L´alcalde Trias afirma que els Jocs Florals de Barcelona han contribuït de manera decisiva al prestigi de la literatura i la llengua catalana : Servei de Premsa

L´alcalde Trias afirma que els Jocs Florals de Barcelona han contribuït de manera decisiva al prestigi de la literatura i la llengua catalana

17/05/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´alcalde Xavier Trias ha afirmat aquesta tarda que els Jocs Florals de Barcelona han contribuït de manera decisiva al prestigi de la literatura i la llengua catalana. Trias ha presidit l´acte de lliurament del Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona 2012 que ha estat atorgat a l´escriptor Carles Hac Mor (Lleida, 1940) pel poemari Dietari del pic de l´estiu. A l´acte, que s´ha celebrat al Saló de Cent, ha estat presentat per Àngels Bassas i ha comptat amb la intervenció de l´actriu Sílvia Bel, hi han assistit, entre altres el tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; la presidenta dels mantenidors dels Jocs Florals de Barcelona, Vinyet Panyella; i el guardonat, Carles Hac Mor.
L´alcalde ha explicat que els Jocs Florals formen part de la nostra cultura des de l´Edat Mitjana i, des de la seva recuperació a la Renaixença, han contribuït de manera decisiva al prestigi de la literatura catalana i de la nostra llengua; i ha afegit que Barcelona sempre fa l´aposta per ser la capital de la cultura, del coneixement, de la creativitat i de la innovació. I en aquest treball, el Festival Internacional de Poesia de Barcelona hi juga un paper cabdal, ?perquè amara de poesia tota la ciutat i projecta amb força la nostra capitalitat cultural?.

Trias ha felicitat el guardonat, Carles Hac Mor, per la seva aportació i per l´enriquiment que suposa la seva obra per a la ciutat i per al nostre país. De la cultura, ha dit Trias, en depèn en bona part el present i el futur del nostre país. A més la cultura és un dels motors econòmics més potents que té la ciutat. És per això que ha esdevingut un eix estratègic de la nostra ciutat.

Finalment Trias ha agraït a Carles Hac Mor que ?ens serveixi de font d´inspiració? i l´ha encoratjat a seguir expressant la seva creativitat i el seu talent.

El premi Jocs Florals s´atorga anualment al millor recull de poemes en llengua catalana de tema. L´obra es publicarà a la col·lecció Poesia d´Edicions 62 i es presentarà el proper mes de novembre. Enguany s´han presentat al Premi Jocs Florals 85 poemaris.

Els Jocs Florals de Barcelona, d´orígens remots a l´edat mitjana, al segle XIV, ens arriben com a herència directa del segle XIX, en restaurar-se l´any 1859 gràcies a la iniciativa de dos escriptors entusiastes, Antoni Bofarull i Víctor Balaguer.

Jocs Florals de Barcelona han estat i continuen sent una eina cultural fonamental per estimular la creativitat poètica, fer una contribució valuosa a la construcció del cànon literari de la poesia catalana moderna i contemporània, i ajudar a divulgar el gust per la poesia entre el públic lector.

La celebració dels 150 anys dels Jocs Florals de Barcelona l´any 2009 va representar l´expressió de la voluntat de donar continuïtat i implicació en la cultura del nostre temps a aquest certamen medieval que l´Ajuntament de Barcelona va recuperar a la Renaixença.





Paraules clau