L´Ajuntament participa en el Dia Solar Europeu amb visites a les instal·lacions solars municipals : Servei de Premsa

L´Ajuntament participa en el Dia Solar Europeu amb visites a les instal·lacions solars municipals

18/05/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

En el marc dels European Solar Day, l´Ajuntament de Barcelona, a través de la tinència d´Hàbitat Urbà, ofereix fins al 25 de maig un programa de visites a les instal·lacions solars municipals de la ciutat i activitats al voltant de l´energia solar, per donar a conèixer i promoure l´ús d´aquest tipus d´instal·lacions entre els ciutadans i estimular la consciència pública sobre la importància de les energies renovables i l´autosuficiència energètica en la construcció i gestió dels edificis i elements urbans.

Durant aquests dies es poden visitar les instal·lacions de: la fotovoltaica de la seu del Districte de Gràcia, la fotovoltaica de la seu del Districte d´Horta-Guinardó, la instal·lació solar tèrmica del Camp municipal de futbol Trinitat Vella, la instal·lació solar tèrmica de l´edifici d´habitatges de protecció oficial del carrer Còrsega 363, la pèrgola fotovoltaica del Parc del Fòrum o l´edifici de La Fàbrica del Sol. També s´ha organitzat una xerrada sobre autoproducció energètica i un taller de construcció d´un carregador solar.

50.000 m2 de plaques solars i tèrmiques aprofiten gairebé 2.500 hores de sol anuals

A finals de 2011, s´estima que a diferents edificis municipals hi ha instal·lats uns 50.000 m2 de plaques solars tèrmiques i 14.000 kWp de plaques fotovoltaiques, que suposen un estalvi equivalent al consum d´aigua calenta sanitària (ACS) anual de 1.600 llars i el consum elèctric anual de 5.300 llars tipus, respectivament. En total, són 165 instal·lacions solars tèrmiques municipals i 45 instal·lacions solars fotovoltaiques.

El model de creixement compacte en alçada i el fet que Barcelona té gairebé 2.500 hores de sol a l´ any fa que les plaques solars, ja sigui en cobertes o en façanes, representin una bona solució per aconseguir energia renovable a la ciutat. A més, l´energia solar és una font d´energia renovable respectuosa amb el medi ambient i del seu ús se´n deriva estalvi energètic i reducció d´emissió de gasos resultats de la combustió de combustibles fòssils, principalment CO2.

L´ European Solar Day 2012

L´European Solar Day, que compta amb el suport de la Comissió Europea (Intelligent Energy Europe) es concreta a l´Estat espanyol en el Dia Solar Europeu (11 -25 de maig de 2012), impulsat per l´Asociación de la Indústria Fotovoltaica (ASIT) que reuneix a les principals associacions del sector. L´organització de l´European Solar Day té com a objectiu sensibilitzar la població del funcionament i dels beneficis de les solucions solars energètiques intel·ligents, tant pel què fa a l´energia solar tèrmica com a la fotovoltaica.

L´edició d´enguany se celebra a Bèlgica, Txèquia, Dinamarca, Espanya, França, Hongria, Itàlia, Holanda, Àustria, Noruega, Polònia, Portugal, Sèrbia, Eslovènia, Suïssa, Ucraïna i Gran Bretanya. Més informació: www.solarday.eu

Aposta per les instal·lacions solars fotovoltaiques i tèrmiques

· Com funciona una instal·lació solar fotovoltaica?

Una instal·lació fotovoltaica és una planta generadora d´electricitat que utilitza com a energia primària la llum que rep del sol. Les cel·les de cadascuna de les plaques fotovoltaiques transformen la llum solar en un corrent elèctric -a corrent continu i baixa tensió- gràcies a l´efecte fotovoltaic que es produeix en el semiconductor de silici de què estan formades. Aquesta electricitat es transforma a corrent altern gràcies a l´inversor i s´injecta a la instal·lació interior de l´edifici en les condicions adequades de voltatge i de freqüència, les mateixes a les que es produeix el subministrament de companyia i per tant, apte per al consum.

· Com funciona una instal·lació solar tèrmica?

L´energia solar tèrmica permet produir aigua calenta sanitària, que és l´aplicació més habitual en habitatge, tot i que també es pot utilitzar per a calefacció. També es possible utilitzar l´energia solar tèrmica per a la climatitzar piscines, tant per a escalfar l´aigua de piscines cobertes o bé per allargar la temporada a les piscines descobertes.

Pioners en l´ordenament municipal en matèria d´energia solar

L´Ajuntament de Barcelona va ser pioner en disposar d´una ordenança que regula la instal·lació de centrals solars tèrmiques i fotovoltaiques a Barcelona en edificis de titularitat pública i privada. L´objectiu és el desenvolupament i el desplegament de xarxes de producció d´energies netes així com el foment de l´ús de les energies renovables, que contribueixi a l´estalvi d´energia i la reducció d´emissió de gasos d´efecte hivernacle. L´ordenança contempla que l´energia generada pugui ser utilitzada per al consum intern dels mateixos edificis on es produeix o que pugui alimentar la xarxa elèctrica (en el cas de l´energia fotovoltaica).

La regulació de les instal·lacions solars fotovoltaiques per a producció d´electricitat està vigent des de l´any 2010, mentre que les instal·lacions solars tèrmiques per producció d´aigua calenta sanitària (ACS), estan regulades des de l´any 2000.

Més informació sobre el programa de visites a la nota completa a bcn.cat/media

.





Paraules clau