L´Ajuntament de Barcelona impulsa la pràctica de l´esport entre joves i adolescents per afavorir la inclusió social : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona impulsa la pràctica de l´esport entre joves i adolescents per afavorir la inclusió social

19/06/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports posarà en marxa una iniciativa per a promocionar la pràctica de l´esport entre joves i adolescents de diferents barris de la ciutat per a fomentar la inclusió social. El projecte ?Convivim Esportivament´ busca potenciar l´esport com a instrument d´acció social que incideixi positivament en la creació d´elements positius i aglutinadors de barri i de ciutat a través de l´activitat esportiva.

Alhora, es busca prevenir situacions de conflicte veïnal mitjançant la pràctica esportiva com a element aglutinador, i fomentador de relacions entre veïns i veïnes, sigui quina sigui la seva condició socioeconòmica o el seu origen.

La iniciativa vol posar a l´abast d´aquests joves i adolescents la possibilitat de practicar esports com el bàsquet, el futbol, l´atletisme, el patinatge, els escacs, el bàdminton, etc…a través de les escoles o d´entitats esportives de barri que acullin aquest alumnat promovent la creació d´una xarxa interactiva de cooperació entre el món educatiu i l´associatiu-esportiu que beneficiï ambdós col·lectius.

La mesura també busca fomentar la pràctica esportiva entre infants i adolescents en edat escolar en alguns d´aquells barris i centres educatius on no existeix cap tipus d´activitat esportiva fora de l´horari escolar. Aquest fet suposa una important mancança per a aquests centres, per a la vida dels barris i, en especial, per als nens i nenes que no practiquen esport, i no es poden beneficiar dels seus efectes inclusius.

L´objectiu de la mesura és arribar a beneficiar a un total de 1.200 nois i noies cada any, i la implantació s´iniciarà durant el curs 2012-2013 a diferents barris de la ciutat. Les activitats esportives es duran a terme als matins i les tardes o durant els caps de setmana. La iniciativa compta amb un pressupost de 155.500 euros per al curs 2012, i de 318.000 euros per a cadascun dels cursos següents, fins a 2015. Aquesta dotació inclou una aportació de 40.000 euros de l´àrea d´Immigració de l´Ajuntament de Barcelona.

La mesura es divideix en dos eixos: infants, joves i esports; i el pla d´adolescents.

En el primer eix, la intervenció es durà a terme en centres educatius escolars, en els que no existeixi oferta esportiva o no tingui molta participació. Les activitats es faran en espais escolars i instal·lacions esportives, privades i municipals fora de l´horari escolar. En aquest cas, es proposarà la realització d´esports d´equip (bàsquet, voleibol, handbol, futbol, hoquei,…), esports individuals (atletisme, escacs, patinatge, bàdminton,…), activitats gimnàstiques amb suport musical (hip-hop, funky, …) i activitats d´iniciació esportiva o de descobriment de la motricitat.

En el pla dels adolescents, el programa es dirigeix al jovent exposat a dinàmiques de risc social i discriminació per raons culturals, d´origen, de gènere, de la situació socioeconòmica, etc… Es potenciarà la utilització dels espais esportius urbans i instal·lacions municipals i es treballarà conjuntament amb els educadors de barri. Les activitats que es duran a terme, en horari de matins, seran activitats físiques, esportives i expressives alternatives que fugin de la fórmula d´esport o activitat tradicional: skateboarding, bicicleta, escalada, ping-pong, teatre, dansa esportiva, balls moderns i altres expressions artístiques.

La mesura està impulsada per l´Institut Barcelona Esports, la Direcció de Serveis d´Immigració i l´Agència de Salut Pública, i la diagnosi de la implantació es fa conjuntament amb la Fundació de l´Esport Escolar de Barcelona i el Consell de l´Esport Escolar de Barcelona. També hi participaran els educadors de barri dels Serveis Socials de l´Ajuntament de Barcelona, i els districtes.

?Les entitats esportives existents arreu de la ciutat són un dels principals actius amb que compta actualment Barcelona per promoure la cohesió social així com l´activitat física i l´esport?, ha assegurat la tinent d´alcalde Maite Fandos. ?Per això buscarem reforçar la connexió d´aquestes entitats amb els centres educatius, creant xarxes de relació que afavoreixin la continuïtat de la pràctica esportiva quan els infants creixin i finalitzin l´escolarització?, ha afegit.

?Volem incidir i donar alternatives a l´ús del temps lliure de la població adolescent i juvenil que no ocupa el seu temps en cap activitat reglada, ni formativa ni laboral, oferint-los instal·lacions públiques esportives o escolars i vehicular-los a activitats que fomentin la generació de valors?, ha conclòs Fandos.

La mesura parteix de la idea que l´esport i la pràctica esportiva tenen un paper molt important en la construcció d´una ciutat cohesionada: introdueix moltes persones en organitzacions i associacions que tenen una incidència significativa en la vida social dels barris i constitueixen un àmbit per a l´exercici de la ciutadania.

La iniciativa vol implicar, també, els pares i mares en la pràctica esportiva dels seus fills i filles com a mitjà per enfortir la relació amb ells i, alhora, promoure els valors esportius ?esforç col·lectiu, identificació, etc…?com a eina de referència dins del marc relacional del barri. D´aquesta manera, s´ajuda a prevenir situacions de conflicte veïnal mitjançant la pràctica esportiva, i fomentar la relació entre veïns i veïnes.

Una de les vessants que també es vol destacar a la mesura és el compromís de potenciar la participació de les nenes i noies a les activitats que es proposen, atesa la diferència en els índex de pràctica segons el gènere.

Una formació per al futur

L´Ajuntament de Barcelona preveu potenciar la formació dels nois i noies que ho vulguin perquè esdevinguin monitors esportius d´aquestes mateixes activitats i, fins i tot, ajudar-los a assumir tasques organitzatives o directives que els permetin crear noves entitats esportives si al seu barri no existeix una associació que pugui donar continuïtat a l´activitat iniciada amb el projecte.

Així, els nois i noies que desitgin desenvolupar tasques de responsabilitat tècnica realitzaran, com a mínim, un curs de Dinamitzador Esportiu de Base (DEB) i un Curs d´Iniciació a Tècnic d´Esport (CIATE).





Paraules clau