L´Ajuntament impulsa la realització del primer atles d´ocells nidificants a la ciutat de Barcelona : Servei de Premsa

L´Ajuntament impulsa la realització del primer atles d´ocells nidificants a la ciutat de Barcelona

18/05/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l´Institut Català d´Ornitologia (ICO) i la Universitat de Barcelona (UB), ha engegat la realització d´un atles d´ocells nidificants a la ciutat de Barcelona. Es tracta d´un projecte pilot per establir el cens dels ocells que estableixen niu a la ciutat a través de les observacions realitzades per experts ornitòlegs i voluntaris, sota la coordinació de l´ICO. El projecte permetrà incrementar el coneixement actual dels ocells nidificants, un bon indicador biològic de la qualitat ambiental urbana.

El període d´observació té lloc de l´1 d´abril al 30 de juny. L´ICO i la UB s´encarreguen de recollir les dades aportades pels voluntaris partir d´unes pautes establertes, per a posteriorment analitzar i elaborar el mapa dels ocells nidificants. El projecte inclou tres sistemes de mostratge o recollida de dades, que són independents, en els que els col·laboradors escullen en quin o quins participar:
? mostratge d´un quadrat 1×1 km amb una estimació poblacional de les espècies que s´hi detecten
? mapeig de territori (500 m x 500 m) per a la localització exacta dels ocells sobre el mapa a partir d´un protocol de camp de gran precisió
? observacions d´ocells del període reproductor i localització al mapa de la ciutat

Aquest projecte comparteix sistemàtica i criteris de recerca i anàlisi dels estudis dels atles d´ocells existents a Catalunya. Es tracta d´atles que identifiquen les espècies existents, esdevenint una eina de referència per a l´estudi, la conservació i la divulgació dels ocells nidificants a Catalunya. Aquest nou projecte per a la ciutat de Barcelona, que duen a terme ICO iUB (www.ornitologia.org/ca/quefem/monitoratge/atles/atles_barcelona/index.html) està basat en una metodologia ajustada a la ciutat, on les condicions d´observació i estudi dels ocells varien de les dels espais naturals, ateses les peculiaritats de l´entorn urbà.

Actualment l´Ajuntament de Barcelona disposa d´una Guia d´Ocells de la ciutat al temps que periòdicament analitza la presència d´ocells en uns recorreguts en línia concrets de la ciutat com un dels indicadors de biodiversitat de l´Agenda21 (Indicador núm. 2: Biodiversitat de les aus). La Guia d´Ocells de la ciutat (editada l´any 2005) permet oferir una aproximació a alguns dels ocells més comuns i més interessants de la ciutat de Barcelona. Mitjançant la combinació de text, il·lustracions i gravacions dels cants es facilita la identificació dels ocells. Està consultable a través de l´enllaç: http://ves.cat/a-mt.





Paraules clau