Barcelona exporta el seu model d´integració de la immigració a l´àmbit internacional : Servei de Premsa

Barcelona exporta el seu model d´integració de la immigració a l´àmbit internacional

08/06/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Xarxa Barcelona Antirumors, el Consell Municipal d´Immigració o el Programa Noves Famílies d´acompanyament a la reagrupació familiar, entre d´altres, han estat de les iniciatives de l´Ajuntament de Barcelona que han generat més interès entre diversos organismes internacionals, com el Consell i la Comissió Europeus, la Universitat d´Oxford-Compas, o la Organització Internacional de les Migracions.

En els últims mesos, diverses delegacions d´arreu del món ?suïsses, gregues, angleses,…– han visitat Barcelona per conèixer de prop les experiències i iniciatives que es duen a terme des de l´àrea d´Immigració i Interculturalitat de l´Ajuntament de Barcelona per a exportar-les a les seves ciutats, com per exemple el funcionament del Consell Municipal d´Immigració, la seva composició i les seves accions.

L´estratègia Antirumors, impulsada per l´Ajuntament i amb la que col·laboren entitats i associacions de tota Barcelona amb l´objectiu de desmuntar mites i rumors que afecten les persones immigrades, és una de les iniciatives que més ressò ha aconseguit. Va néixer a Barcelona i des del mes de febrer passat, el consistori, la Generalitat i la Diputació de Barcelona han signat un conveni per donar-li més difusió entre la ciutadania i perquè d´altres ciutats del país puguin desenvolupar iniciatives similars.

L´experiència també ha tingut el seu impacte en l´àmbit internacional. Així, ha estat destacada com a bona pràctica pel projecte AMICALL (Attitudes to Migrants, Communication and Local Leadership), dirigit per la Universitat d´Oxford-Compas. En el marc d´aquest programa, Barcelona va ser convidada a presentar la iniciativa a Berlín el febrer de 2012, davant de representants de diferents municipis alemanys i Länders.

El projecte també ha estat elogiat per la Organització Internacional de les Migracions que impulsa la iniciativa ELCI (Cooperació Local Europea per a la Integració), i ha participat en un seminari mundial organitzat per una fundació canadenca (Maytree), que va comptar amb més de 180 inscrits de més de 20 països diferents.

D´altra banda, el Consell d´Europa, a través del seu programa Intercultural Cities, ha assenyalat Barcelona com una de les ciutats europees amb un índex d´interculturalitat més alt, destacant, especialment, la tasca del Pla d´Interculturalitat impulsat per l´Ajuntament de Barcelona. Aquest reconeixement ha fet que el propi Consell d´Europa hagi proposat un projecte d´abast europeu per expandir també per diverses ciutats europees l´estratègia Antirumors, que liderarà Barcelona.

La Comissió Europea també ha convidat els responsables de l´àrea d´Immigració de l´Ajuntament de Barcelona al Fòrum d´Integració Europea per a exposar, a Brusel·les, la postura de Barcelona respecte els beneficis del reagrupament familiar en l´àmbit local, que es desenvolupa a través del programa Noves Famílies, que ajuda els membres reagrupats a integrar-se a la ciutat.

Al capdavant de la política immigratòria europea

Barcelona lidera, per segon mandat consecutiu, el grup d´immigració d´Eurocities, un organisme format per 19 ciutats europees, que té per objectiu l´aprenentatge i el debat sobre les estratègies de polítiques d´immigració i integració en àmbit local.

El grup actua en defensa de les ciutats en l´àmbit europeu davant de la Comissió Europea i dels estats, sota la premissa que la integració es produeix a nivell local, bàsicament a les ciutats, que també són sovint l´escenari on es produeix el conflicte. Per aquesta raó, en aquests moments, el grup de treball està lluitant per aconseguir finançament per a les ciutats europees a l´àmbit europeu.

L´auditoria interna que es du a terme dins d´Eurocities per a l´avaluació de les polítiques de diversitat de les ciutats que hi participen ha destacat, com a bones pràctiques, tres iniciatives barcelonines: el Programa Noves Famílies de reagrupament familiar, l´estratègia Antirumors, i el programa de gestió de conflictes de medi obert.

D´altra banda, Barcelona participarà, el proper mes de juliol, a la VII Tribuna Espanya-Corea, en què està previst que el comissionat d´Immigració, Miquel Esteve, sigui ponent de la taula ?Compartint Experiències, en què es farà un repàs de tota la política municipal en l´àmbit de la integració de les persones nouvingdes. La trobada està organitzada per Casa Àsia i la Korea Fonudation i la Hankuk University; i compta amb la col·laboració dels Ministeris d´Afers Exteriors i de Cooperació i de les ambaixades d´Espanya i Corea.





Paraules clau