L´Ajuntament de Barcelona, nominat als Premis Europeus de Prevenció de Residus : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona, nominat als Premis Europeus de Prevenció de Residus

18/05/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona està nominat als Premis Europeus de Prevenció de Residus en la categoria d´Administracions per totes les activitats que es van organitzar durant la setmana europea de prevenció de residus, que es va celebrar del 19 al 27 de novembre de 2011. Uns premis que es fallaran a Paris el 19 de juny.

La Generalitat de Catalunya, a través de l´Agència de Residus de Catalunya, ha presentat tres candidats a aquest premi que vol distingir les iniciatives més originals i innovadores entre les 7.035 activitats que es van celebrar al llarg d´una setmana en 32 regions d´Europa. En concret s´ha tingut en compte la relació de l´activitat amb els cinc eixos de la setmana (sensibilitzar sobre l´excés de residus; produir millor; consumir millor; allargar la vida dels productes, i llençar menys residus), l´originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l´adaptabilitat a d´altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

L´Ajuntament de Barcelona ha estat seleccionat en la categoria d´Administracions per la seva política de gestió de Residus i per a fer un pas més enllà i amb un caràcter merament demostratiu, oferir idees i eines orientades a la prevenció de residus. En concret, el programa d´activitats impulsat per l´Ajuntament de Barcelona en el marc de la III Setmana Europea de Prevenció de residus va incloure la celebració de mercats d´intercanvi de roba, la presentació d´una guia d´educació ambiental sobre malbaratament alimentari, una exposició amb material provinent dels punts verds de la ciutat, tallers i espectacles entorn al reciclatge i la reutilització, una mostra itinerant en un punt verd mòbil, o tallers de cuina d´aprofitament, entre d´altres. El conjunt d´accions tenia per objectiu sensibilitzar a la ciutadania de la importància d´incorporar bons hàbits en la prevenció de residus i la reutilització.

Els altres dos candidats son:

La Fundació del Banc d´Aliments de Barcelona, en la categoria d´Associacions, pel projecte « Convertir les minves dels mercats i supermercats en recursos solidaris de proximitat per crear una nova metodologia de recollida i distribució més eficaç i eficient d´aquest excedent amb un doble objectiu: evitar el malbaratament alimentari de la distribució al detall i donar resposta a una cada vegada més urgent necessitat social d´una part de la població de Catalunya.

En la categoria d´Institucions escolars, l´Escola Segimón Comas de Sant Quirze de Besora per la campanya « Petites Accions: Reduir per Guanyar» amb la producció de falques publicitàries donant consells pràctics a les famílies i ciutadans per reduir la generació de residus durant la Setmana.

El veredicte del jurat del Premi, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic el 19 de juny en un acte de lliurament de guardons que tindrà lloc a Paris. Enguany, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 17 al 25 de novembre.

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus s´engloba en el si d´un projecte europeu, de tres anys de durada, que compta amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea, i té com a principals socis ADEME (Agència del Medi Ambient i del Control de l´Energia de França), líder del projecte, ACR+ (Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible dels Recursos), ARC (Agència de Residus de Catalunya), IBGE (Institut de Gestió Ambiental de la Regió de Brussel·les, Bèlgica) i LIPOR (Servei Intermunicipal de Gestió dels Residus del Gran Porto, Portugal). L´objectiu del projecte és l´organització anual arreu d´Europa de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.





Paraules clau