Posicionament de l´Ajuntament de Barcelona sobre la sentència del TSJC en relació al reglament d´ús de la llengua catalana : Servei de Premsa

Posicionament de l´Ajuntament de Barcelona sobre la sentència del TSJC en relació al reglament d´ús de la llengua catalana

31/05/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha rebut aquest migdia la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en relació al Reglament d´ús de la llengua catalana, aprovat definitivament pel Plenari del Consell Municipal el 5 de febrer de 2010. El reglament va ser recorregut pel Partit Popular de Catalunya, que va demanar la nul·litat d´un total de 25 disposicions ?i els altres que la Sala consideri procedents?. El grup municipal del PP havia impugnat més de la meitat dels preceptes del Reglament d´ús de la llengua catalana. Finalment, la secció cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC ha declarat la nul·litat de 7 disposicions, algunes de les quals només de forma parcial.

La sentència anul·la els mots ?preferent? i ?de manera preferent? de l´article 2. La resolució manté la globalitat de l´article i avala, per tant, que el català és la llengua oficial i d´ús normal de l´Ajuntament de Barcelona i ha de ser emprat en les seves tasques i relacions?. El primer tinent d´alcalde, Joaquim Forn, ha lamentat que ?encara avui sigui necessari lluitar pel ple reconeixement i ús quotidià de la llengua catalana? i ha manifestat que la nul·litat del terme ?preferent? és conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l´Estatut de Catalunya.

Joaquim Forn ha criticat la voluntat ?de buscar un problema on no n´hi ha? i ha deixat clar que la llengua vehicular de l´Ajuntament de Barcelona seguirà essent en català. En aquest sentit, per exemple, la sentència manté l´article 3 del Reglament, on s´explicita que les actuacions internes de l´Ajuntament s´han de fer en català, així com també les actes de les sessions i la redacció de la documentació per part de les dependències administratives. També, per exemple, els impresos, els rètols indicatius d´oficines i despatxos, els segells i altres elements anàlegs han de ser escrits en català. En els procediments administratius tramitats per l´Ajuntament s´ha d´emprar el català, sense perjudici del dret dels ciutadans a presentar documents i rebre notificacions en castellà.

Per Joaquim Forn, ?és una evidència que el Reglament garanteix els drets de tots els ciutadans i ciutadanes? i ha demanat que no s´utilitzi la llengua con un element de confrontació política. ?És trist que encara avui alguns percebin la llengua com a problema, quan realment és l´essència del país i una riquesa col·lectiva?, ha manifestat. El primer tinent d´alcalde ha assegurat que la sentència ?no alterarà cap element quotidià en la relació entre l´Ajuntament de Barcelona i els ciutadans i ciutadanes?.

L´Ajuntament de Barcelona ha encarregat als serveis jurídics que analitzi detalladament la sentència i estudiarà la possibilitat de presentar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.





Paraules clau