Cop policial a la venda il·legal de llaunes i begudes als carrers de Barcelona : Servei de Premsa

Cop policial a la venda il·legal de llaunes i begudes als carrers de Barcelona

22/06/2012



Temps estimat de lectura: 7 minuts

El Govern Municipal s´ha fixat com a un dels objectius prioritaris la lluita contra la venda ambulant a la ciutat, i en aquest sentit, des del mes de juliol del 2011 ha iniciat una actuació decidida per combatre aquest fenomen batejada amb el nom d´Operació Mestral.

La tasca de la Guàrdia Urbana es realitza des de diferents àmbits: per una banda amb el treball constant de totes les Unitats Territorials del cos de policia barceloní; i per l´altra, amb l´actuació d´un grup específic de 40 agents que treballen per combatre aquesta pràctica il·legal a la ciutat

L´actuació de la Guàrdia Urbana se centra en tres nivells diferents:

– L´actuació sobre els grans centres de distribució i fabricació de productes falsificats.
– L´actuació sobre els locals que distribueixen material als venedors ambulants.
– L´actuació enfocada vers els venedors, els col·laboradors i els clients als carrers de la ciutat.

Durant tot l´any 2011 es van posar 66.087 denúncies per conceptes relacionats amb la venda ambulant, el que va suposar un increment del 8,41% respecte del mateix període de l´any 2010. Per altra banda, les trucades ciutadanes al 092 per aquest concepte es van reduir un -8,34%. En total durant l´any passat es van decomissar 300.531 llaunes de begudes, un 4,49% més que l´any anterior. Per altra banda, durant el primer quadrimestre del 2012 ja s´han posat 16.091 denúncies i s´han decomissat 57.345 llaunes.

El Govern Municipal s´ha fixat com a prioritat centrar la seva actuació contra els centres i els locals des d´on es distribueix el material que després es destina a la venda ambulant. D´aquesta manera els agents potenciaran les intervencions per detectar, localitzar i intervenir aquest tipus d´establiments que contribueixen a la proliferació d´aquesta pràctica il·legal i en analitzar d´on procedeix el material falsificat.

Investigació a gran escala

En relació a aquesta ofensiva contra la venda ambulant i especialment amb el fenomen dels ?llauners?, ja l´any passat l´Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Guàrdia Urbana va iniciar una investigació a gran escala amb col·laboració amb un dels principals productors de cervesa, per tal de localitzar quins són els circuits de subministrament, venda, emmagatzematge i comercialització de les llaunes de cervesa que, majoritàriament, ciutadans d´origen paquistanès acaben venent al detall a les zones d´oci nocturn. Aquesta investigació ha permès tenir un coneixement molt més exhaustiu de quins són els mètodes que les diferents xarxes utilitzen per col·locar les llaunes a l´espai públic, mitjançant l´explotació en molts casos d´aquestes persones d´origen estranger.

Arrel del coneixement i informació obtinguts, la Guàrdia Urbana portava ja setmanes planificant un primer dispositiu global que s´ha traduït amb les actuacions que s´han dut a terme aquesta setmana.

Els dies 19, 20 i 21 de juny, la Guàrdia Urbana ha realitzat una operació específica sobre diferents locals de la ciutat que col·laboren amb la venda ambulant de llaunes i begudes als carrers de Barcelona i altres infraccions relacionades amb aquest àmbit.

Les actuacions s´han concentrat sobre 13 locals del Districte de Ciutat Vella, Sant Martí i de Sants-Montjuic. Els agents del cos de policia barceloní han sel·leccionat els establiments atenent els següents criteris:

– Afectació a la salut pública per raó de les condicions d´emmagatzematge de les begudes.
– Antecedents d´infracció per col·laboració amb la venda ambulant.
– Constatació d´una activitat diferent a la que permet la llicència
– Ubicació idònia pel subministrament potencial a venedors ambulants.

En tots els casos, la Guàrdia Urbana ha realitzat un treball previ, mitjançant el qual els agents han dut a terme un seguiment dels diferents venedors ambulants que actuaven a l´entorn d´aquests establiments. Aquesta tasca ha permès constatar que aquests venedors entraven en aquests locals i s´enduien el material sense pagar i sense fer cap tipus de negociació amb els propietaris dels magatzems i supermercats intervinguts.

Actuacions sobre els locals

Els agents han intervingut sobre la següent relació d´establiments:

19/06/12

– C/ Escudellers número 31: Local situat en un dels eixos d´oci nocturn que el Districte de Ciutat Vella ha definit com a prioritaris per actuar en el marc del Pla Contra el Soroll. Aquesta actuació contra la venda ambulant pot contribuir a evitar que l´activitat al carrer continuï més enllà de la finalització de les activitats dels locals d´oci de la zona. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de set mil cinc-centes vuitanta una begudes (7.581).

– C/ Escudellers número 31, bis: Aquest local presenta una problemàtica similar a l´anterior. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de dues mil dues begudes (2.002).

– C/ Nou de la Rambla, número 52: L´establiment es troba en un dels eixos d´oci nocturn prioritaris dins del Pla contra el Soroll del Districte de Ciutat Vella. Aquest local facilita la venda ambulant a l´àmbit de Nou de la Rambla amb l´Av. del Paral·lel, i a la zona de la Sala Apolo, que és una de les zones amb impacte acústic més rellevants de tot el Districte de Ciutat Vella. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de mil vuit-centes trenta vuit begudes (1.838).

20/06/12

– C/ Olivera, número 6: Aquesta actuació és una de les més rellevants que s´han dut a terme aquest any a la ciutat. Es tracta d´un magatzem sense llicència que subministrava llaunes a venedors ambulants. Cobria les necessitats dels venedors de tot el barri del Poble Sec i del barri del Raval. Treballava en horaris diferents i sense cap pauta de distribució. Aquesta actuacions, juntament amb la de Nou de la Rambla, s´espera que afavoreixi una millora a l´entorn de les activitats d´oci de l´Av. Paral·lel. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de setanta nou mil vint i vuit begudes (79.028).

– Pl. de la Llana, número 18. Aquest establiment es situa en una zona clau pel subministrament de llaunes als venedors que actuen a l´eix d´oci nocturn del Born. S´ha detectat que diversos venedors ambulants anaven a aquest local a recollir el gènere. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de mil dues-centes quaranta begudes (1.240).

– Pl. de la Llana, número 22: Aquest establiment obeeix als mateixos criteris d´intervenció administrativa que l´anterior. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de dues mil cinc-centes setze begudes (2.516).

– C/ de la Princesa, número 25: El local també està situat a l´àmbit de l´eix d´oci nocturn del Born i distribuïa llaunes entre els venedors de la zona.Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de quatre mil vuit-centes noranta una begudes (4.891).

21/06/12

– C/ Almirall Aixada, 16. Un dels locals més actius que contribuïen a afavorir la venda ambulant a la zona del front marítim. S´ha decidit actuar en el darrer moment abans de la revetlla de Sant Joan per limitar la capacitat dels establiments a reposar el gènere intervingut o immobilitzat. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de set mil tres-centes vuitanta begudes (7.380).

– C/ Almirall Cervera, 19: Aquest supermercat, reincident en la col·laboració amb la venda ambulant, ha estat denunciat pels veïns per afavoriment d´aquesta activitat a la platja de la Barceloneta. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de quatre mil vuit-centes tres begudes (4.803).

– C/ Judici, número 6: Com en el cas anterior, s´intervé en aquesta activitat del barri de la Barceloneta que és una de les més actives en la col·laboració amb la venda ambulant. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de trenta nou mil vuit-centes vuitanta begudes (39.880).

– C/ Carders, número 7: En aquesta botiga s´ha actuat per intervenir el gènere disponible associat a la venda directa al carrer.Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de dues mil vuit-centes cinquanta quatre begudes (2.854).

– C/ Joaquim Costa, número 26: En aquest cas la motivació de la inspecció té a veure amb dos factors: el primer relacionat amb l´exercici de l´activitat sense la llicència corresponent i el segon per ser un establiment situat a l´eix d´oci nocturn del Raval que presumptament col·laborava amb la venda ambulant a la zona. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de vint i dues mil nou-centes dinou begudes (22.919).

– Rambla de Poblenou, número 23: La Guàrdia Urbana va detectar que diferents venedors ambulants recollien el material en aquest local i es desplaçaven cap a la zona de platges per vendre les begudes. Com a resultat de la inspecció s´han immobilitzat un total de mil dues-centes setanta dues llaunes (1.272).

En tots els locals intervinguts la Guàrdia Urbana ha aixecat acta d´inspecció que implica la denúncia per les diferents infraccions constatades en cada cas, i que contemplen des de la col·laboració il·legal amb la venda ambulant, fins a infraccions higiènico-sanitàries i incompliment de llicències i de les condicions d´emmagatzematge del material.

178 mil llaunes intervingudes

Durant aquests tres dies i a com a resultat d´aquest primer operatiu, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha decomissat un total de 178.204 llaunes de beguda destinades a la venda ambulant als carrers de la ciutat. La xifra supera més de la meitat del total de llaunes que es van decomissar durant l´any passat.

Totes les llaunes intervingudes han quedat immobilitzades i precintades a l´espera que l´Agència de Salut Pública certifiqui les condicions de salubritat i higiènico-sanitàries en les quals han estat emmagatzemades, per a la seva posterior destrucció controlada en els punts verds de la ciutat.

Paral·lelament, els Serveis d´Inspecció dels Districtes afectats, treballen el la ratificació de les mesures cautelars adoptades per la Guàrdia Urbana sobre aquests locals, valorant si s´han d´iniciar expedients de cessament d´activitat o de precinte de les activitats intervingudes.

Els mitjans poden utilitzar vídeos i imatges de les operacions als següents enllaços:

Vídeo

Arxiu .MOV – http://www.ajbcnpremsa.info/download/20120620_llaunes.mov (163,4 Mb)
Arxiu .MP4 – http://www.ajbcnpremsa.info/download/20120620_llaunes_mp4.mp4 (26,2 Mb)

Fotografies

http://www.ajbcnpremsa.info/download/ambulant_3.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/ambulant_4.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/ambulant_5.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/ambulant_6.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/ambulant_7.jpg





Paraules clau