L´alcalde Trias destaca que la prioritat del mandat és el reforç de les polítiques socials per assegurar el benestar i la qualitat de vida de les persones : Servei de Premsa

L´alcalde Trias destaca que la prioritat del mandat és el reforç de les polítiques socials per assegurar el benestar i la qualitat de vida de les persones

22/05/2012



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L´alcalde Xavier Trias ha pronunciat aquesta tarda la conferència ?1 any de canvi. Balanç i futur?, en un acte organitzat per la Fundació Fòrum Barcelona a l´Auditori de l´IDEC – UPF davant d´unes 250 persones, entre elles membres del govern municipal. Avui, 22 de maig, fa un any de les darreres eleccions municipals en que CiU guanyava per primera vegada les eleccions municipals a la ciutat de Barcelona i, després de 32 anys, es produïa l´alternança política a la capital de Catalunya. Recordant aquell dia, Trias ha fet memòria de l´alegria que va tenir quan la majoria dels barcelonins van atorgar la seva confiança al projecte que encapçalava i la il·lusió per comprovar com, després d´una feina intensa a l´oposició, els esforços havien estat recompensats. També de la responsabilitat i el sentiment d´humilitat, perquè com ha dit ?guanyar les eleccions no era una finalitat en sí mateixa, sinó un mitjà per construir un projecte de futur, per retornar la il·lusió als barcelonins i barcelonines i conscients de que tindríem un govern en minoria i que la situació econòmica i social de la ciutat i del país era molt complicada?.


L´alcalde ha fet balanç d´aquest primer any, un moment crític i de gran dificultat econòmica i social per això, ha explicat, calia ?fixar bé les prioritats i tornar a posar les persones al centre de l´actuació política de l´Ajuntament?. ?És el moment de fer un primer balanç d´aquest canvi i també de parlar de futur, de la transformació que volem fer a Barcelona a curt, però també a mig i llarg termini?.

L´alcalde s´ha mostrat molt preocupat per la situació econòmica actual, ?gairebé d´emergència nacional? i per les xifres d´atur a la ciutat -113.402 aturats- ?una xifra que com alcalde no em puc treure del cap?, ha dit Trias afegint ?que les persones de Barcelona que estan a l´atur trobin una feina s´ha convertit en una de les meves principals preocupacions?.

Per fer front a aquesta situació tan greu, Trias ha apostat per encarar la ciutat cap a un nou model productiu, basat en la inversió en el benestar social, les noves tecnologies, la innovació i la creativitat; i per construir un projecte de ciutat capaç de generar credibilitat i confiança, per avançar en un món cada cop més competitiu, una ciutat amb vocació metropolitana, capital de Catalunya, capital de la Mediterrània i amb ambició global.

?Hem de fer una Barcelona eficient i excel·lent en els seus serveis públics, amb un Ajuntament facilitador, aquesta ha de ser una visió de futur de mirada llarga, a 15 o 20 anys vista, i que, sobretot, sigui una visió compartida. Perquè Barcelona ha de ser responsabilitat de tots, i resultat del treball i de les aportacions de tothom?, ha dit Trias convençut de que ?si algú ens pot treure de la crisi, aquesta és la ciutat de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana?.

L´alcalde ha explicat que, des de que va accedir al càrrec, el seu govern es va fixar dos grans objectius: la lluita contra la crisi econòmica i la creació d´ocupació; i assegurar el benestar i la qualitat de vida de les persones. Trias ha explicat que, malgrat que l´Ajuntament de Barcelona té una situació de solvència financera, ?calia, ajustar-se el cinturó?, posant fi a despeses innecessàries i apostant per aquelles partides que sí que beneficien el benestar de les persones: principalment inversió social, en educació i uns serveis de qualitat. ?Em vaig presentar com l´Alcalde de les Persones, i com a tal em presento avui aquí, un any després, conscient que la nostra prioritat aquest mandat és el reforç de les polítiques socials?, ha afirmat, recordant que s´han incrementat les partides en serveis socials en un 8%.

També ha explicat que s´ha fet un esforç per agilitzar processos i aconseguir poder pagar als proveïdors a 30 dies; i altres mesures, com la simplificació administrativa, la creació de l´Oficina d´Atenció a l´Empresa, la posada en funcionament del 010 Plus, que permetrà millorar els circuits del 80% dels tràmits municipals, l´adaptació al Sistema Europeu de Comptes; pressupostar amb prudència, tancar el 2012 fent dèficit zero. ?Tot això ho fem per tenir credibilitat i generar confiança. Aquesta és la nostra millor targeta de visita al món, qui vingui a invertir es trobarà amb una ciutat solvent?, ha dit.

L´alcalde ha insistit en que des del govern ?estem treballant per garantir el benestar de les persones i la seva qualitat de vida?. Com ha dit l´alcalde, ?vénen temps difícils i s´haurà de prioritzar bé?, ha dit explicant que des de l´Ajuntament s´està fent incidència especial en els temes socials:

– S´han incrementat els serveis de teleassistència, en un 41% (de 6,5 M? a 9,2 M?), arribant a uns 59.000 usuaris, i hem doblat els recursos destinats als Serveis d´Atenció Domiciliària, atenent així a més persones i a més llars.

– S´han incrementat les partides destinades a Emergències Socials, de 2 a 4 M?, i crearem un nou Centre d´Urgències i Emergències Socials de Barcelona.

– S´ha acordat amb més de 472 entitats un Pla d´Inclusió Social, per donar una resposta conjunta a les conseqüències socials de la crisi econòmica.

– El 63% dels habitatges acabats l´any 2011 són protegits. És a dir, hi ha 1.154 habitatges nous protegits. I tenim en construcció un miler més.

– Posada en marxa de mesures per acollir famílies desnonades sense recursos i amb situacions d´exclusió social en un nou Centre d´Allotjament Familiar.

– Conveni amb el Col·legi de Procuradors per tal que ens informin de futurs desnonaments, i poder actuar de manera més eficient ajudant a les persones que pateixen aquesta situació

– Esforç econòmic molt important per tal que les beques menjador arribin a tothom que les demana. S´ha pogut atendre així a les 4.700 famílies que estaven en llista d´espera i també les més e 1.500 noves demandes que s´havien presentat enguany. En total, hem atès més de 19.000 peticions de beques menjador.

– Millores en la gestió del model d´èxit de les Escoles Bressol Municipals. Des de l´Ajuntament incrementem els recursos en escoles bressol, passant de 24 M? el curs 2011/2012 a 30 M? el curs vinent. El model d´escoles bressol existent a la ciutat de Barcelona és un model d´èxit. I com a tal el seguirem potenciant.

– Per al curs 2012-2013 oferirem prop de 900 noves places i entraran en funcionament tres noves escoles, de manera que farem possible que 1.120 infants més de Barcelona puguin gaudir d´aquest model el proper curs. Entre tots hem de seguir treballant perquè les nostres escoles bressol siguin tot un referent d´educació de qualitat.

Com ha exposat Trias el benestar i la qualitat de vida de les persones també es construeix al voltant de la seguretat, la neteja, la il·luminació, el transport públic i tots els serveis que presta l´Ajuntament. ?Volem fer que Barcelona funcioni, que Barcelona sigui una ciutat excel·lent en tots els serveis que ofereix?. Trias ha explicat que en aquest inici de mandat la seguretat ha estat una prioritat, i que també s´ha insistit molt en la millora de la neteja dels carrers i places, en la millora de la il·luminació. Referent al transport públic, l´alcalde ha explicat que s´està treballant per aconseguir un finançament adequat per part de les administracions implicades.

Trias ha destacat també l´aposta important que s´està fent per la col·laboració públic-privada, ?una nova manera de treballar amb el teixit cívic de la nostra ciutat?. Un altre element clau de Barcelona, ha explicat és la cultura. ?Barcelona és sinònim de cultura, la cultura no només és un element de lleure, que també, sinó que és sobretot un sector generador d´oportunitats econòmiques?.

A parer de l´alcalde, amb la situació econòmica actual, ?els desafiaments que tenim al davant són enormes, i això ens ha d´esperonar a treballar amb més força i determinació?. ?Barcelona?, ha afirmat, ?té potencial i capacitat per esdevenir la punta de llança de la recuperació econòmica del nostre país?, i per això cal establir les bases d´un nou model productiu diversificat, més sostenible, basat en la indústria, el comerç, el turisme, els serveis i les noves tecnologies. ?Aquesta és la visió de futur per a Barcelona que voldria tots tinguéssim al cap. Una visió que hem d´anar dibuixant a mig i llarg termini i sobre la qual ja estem treballant?.

Barcelona, ha explicat Trias, té una economia diversificada, que combina l´excel·lència en àmbits tradicionals amb l´empenta de sectors estratègics de futur que cal potenciar, com el de les noves tecnologies, l´agroalimentari, la biomedicina, el disseny, l´educació superior, les indústries culturals, els media, etc. Una altra pota d´aquest nou model productiu que s´està impulsan:, ha afegit, és el de la logística i el funcionament coordinat i en xarxa de les grans infraestructures metropolitanes.

?Tenim un conjunt d´actius a l´Àrea Metropolitana que, si funcionessin a ple rendiment i de manera coordinada, serien únics a Europa pel seu potencial?, ha afirmat l´alcalde. Com ha explicat Barcelona té ?l´oportunitat única? d´esdevenir la porta d´entrada a Europa i a la Mediterrània per a les mercaderies asiàtiques a través del Port, per això ha reivindicat, una vegada més, les inversions en infraestructures pendents, els accessos definitius viaris i ferroviaris al Port. ?Aquestes són unes infraestructures molt importants per tenir un dibuix complet d´aquest nou model productiu de futur en el que estem treballant per a la ciutat de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana?, ha dit.

En el nou dibuix de la ciutat, ha explicat Trias, el Port hi juga un paper determinant. ?No podem deixar de somiar i planificar el futur de Barcelona. Hem de ser capaços d´incorporar una part del Port a la ciutat?, ha dit l´alcalde explicant que cal planificar espais de gran potencial, nous barris productius on es pugui treballar i viure alhora, connectats amb les grans infraestructures logístiques metropolitanes i de comunicació global. ?Aquest és el principi?, ha dit, ?que s´està aplicant en projectes existents? com la plaça de les Glòries, on s´estan proposant noves idees i treballant-les amb els veïns, cercant en tot moment el consens amb tots els grups polítics. Com també s´està fent en el disseny del nou Parc i Estació de La Sagrera.

L´alcalde ha afirmat que, si bé és cert que estem en moments de gran dificultat econòmica, ?no podem defugir la realitat, ni tampoc les nostres responsabilitats? i ha apostat per, conjuntament amb els desafiaments presents, ?mirar endavant i fer apostes de futur a mig i llarg termini?. ?Hem de ser capaços de prioritzar, saber gastar bé els pocs recursos públics que tenim. Som la capital del país i tenim l´obligació de fer-ho bé, de posar-nos al davant, jo el primer, empènyer i tirar del carro, encara que moltes vegades pugui significar assumir despeses que no ens pertoquen?. ?Si som capaços de treballar plegats, amb responsabilitat i sentit comú, ens en sortirem, no en tingueu cap dubte. Barcelona ho farà amb l´esforç i el compromís de tots. No només superarem aquesta situació, sinó que en sortirem més forts, més grans i millor situats en l´escenari internacional?, ha finalitzat l´alcalde Xavier Trias.

Podeu llegir la conferència en el següent enllaç:
http://w3.bcn.cat/fitxers/premsa/20120522discursactebalancforumbcn.829.pdf





Paraules clau