural, una oferta lúdica i gastronòmica de qualitat, però també atrets per una marca de prestigi internacional, la marca Barcelona, ?que si la volguéssim comprar, no hi haurien prous diners al món per a poder-la pagar?. Per donar impuls a aquesta marca l´alcalde ha explicat que es crearà un Consell Promotor de la Marca Barcelona, format per empresaris i institucions presents a la taula Barcelona Creixement, ?entre tots necessitem bastir un nou model productiu. Un nou model de futur que tingui la cultura, creativitat, el coneixement i la innovació com a base?.

L´alcalde ha apostat per nous models de negoci, innovadors i generadors de riquesa i també la formació, ?la formació no hauria d´acabar mai?, ha dit afegint que cal consolidar el gran clúster l´educació terciària, de màsters, postgraus i doctorats; i apostar més per la formació professional lligada a les empreses.

?Barcelona?, ha afirmat Trias, ?és emprenedora? i ha recordat que la taxa d´emprenedoria de la ciutat és la més alta de l´Estat Espanyol, i una de les més altes d´Europa, per cada societat mercantil que cessa, se´n creen vuit. ?Sense empresa no hi ha ocupació?, ha dit i ha afegit que es crearà l´Oficina d´Atenció a l´Empresa, que estarà operativa l´any vinent.

Un altre element de futur, ha dit, passa per la innovació aplicada a tots els sectors, però especialment aquells en els que l´Ajuntament fa apostes estratègiques de futur, com les TIC, la biotecnologia, l´energia, l´agroalimentari, els media, el disseny, la gastronomia, l´educació superior, les indústries culturals, entre d´altres. ?Barcelona s´ha de convertir en base mundial d´empreses de tecnologia mòbil, per això aplicarem una altra mesura nascuda de la taula Barcelona Creixement, la creació d´una Zona Franca per a Emprenedors, aquí, al 22@?, ha explicat Trias. Aquesta Zona Franca oferirà incentius fiscals i d´altres tipus per a empreses amb projectes innovadors que apliquin o desenvolupin les tecnologies mòbils en els seus models de negoci.

Trias ha assenyalat que no es pot deixar perdre tampoc l´oportunitat d´aplicar aquestes noves tecnologies per a la millora de la qualitat de vida de les persones, generant una nova ?economia de la innovació urbana? al voltant de les Smart Cities. Com seguir treballant de valent per atraure inversions internacionals i apostant per l´Àrea Metropolitana de Barcelona.

A nivell metropolità, Trias ha reclamat aconseguir el funcionament coordinat de tot el potencial logístic de l´àrea, ?perquè Barcelona té una posició geogràfica privilegiada, i pot consolidar-se com a porta d´entrada a Europa per a les mercaderies asiàtiques. Tenim un conjunt d´actius que, si funcionessin coordinament i a ple rendiment, són únics pel seu potencial?. En aquest punt, Trias ha afirmat que ?tenim una batalla molt important a lliurar? ja que cal desenvolupar els accessos viaris i ferroviaris definitius al Port, donar sortida a les mercaderies, acordar una gestió individualitzada de l´Aeroport, construir el Corredor del Mediterrani, una infraestructura cabdal per a Barcelona i el conjunt del país. ?Aquests són uns actius indispensables per al desenvolupament futur de Barcelona?, ha assegurat, lamentat que Barcelona no tingui un tracte millor reflectit en els Pressupostos Generals de l´Estat, ?uns pressupostos que deixen en suspens inversions de futur molt importants per a la nostra ciutat?.

Per a l´alcalde un altre objectiu de futur és atreure inversió estrangera a la ciutat i potenciar l´aportació internacional de l´economia barcelonina, ?tenim obsessió perquè Barcelona s´obri al món, de la mà dels empresaris, amb col·laboració públic- privat?.

Finalment Trias ha reclamat la necessitat de seguir pensant i somiant com serà la ciutat del futur, d´aquí vint anys, ?si no ho fem, no farem avançar la ciutat?. ?En moments de dificultat t´has de plantejar com serà el futur. A curt termini hem de gastar de la manera més justa però hem de seguir somiant el futur, de peus a terra però creient que tenim grans possibilitats. Si ho fem bé, Barcelona té possibilitats per millorar el benestar de la gent, aquesta és l´obligació d´un alcalde i serà l´obsessió d´aquest ajuntament?, ha finalitzat Trias.





Paraules clau