L´Ajuntament prioritza la seguretat i l´atenció social de les persones que viuen en els assentaments : Servei de Premsa

L´Ajuntament prioritza la seguretat i l´atenció social de les persones que viuen en els assentaments

31/05/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquest matí, l´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s´ha reunit amb les entitats del tercer sector i associacions de veïns per posar en comú les accions que s´han de portar a terme en els assentaments de població itinerant.

A la reunió han assistit la tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos; el Comissionat d´Immigració, Miquel Esteve; el gerent de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Àngel Miret; i el responsable del Pla Integral d´Assentaments, Joaquim Torra. Pel que fa a les entitats i associacions de veïns, han assistit representants de Creu Roja, Caritas Diocesana; Associació Esplai la Flor de Maig; Associació Catalana de Residents Senegalesos; Coordinadora d´Entitats Senegaleses de Catalunya; Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat; Fundació Mambré; Associació Projecte Apropem-nos; AAVV Poble Nou; i AVV Barri Besòs.

Durant la reunió, l´Ajuntament de Barcelona ha exposat les línies principals que s´estan seguint per l´elaboració del Pla Integral d´Assentaments a través d´una comissió de treball, per a coordinar la tasca de totes les àrees municipals per abordar de forma integral el fenomen dels assentaments de persones itinerants a la ciutat. La comissió té com a missió aportar solucions i impulsar les mesures i accions necessàries per tractar-lo des de les vessants de seguretat, atenció social, solucions urbanístiques, habitatge, inserció laboral i escolarització de menors d´aquesta població itinerant, instal·lada en aquests solars des de fa anys.

La primera prioritat per l´Ajuntament és la d´evitar riscos que suposin un perill per les persones que viuen en aquests assentaments, per aquest motiu es crearà un protocol preventiu que permeti avaluar el possible risc d´incendi, de ruïna o d´aquelles condicions d´insalubritat que es puguin donar en els solars i que puguin afectar les persones que hi viuen. En aquest sentit es demanarà la corresponsabilitat dels propietaris dels solars i naus per tal que s´impliquin en aquest pla d´actuació.

L´Ajuntament també ha exposat a les entitats la intensificació de l´atenció social, i s´han exposat alguns dels nous projectes que se sumaran a la tasca social diària que s´efectua a través del Servei d´Atenció Social a la Població Itinerant (SASPI), el Servei d´Inserció Social (SIS), i el Servei de Gestió de Conflictes, i de l´acompanyament social que es fa en qualsevol actuació que fa l´Ajuntament en alguns dels assentaments, de forma directa o subsidiària a petició de la propietat.

Entre els nous projectes, destaquen el trasllat del Centre d´Urgències i Emergències Socials cap a un nou edifici més gran, que permetrà l´allotjament de persones i oferir una atenció més integral, així com la creació del Centre d´Allotjament Familiar, que permetrà acollir a famílies amb menors i proporcionar-los un espai més adequat. En la mateixa línia de polítiques d´habitatge, es mantenen les converses amb diferents entitats bancàries per ampliar-ne el parc municipal.





Paraules clau