Unes 3.600 persones van seguir el programa d´acompanyament al reagrupament familiar al 2011 a Barcelona : Servei de Premsa

Unes 3.600 persones van seguir el programa d´acompanyament al reagrupament familiar al 2011 a Barcelona

15/06/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Més de 3.600 persones van participar, a l´any 2011, al programa Noves Famílies: Acompanyament a la Reagrupació Familiar que ofereix l´àrea d´Immigració de l´Ajuntament de Barcelona. El programa té l´objectiu de promoure la integració dels nouvinguts, i col·laborar perquè les famílies que reben els familiars, la majoria fills i filles menors d´edat, puguin reconstituir fàcilment els seus vincles en el seu nou àmbit de convivència.

El programa treballa amb tots els membres de la família, potenciant l´arrelament a Barcelona de la persona reagrupada, a qui se li facilita eines per al coneixement de la ciutat, de la seva cultura i del seu teixit social, contribuint així la seva integració plena a la ciutat.

El Programa Noves Famílies a Barcelona: Acompanyament a la Reagrupació Familiar no només orienta i acompanya les persones que han sol·licitat el reagrupament familiar sinó que, al mateix temps, ofereix al nouvingut un espai de trobada perquè conegui amb més detall tots els recursos que té al seu abast, combiblioteques, centres cívics, transport públic, esplais, etc…

El programa s´activa quan la persona que vol exercir el seu dret de reagrupament familiar sol·licita l´informe d´habitatge, un procediment que es realitza a dependències municipals, i on es comprova, mitjançant inspecció, que l´habitatge del reagrupant reuneix les mínimes condicions d´habitabilitat.

En aquest procés de sol·licitud també es comprova que aquell domicili no tingui un sobreempadronament i que existeixi un títol de lloguer legal, registrat o un contracte de propietat a nom del sol·licitant. A més, per aconseguir la reagrupació, els sol·licitants hauran de demostrar tenir uns ingressos mínims, i no disposar d´antecedents penals.

Únicament es poden reagrupar fills o filles fins als 18 anys, marit o muller o excepcionalment, els ascendents. De fet, la immensa majoria de les sol·licituds de reagrupament són per a acollir fills i filles menors d´edat.

Un cop s´ha fet aquest tràmit, la direcció d´Immigració ofereix al sol·licitant la possibilitat d´acollir-se al programa d´acompanyament del procés de reagrupament abans de rebre el familiar o familiars, durant el procés de reagrupació i en els mesos posteriors de l´arribada dels familiars.

Segons el comissionat d´Immigració de l´Ajuntament de Barcelona, Miquel Esteve, ?el moment d´arribada de la persona reagrupada és un punt d´inflexió no només per la persona que arriba al país sinó també per al familiar que el rep. Quan una persona que ha vingut a treballar a Barcelona reagrupa un fill, deixa de pensar en el país d´origen i comença a pensar en el seu futur com a ciutadà de Barcelona, i es comença a preguntar sobre la seva escolarització, sobre què li podrà oferir la ciutat, etc…?, ha afegit.

Amb aquest programa, segons Esteve, ?estem reconstituint la família, un nucli essencial per al desenvolupament de la mateixa persona així com per al conjunt de la societat?. ?Per això, cal acompanyar a cada membre de la família a fer un procés exitós. És en aquest moment que cal potenciar la integració perquè la convivència sigui fructífera?, ha afegit Esteve.

Descens de sol·licituds i canvis en el programa

A l´any 2011, Barcelona va registrar un total de 3.452 sol·licituds de reagrupament, una dada menor a la de 2010, en què es van sol·licitar 4.198 reagrupaments de familiars. Aquest descens, molt semblant al que registra la resta de Catalunya, és similar al que es registra fa cinc anys a la ciutat de Barcelona. Així, si al 2007 s´arribava a la cota de 6.943 sol·licituds, la xifra ha anat davallant quasi fins a la meitat.

?Aquesta tendència a la davallada?, ha explicat Esteve ?ens permetrà redefinir el programa d´acollida incrementant l´atenció i el seguiment social de les famílies i joves que s´incorporen a la ciutat, per facilitar-los la integració plena a la nostra ciutat, que és fonamental per a la convivència i cohesió social de Barcelona?.

Aquests canvis passen per incrementar els espais inicials d´informació, que estan situats a tots els districtes ?en centres cívics–; ampliar els tallers de pares i mares; posar en marxa el ?Taller d´homes´ (pares o marits reagrupants); i potenciar els espais de dones reagrupades. També s´han realitzat uns itineraris d´atenció específics per a la població d´origen xinès i paquistanès.

A més, s´ha refermat el suport per a millorar l´accés dels nois i noies reagrupats a l´àmbit educatiu, mitjançant un equip de psicopedagogs, que faran un seguiment personalitzat als joves que ho precisin per accedir al sistema educatiu català en condicions òptimes i la seva socialització mitjançant totes les activitats adreçades als nens, nenes i joves en el seu barri.

També s´ha consolidat el Punt de Trobada, un espai per a joves que han arribat per reagrupació familiar, i que ara s´ha convertit en una activitat estable que funciona durant tot l´any. En aquest espai, que es fa a diferents centres cívics de la ciutat, hi participen nois i noies d´entre 14 i 18 anys, i se´ls ajuda a conèixer la ciutat, se´ls dota d´informació sobre recursos d´oci juvenil, reben classes de català, etc…

Perfil dels reagrupaments

Segons dades del 2011, la majoria de sol·licitants de reagrupament (57%) són dones. El major nombre de persones que inicien tràmits de reagrupació són de nacionalitat paquistanesa, seguida de la boliviana. Però si se sumen les persones de països de Sud-Amèrica, signifiquen més del 30% (concretament 34,47%) de les persones que reagrupen.

En relació amb el parentiu entre reagrupant i reagrupat, la majoria sol·licita el reagrupament només amb descendents, concretament un 39,26 %, seguit dels que volen reagrupar els cònjuges, que significa un 30,89 %. En tercer lloc, hi ha els sol·licitants que volen reagrupar cònjuge i descendents, un 24;25 % i els que volen reagrupar ascendents, 5,25 %. El nombre mig de persones que es volen reagrupar per sol·licitud és de 1,6.

NOTA: Més dades a www.bcn.cat/media





Paraules clau