L´alcalde Trias obre l´Any Sales, Calders i Tísner destacant el seu compromís compartit en la defensa i l´edificació de la nostra cultura, literatura i llengua : Servei de Premsa

L´alcalde Trias obre l´Any Sales, Calders i Tísner destacant el seu compromís compartit en la defensa i l´edificació de la nostra cultura, literatura i llengua

06/06/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´alcalde de Barcelona ha presidit aquesta tarda a la Saló de Cent la Inauguració de l´Any Sales, Calders i Tísner, on ha destacat el seu compromís compartit en la defensa i l´edificació de la nostra cultura contemporània, la nostra literatura i la nostra llengua. A la sessió de la Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, del passat 20 de setembre, es va acordar decretar l´any 2012 com l´Any Sales, Calders i Tísner, atès que és l´any del centenari del naixement de tres grans escriptors barcelonins: Joan Sales, Avel·lí Artís Gener i Pere Calders. A l´acte també hi eren presents el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; el tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; regidors i regidores; Laura Borràs, comissària de la commemoració; i familiars de Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís Gener Tísner.

Trias ha explicat que Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís Gener, Tísner, van contribuir, cadascun des del seu àmbit, a fer de Barcelona la ciutat de la cultura, la creativitat, el coneixement i la innovació que és avui en dia i ha afirmat que ?aquest és un merescut homenatge i una magnífica ocasió per seguir recuperant la memòria històrica del nostre país, tornar a llegir aquests tres autors, i aprendre del seu exemple de lluita i perseverança?.

Xavier Trias ha explicat que és important que aprofitem l´Any Sales, Calders i Tísner ?per promoure la lectura a les escoles, com a font de cultura i de coneixement? i que aquesta celebració és una ocasió perfecte perquè els més joves coneguin l´obra d´aquests tres autors i la seva experiència vital: la guerra, la derrota, l´exili i el seu retorn a Catalunya. Com ha dit Trias, tots tres autors comparteixen una existència convulsa i compromesa en la defensa i l´edificació de la nostra cultura contemporània, la nostra literatura i la nostra llengua.

Trias ha destacat també el caràcter polifacètic de tots tres, que va fer que actuessin des de molts àmbits, no només com a escriptors: Joan Sales com a editor i adaptador de molts clàssics, Calders en el món de les belles arts i del periodisme, i Tísner com a pintor, caricaturista, ninotaire o traductor, entre d´altres.

L´alcalde ha demanat que en moments difícils com els que estem vivint, ?ens fixem i ens inspirem en figures com Sales, Calders i Tísner, perquè el seu és un missatge d´esperança. Tots són un exemple de superació, de perseverança, d´estima pel nostre país i per la nostra ciutat?. Trias ha explicat que, després d´haver lluitat en una guerra que va causar tant dolor i que va suposar una desfeta tan gran per a Catalunya, ?tots tres van ser capaços de tirar endavant i de seguir defensant els valors pels quals havien anat al front, per la democràcia i per la llibertat?. ?Barcelona és ciutat d´escriptors i capital editorial gràcies també, en bona part, a Sales, Calders i Tísner?, ha conclòs Trias, animant tothom a endinsar-se en la vida i obra d´aquests autors.





Paraules clau